A vidékieknek még a nyaralás is sokkal nehezebb
Ingatlan

A vidékieknek még a nyaralás is sokkal nehezebb

Portfolio
A nettó bérek jelentős emelkedése és a 2007-esnél még sok esetben alacsonyabb lakásárak miatt könnyebb lehet nyaralót vásárolni a hazai tavaink mellett, mint 8-9 évvel ezelőtt. A legegyszerűbben a budapestiek juthatnak nyaralóhoz, akiknek a Balaton környékén már akár a másfél évi fizetése is elég lehet egy kisebb lakásra, míg a Tisza-tó körül található kistérségekben már éves fizetésükből is vásárolhatnak ingatlant. A legnehezebbnek az Alföldön élők számára tűnik a nyaraló vásárlás, esetükben még a legolcsóbbnak számító Balaton melletti kistérségben is 2,5 éven keresztül kellene minden fizetésüket félretenniük, a Tisza-tónál pedig 19-20 havi jövedelmüket kellene megspórolniuk.
Az, hogy milyen könnyen juthatunk nyaralóhoz több tényezőtől függ, ezek közül a legfontosabb a lakásárak alakulása és a jövedelmek szintje. Ez utóbbi szempontból a vásárlást tervezők jól jöhet, hogy a nettó bérek az elmúlt években jelentős emelkedésen vannak túl. 2007 és 2014 között országos átlagban közel 41 százalékkal bővültek a jövedelmek. A növekedés azonban jelentős különbségeket mutat az ország különböző területei között, a legnagyobb emelkedésre Budapesten került sor, ahol 50 százalékkal volt magasabb az átlagos nettó bér 2014-ben mint 2007-ben. A lista végén pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye állt, 23 százalékot el nem érő nettó bér bővülésével. Bár a 2015-ös adatok még nem érhetőek el megyei bontásban, a bérnövekedés tovább folytatódott az országos statisztikák alapján.

A vidékieknek még a nyaralás is sokkal nehezebb
Most nézzük, hogy a lakásárak, hogyan változtak ez alatt az időszak alatt. A 2015-ös árakat a 2007-essel összevetve látható, hogy nagyon vegyes a kép a Balaton mellett található kistérségek esetében. Míg egyes helyszíneken, mint Fonyód környéke és Balatonföldvár környéke 50-70 százalék közötti drágulást tapasztalt, addig több kistérségben alacsonyabbak voltak tavaly az átlagárak, mint 8 évvel korábban. A Tapolcai és a Balatonalmádi kistérségben 15-25 százalékkal kevesebbet kellett adni a lakóingatlanokért 2015-ben, mint 2007-ben. De egyelőre nem érte el az árak szintje a válság előttit a Keszthelyi, a Marcali és a Hévízi kistérségben sem. Elnézve a korábban bemutatott jövedelemnövekedés mértékét, a Balaton környékén többségében könnyebb nyaralót vásárolni, mint 8 évvel ezelőtt.

A vidékieknek még a nyaralás is sokkal nehezebb
A Tisza-tónál és a Velencei-tónál még kedvezőbb a helyzete annak, aki ingatlant vásárolna. Az árak még mélyen a 2007-es szint alatt vannak, miközben a jövedelmek jelentősen bővültek. A legnagyobb a különbség a 8 évvel korábbi árszinthez képest a Tiszafüredi kistérségben, ahol közel 35 százalékkal alacsonyabbak voltak az átlagárak tavaly, mint 2007-ben. De Füzesabony környékén is több mint 33 százalékos a különbség. Még a Velencei-tó partján is olcsóbbak az ingatlanok, mint 2007-ben voltak, valamivel több mint 7 százalékkal kevesebb az áruk. Összességében tehát, az átlagos nettó bér növekedését és a lakásárak mérsékeltebb szintjét figyelembe véve 2007-hez képest a Tisza-tó környéki egyes kistérségekben több mint 70 százalékkal könnyebb volt 2015-ben ingatlant vásárolni. A Velencei-tó partján pedig közel 50 százalékkal.

A vidékieknek még a nyaralás is sokkal nehezebb

Mennyit kell dolgozni egy balatoni nyaralóért?

A legkönnyebben a budapestiek juthatnak nyaralóhoz hazánkban köszönhetően a fővárosi legmagasabb nettó béreknek. A Balaton mellett a legdrágább Hévízi kistérségben 52 havi jövedelemből, vagyis körülbelül 4 év és 4 hónapnyi munkabérből vásárolható meg egy 50 négyzetméteres lakás. A Marcali kistérségben ugyanakkor már 19 havi jövedelemnek megfelelő összegből is vásárolható nyaraló egy Budapesten dolgozó számára.

A vidékieknek még a nyaralás is sokkal nehezebb

A legnehezebb helyzetben az Alföldiek vannak, akik számára egy Hévíz környéki lakásért 83-87 havi nettó bért kell kifizetni, vagyis körülbelül 7 évig minden keresetét félre kellene valakinek tennie, hogy nyaralót vásárolhasson. A Marcali kistérségben ennél már sokkal könnyebb a dolga, de még itt is 30-31 hónapig, körülbelül 2,5 évig kellene a teljes fizetést félretennie a vásárlóknak. .

A vidékieknek még a nyaralás is sokkal nehezebb
Ha valaki megelégszik a Balaton helyett másodlagos tavainkkal is, akkor lényegesen kevesebb ideig kell gyűjtögetnie egy tó környéki ingatlanra. Egy fővárosinak például a Velencei-tónál 33 havi jövedelmére van szüksége egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához, míg a Velencei-tó környékén már egy évi jövedelméből is vásárolhat. Az Alföldön élőknek ennél azért lényegesen tovább kell gyűjtögetniük a másodlagos tavaink esetében. A Velencei-tó partján 53-56 havi jövedelmüket, a Velencei-tó környékén pedig 19-20 havi jövedelmüket kell megspórolniuk. Vagyis számukra körülbelül ugyanolyan megterhelést jelent az előbb említett két tó partján a vásárlás, mint egy fővárosinak a Balaton mellett.
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-618656563