Sokkal nehezebb itthon új lakást venni, mint Európában
Ingatlan

Sokkal nehezebb itthon új lakást venni, mint Európában

Portfolio
A Deloitte ötödik alkalommal publikálta Ingatlan Index tanulmányát, mely idén 19 országra vonatkozóan elemzi a lakáspiac 2015-ös évét. Eredményeik alapján Magyarországon továbbra is kevesebbet kell fizetni egy új lakásért, mint Csehországban vagy Lengyelországban. A Deloitte kutatásában elemezte, hogy milyen ingatlant lehet vásárolni 60 millió forintból a régiónkban. Az eredmények szerint 200 ezer euró vagyis körülbelül 60 millió forint Csehországban 105 négyzetméteres, Lengyelországban 181 négyzetméteres, itthon pedig átlagosan 196 négyzetméteres alapterületű lakás vásárlásához elegendő. Ugyanakkor a jövedelmekhez képest meglehetősen drágák a hazai új lakások. Hazánkban több mint 7 évnyi (7,6) átlagfizetést kell félretennie annak, aki egy 70 nm-es új lakás vásárlására szánja el magát, míg a cseheknél 6,9 évig, a németeknél pedig kevesebb, mint fele ennyi ideig (3,3 év) kell takarékoskodni.
Az EU-ban 2015-ben 1000 lakosra nézve 485,1-ről 486,5-re nőtt a lakóingatlanok száma. Így már összesen 244,3 millió lakás áll az európai polgárok rendelkezésére. Lakosokra vetítve a legtöbb ingatlan Portugáliában található (az európai átlagnál 15%-kal több), a második helyen Spanyolország szerepel (az európai átlagnál 10%-kal több). A 2015-ös adatok alapján Lengyelország az egyik sereghajtó 363 ingatlannal, Magyarországon ez a szám 448 ingatlanra növekedett a tavalyi 446-os számról, ami 8%-kal marad el az európai átlagtól.

A vizsgált országokban 2015 során átlagosan 2,8 befejezett lakás jutott 1000 főre. 2014 után 2015-ben is Oroszországban regisztrálták arányaiban a legnagyobb növekedést (7,6), ahol összesen 1,1 millió lakóingatlant adtak át egy év alatt, míg a többi vizsgált ország közül Ausztria (6,2) és Franciaország (5,5) vannak az élen.
A 2015-ös évben Portugáliában és Magyarországon volt a legalacsonyabb az átadott lakóingatlanok száma: előbbiben 0,7, utóbbiban 0,8 befejezett otthon jutott 1000 lakosra, viszont itthon az ingatlanpiacon uralkodó pozitív hangulatból és a kiadott építési engedélyek számából következtetni lehet a jövőbeni növekedésre.

Kohári Gábor, a Deloitte budapesti irodájának ingatlan-tanácsadási szakértője elmondta, hogy a CSOK és az újépítésű ingatlanokat érintő, 27%-ról 5%-ra történő áfacsökkentés pozitívan hatottak az ingatlanpiacra. Ezeknek köszönhetően nőtt az ingatlanfejlesztők aktivitása és sok leállított projektet indítottak újra, miközben számos új beruházás is elindulhatott. 2014-hez képest még 9%-kal csökkent a befejezett lakóingatlan fejlesztések száma, a kiadott építési engedélyek száma ugyanezen időintervallumban 30%-kal nőtt, ami a korábban említett pozitív tényezőkkel együtt 2016-ra nézve bizakodásra ad okot.

Az építés alatt lévő új lakások számának növekedése, illetve ezzel párhuzamosan az értékesítésre kínált használt lakások mennyiségének bővülése 2015-ben nem tudta érdemben visszavetni a 2014-ben kibontakozó lakásár növekedést, így tovább folytatódott a lakóingatlanárak emelkedése Magyarországon. Ezzel együtt Portugália, Lengyelország és Oroszország mellett nálunk is lehet akár 1000 euró/nm (körülbelül 300 ezer forint) ár alatt újépítésű ingatlanhoz jutni. A felmérésben szereplő közép-európai országok közül még mindig Csehországban a legdrágábbak az ingatlanok: az 1920 euró/nm-es ( körülbelül 576 ezer forint) fajlagos ár már csaknem megközelíti a nyugat-európai országok szintjét.

Az alacsony árak ellenére ugyanakkor Magyarországon nem is olyan könnyű új lakást vásárolni, hazánkban több mint 7 évnyi (7,6) átlagfizetést kell félretennie annak, aki egy 70 nm-es új lakás vásárlására szánja el magát, míg a cseheknél 6,9 évig, a németeknél pedig kevesebb, mint fele ennyi ideig (3,3 év) kell takarékoskodni.

Sokkal nehezebb itthon új lakást venni, mint Európában

Mekkora új ingatlant lehet venni 60 millió forintból?

A Deloitte idén új vizsgálati fókusszal is bővítette az Ingatlan Indexet, mely azt vizsgálta hogy az adott országokban mekkora új ingatlant lehet (az adót és illetéket nem számítva) 200.000 euróért venni (kb. 60 millió forintból)- a különbségek szembetűnőek.Ezért az összegért Oroszországban lehet a legnagyobb (átlagosan 276 nm-es) ingatlant venni, míg Magyarország ez a szám 196 nm. (Lengyelország 181 nm-rel, Csehország 105 nm-rel, Szlovénia pedig 91 nm-rel képviselteti magát az összehasonlításban.)A legdrágábban idén is Közép-Londonban és Párizsban lehet új ingatlanhoz jutni: előbbiben mindössze 11 nm-nyi, míg Párizsban csupán 19 nm-nyi "ingatlanrészt" lehet vásárolni 60 millió forintból.

A Deloitte szerint a legmagasabb négyzetméterenkénti árak az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Izraelben és Írországban vannak, míg az ingatlanárak 2014-hez képest Írországban és Izraelben növekedtek legjelentősebben: előbbi egy igen kiemelkedő 27%-os, utóbbit pedig 10,8%-os növekedéssel.

Sokkal nehezebb itthon új lakást venni, mint Európában
Radikális különbségeket látnak a nagy-, illetve fővárosok és a kisebb városok ingatlanárai között. Közép-Londonban például egy átlagos angliai városhoz képest három és félszer kerül többe egy új ingatlan, míg München háromszorosan, Barcelona és Párizs pedig kétszeresen haladja meg az adott országos ingatlanár átlagait. Az ingatlanárak növekedésére egyértelmű hatással van a lakáscélú jelzálogkölcsönök növekedése is. Ebből a szempontból Magyarország Szlovéniával, Csehországgal, Izraellel, Olaszországgal, Lengyelországgal és Ausztriával egyetemben a kevésbé eladósodott országok közé tartozik, mivel nálunk is 50% alatt van a jelzálogkölcsönök összegének a háztartások jövedelmének viszonyított aránya - mondta el Kohári Gábor.
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848