Előfizetői tartalom

Kelet-Magyarország nem ereszti el a költözőket

Portfolio
Magyarországon hagyományosan magas a lakástulajdonlási arány, ami egyúttal azzal is jár, hogy kevésbé szeretünk költözni. Ezen belül pedig még kevésbé jellemző, hogy valaki más városban rendezi be az új otthonát. Bár arányuk némi növekedést mutatott, a 2003-ban mért 22 százalékról 2015-re 27 százalékra emelkedett a más városba költözők aránya az összes költözésen belül. További tendencia, hogy a kisebb településeken élők még az átlagnál is jobban ragaszkodnak az otthonukhoz, esetükben a legmagasabb a helyben maradók aránya. A korábbi otthonhoz ragaszkodás mellett fontos tényező, hogy sokak számára az árak közötti jelentős különbségek is nehezítik a településváltást. A drágább, erős munkaerőpiaccal rendelkező és pont ezért kedvelt célpontnak számító területeken sok esetben még egy panellakás sem jön ki a más, elmaradottabb megyében eladott tégla lakás árából.

Továbbra sem vagyunk mobilakAki nagyobb városban él kevésbé ragaszkodik a már meglévő otthonához, legalábbis könnyebben költözik egy másik ingatlanba, míg a kisebb településeken élők jobban ragaszkodnak az otthonukhoz. Legalábbis ezt mutatják a KSH-s számok, míg Budapesten a háztartások 42 százaléka cserélt otthont az elmúlt 10 évben, addig a falvakban a költözések...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés