Előfizetői tartalom

Milliókat dob ki az ablakon, aki nem figyel lakásvásárláskor

Portfolio
Magyarországon hagyományosan magas a saját tulajdonú lakások aránya, ami egyben azt jelenti, hogy a lakosság vagyonának jelentős részét ingatlanba fekteti. Egy háztartás egyszerűsített számítással élve átlagosan 13 millió forintos ingatlanvagyonnal rendelkezett 2014-ben. A lakásvásárlásnak tehát egy befektetési döntésnek is kellene lennie, ennek ellenére a vásárláskor a legkevésbé vesszük figyelembe a lakás későbbi értékesíthetőségét. A lakásárak az elmúlt évtizedekben sokat változtak, a növekedést csökkenési hullámok követték, összességében azonban nem bizonyult rossz üzletnek az ingatlanvétel. 1998 és 2006 között az évesített árváltozás 9 százalékos volt, bár a jó eredményben nagy szerepet játszott 1999-2000 között az árak elszabadulása, az elmúlt 15 évben az évesített lakásár-változás 4,3 százalékos volt.

Bár a háztartások vagyonának jelentős részét az ingatlanvagyon teszi ki, lakásvásárláskor mégsem igazán foglalkoztatja a vevőket az adott lakás vagy ház jövőbeli értékváltozása. Az ingatlan kiválasztásának szempontjai közül a lakás későbbi eladhatósága mindössze a 8. helyen áll a fontossági listán, sokkal jobban figyelnek a vevőket az adott lakás környezetének...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái