A Balaton már túlárazott, a románoknál vegyél nyaralót!
Ingatlan

A Balaton már túlárazott, a románoknál vegyél nyaralót!

Portfolio
Közép-Kelet-Európában több tengerpart közül választhatnak a nyaralni vágyók és bár a szezon véget ért, a nyaralóvásárláshoz most sincs késő. A lakásárak válság utáni emelkedése a tengerpartokat sem hagyta érintetlenül, így egyes helyeken már jelentős áremelkedés következett be, vagyis azok jártak jól, akik korábban a tettek mezejére léptek. Más helyszíneken még mindig időben lehetünk, de a trendeket elnézve vélhetően már itt sem szabad sokáig várni a vétellel, a következő szezon kezdetekor már valószínűleg sokkal többet kell fizetni egy nyaralóért. A régiós nyaralópiacok közül Ciprust, Máltát, a horvát, a bolgár valamint a román tengerpartot és a magyar Balaton-partot vettük górcső alá.
Horvátországban és Cipruson a lakáspiacok zuhanása még csak most közelít a végéhez. Az árak még nagyon alacsonynak számítanak a válság előttihez képest, de Horvátország esetében már emelkedésbe kezdtek a tavalyi év második negyedévétől. Máltán ugyanakkor már 2013-tól emelkedésbe kezdtek az árak és 2015-re valamivel több, mint 6 százalékkal kellett többet fizetni az otthonokért, és a lakások már drágábbak, mint a válság előtt voltak.

Horvátországban az Adria-parton a tavalyi év átlagos lakásár-változása még negatív volt, de az év második felében elkezdődött némi növekedés, ami aztán az idei év első félévében is folytatódott. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy végre valóban megtört a jég, a piac már nem fordul vissza, így aki szeretne nyaralót vásárolni a térségben annak még most kell a tettek mezejére lépnie, ha nem akar lemaradni a legjobb ajánlatokról. Az árak jelenleg a válság előtti maximumtól több mint 16 százalékkal maradnak el. A növekedés pedig tovább folytatódhat, a gazdasági helyzet javulása és a külföldi befektetők visszatérése a nyaralópiacra egyaránt ebbe az irányba hat. Ha feltételezzük, hogy az árak visszaemelkednek a 2008-as szintre a következő pár évben, illetve hozzávesszük, hogy az ingatlan kiadásából is jó pár százalékos haszonra lehet szert tenni, igazán jó befektetésnek tűnhet a nyaraló vásárlás a horvát tengerparton.

A Balaton már túlárazott, a románoknál vegyél nyaralót!
Ciprus
Ciprus esetében az árak zuhanása még nem állt meg teljesen, a 2008-as árszintnél 2016. első negyedévének végén több mint 25 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az ingatlanokért. Biztató lehet ugyanakkor, hogy az árszínvonal változásával kiigazítva, vagyis a reál lakásárak enyhe növekedése volt megfigyelhető 2015-ben.

Magyarországon, a nyaralópiac szempontjából érdekesnek számító Balatonnál nagyot ugrottak az árak tavaly, a drágulás 20 százalék körül alakult, így tehát azok jártak igazán jól, akik még tavaly a tettek mezejére léptek és megvásárolták nyaralójukat. A válság előttihez képest a tágabb üdülőkörzetben 9,6 százalékkal alacsonyabb árakkal találkozhatnak a vásárlók, míg a közvetlen part menti kistérségekben 6,7 százalékos már csak a különbség. A drágulás ugyan várhatóan az idén is tovább folytatódik, de ennek mértékében lassulás várható.

Pontosan mennyit kell fizetni?

Romániában, ahogy az ország egészére, úgy a tengerpartra is hatalmas árzuhanás volt jellemző 2008-tól kezdődően, míg Konstancában 2008-ban még 1500-1600 euró között mozogtak az átlagárak, addig 2016 első félévének végén még az 1000 eurót sem érte el a fajlagos ár a BIS adatai szerint.

A Balaton már túlárazott, a románoknál vegyél nyaralót!
Románia
Magyarországon a Balaton - ahogy a korábbiakban említettük - jelentős dráguláson van túl 2015-ben, ami 2016-ban is tovább folytatódott, mégis messze itt lehet a legalacsonyabb áron nyaralóhoz jutni Máltához, Ciprushoz és az Adria melletti árakhoz képest, bár a román tengerparton egyes esetekben azért olcsóbban is lehet nyaralni. Tavaly a tó távolabbi környezetében az egyszerű átlagolással (a kistérségek egyszerű átlaga, súlyozatlanul) számolt fajlagos ár 410 euró/nm volt, míg a közvetlen tóparti kistérségekben 530 euró/nm. A legdrágább kistérségekben, mint Siófok, Balatonfüred, Fonyód és Hévíz az átlagos fajlagos ár 670 euró környékén mozgott. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a felkapottabb helyszíneken, mint Siófok vagy Balatonfüred egésze a kistérségi átlagot messze felülmúlhatja a lakások ára, megközelítheti az 1160-1330 eurót is.

A Balaton már túlárazott, a románoknál vegyél nyaralót!
Bár Ciprus esetében, ahogy korábban már említettük több mint 25 százalékkal alacsonyabb az ingatlanok ára, mint 2008-ban a csúcsponton, a Balaton mellett és román tengerparton fizetendőt jelentősen meghaladják. Az árak 1200 és 1800 euró között mozognak egy belvárosi, prémium minőségű ingatlan esetében a Numbeo adatai szerint, a vizsgált helyszínek közül, a legkevesebbet Paphosban kell fizetni, míg a legdrágábbnak Limasszol számít.

Horvátországban, az Adria mellett is mélyen kell a pénztárcájába nyúlnia annak, aki nyaralót szeretne vásárolni. A legolcsóbbnak számító Lika-Zengg megyében is 1539 euróra rúg az átlagos fajlagos ár a házak esetében, a lakásokért pedig ennél is többet 1730 eurót is elkérnek. A legdrágábbnak számító Dubrovnik környékén a házak átlagára már eléri a 2006 eurót, a lakásoknál pedig 2487 eurós szinten mozognak az átlagárak.

A Balaton már túlárazott, a románoknál vegyél nyaralót!
Horvátország
A fentieknél azonban sokkal többet kell fizetni, ha egy prémium villát szeretnénk megvásárolni az Adria mellett. Az egy szobás stúdió apartmanok 170 ezer eurótól kezdődnek, míg a top penhouse nyaralőkért 1 millió eurót is elkérnek. Az átlagárak 350-550 ezer euró között mozogtak a legolcsóbb Makarszka és Rovinj esetében is, míg a Hvar-szigeten az árak már 500-700 ezer euró között alakultak átlagosan 2015-ben a Colliers tanulmánya szerint. A villákat előszeretettel vásárolják külföldiek, a nemzetközi vásárlók között a legnagyobb arányt a szlovénok képviselik 43 százalékos aránnyal, második helyen a Németországból, Olaszországból és Ausztriából érkezők állnak 35 százalékos részesedésükkel. A kereslet pedig tovább erősödhet a gazdag európai vásárlók részéről a várakozások szerint, Horvátország vonzó lehetőségnek számít a második otthont keresők körében, főként az új fejlesztéseknek köszönhetően.

A Balaton már túlárazott, a románoknál vegyél nyaralót!
Bár Horvátország sem számít olcsónak átlagáraival Málta toronymagasan vezeti a mezőnyt, a négyzetméterárak meghaladják a 3500 eurót, és így a vizsgált térségek közül a drágasági verseny első helyére emelik.
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-618656563