Előfizetői tartalom

Jó munkát és olcsó lakást keresel? Ezekben a megyékben nézelődj!

Portfolio
Egy adott országrész munkaerőpiaci helyzete és lakásárai általában összefüggést mutatnak egymással. A jobb munkalehetőségek vonzzák a munkavállalókat, akik növelik a lakások iránti keresletet, aminek következtében az árak is emelkedni kezdenek. Magyarországon is hasonló folyamatok zajlanak, például a nyugati országrész felértékelődése, vagy Kelet-Magyarország lemaradása tipikusan ezt példázza. A kiemelkedően magas ingatlanárak azonban nem mindig járnak együtt a kedvező munkanélküliségi mutatókkal vagy egyszerűen csak késleltetve jelentkeznek.

A megyék többségére igaz, hogy ahol kevés a munkalehetőség és magas a munkanélküliségi ráta ott a lakásárak is alacsonyabbak, míg ahol jók a munkaerőpiaci mutatók ott a lakások is drágábbak. A megyei munkanélküliségi ráta és az átlagos lakásárak közötti -0,6-es korrelációs érték közepesen erős összefüggést mutat. A következőkben viszont azokat a kivételeket...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái