FONTOS Navracsics Tibor a Portfolio-nak: nincsen B-terv, és várjuk az új feltételeket Brüsszeltől
 
Előfizetői tartalom

Kellenek az új lakások, mint egy falat kenyér

Portfolio
Magyarországon Nyugat-Európához képest alacsony az egy főre jutó lakásterület nagysága, de a régió többi országához képest jól állunk. Ugyanakkor árnyalja a képet, ha a meglévő lakásállomány állapotát és a lakások zsúfoltsági rátáját is megvizsgáljuk. Európai összehasonlításban mind a két tényező esetében meglehetősen rosszul állunk, a magyar lakosság több mint 25 százaléka rossz lakhatási körülmények között él, míg a zsúfoltsági ráta meghaladja a 40 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a lakosság több mint 40 százaléka nem megfelelő méretű lakásban élt tavaly, míg az uniós átlag nem éri el a 17 százalékot. A lakásállomány állapotában ugyanakkor jelentősek a különbségek hazánk különböző területei között, és ezek inkább csak növekedhet, mint csökkenhetek a jövőben, mivel az új lakások jellemzően a jobb minőségű lakásállományú területeken épülnek.

Magyarországon az egy főre jutó lakóingatlan terület az Európa más országaihoz képest az alacsonyabbak között van, 2008-ban 30 négyzetméter körül alakult, míg például Olaszországban meghaladta a 40 négyzetmétert is ugyanekkor, Dániában pedig az 50 négyzetmétert. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy az egy főre jutó lakóingatlan terület nagysága hazánkban magasabb volt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái