Nagyon rossz hírünk van azoknak, akik a lakásárak esésére vártak
Ingatlan

Nagyon rossz hírünk van azoknak, akik a lakásárak esésére vártak

Portfolio
150 ezer lakáspiaci tranzakció várható az idei évben, ami megegyezik a 2008-as, részben válság sújtotta év forgalmával - derül ki az Otthon Centrum legfrissebb elemzéséből. Jövőre várhatóan még tovább nő majd a forgalom, 160 ezer adásvétellel elérheti a válság előtti évek szintjét. Ami az árakat illeti, jelenleg 15 százalékkal vagyunk a 2010-es árszint felett, az új építésű lakások azonban már 20 százalékkal drágábbak annál. Az idei év első 9 hónapjában kiadott 21 ezer építési engedély azt jelenti, hogy a tavalyihoz képest várhatóan megduplázódik az elinduló építkezések száma.
150 ezer lakáspiaci tranzakcióra számíthatunk az idei évben, ami főként a fővárosban, a fővárosi agglomerációban, Nyugat-Magyarországon, a Balaton menti településeken és a nagyobb vidéki városokban tapasztalható élénkülésnek köszönhető.

Ezek a legkeresettebb helyek

Azt, hogy a különböző kerületekben vagy városokban mennyire élénk a piac jól mutatja, hogy hány tranzakciót kötöttek egy év alatt a lakásállományhoz vagy a népességhez viszonyítva. Ebben az összefüggésben a budapesti belváros iránt a legnagyobb az érdeklődés, évről-évre az V., VI., VII., és a VIII. kerületek valamelyike vezeti a listát. A megyeszékhelyek közül pedig Pécs és Szeged állt az élen, 20-25 tranzakcióval, ezer főre vetítve. A Balaton melletti településeken is hasonló volt a piac, a fővárosi agglomerációban viszont valamivel kevesebb, 10-15 adásvétel jutott ezer főre vetítve.

Az idei 150 ezer tranzakció azt jelenti, hogy a lakásállomány 3,5 százaléka cserélt gazdát, vagy másként nézve minden 30. ember költözött el idén, jóllehet ez csak feltételezés, mivel a tranzakciók között szép számmal voltak befektetési célú vásárlások is, melyekhez tényleges költözés nem biztos, hogy társult.

Nagyon rossz hírünk van azoknak, akik a lakásárak esésére vártak
Az elemzők szerint a legnagyobb növekedésre az agglomeráció gyorsforgalmi utak által érintett térségeiben - Váci, Martonvásári, Gyáli járás - valamint a belvárosban számíthatunk. A régióközpontokban és a fővárosban 10-15 százalékkal nőhet jövőre az adásvételek száma, ami azt jelenti, hogy 160 ezer adásvétellel elérhetjük a válság előtti szinteket.

Nagyon rossz hírünk van azoknak, akik a lakásárak esésére vártak

Nincs vége a drágulásnak

Az idei év első kilenc hónapjában a fővárosban a használt lakások fele 10-25 millió forint között kelt el, az új építésű ingatlanok 60 százaléka pedig a 20-40 millió forint közötti ársávban. Az eladott lakások mérte a legtöbb esetben 80 négyzetméter alatt volt Budapesten. Vidéken a használt ingatlanok fele 10 millió forintnál alacsonyabb áron cserélt gazdát, az új lakás tranzakciók nagyobb része pedig 10-20 millió forint között. Az új lakások aránya az összes tranzakción belül mindössze 6 százalék volt.

Az árak tekintetében jól látszik, hogy továbbra is nagyok a különbségek Budapest és a vidék között. Budapesten a használt társasházi lakások négyzetméterárai 250-500 ezer forint között alakultak. A legtöbb kerületben a lakások 10-50 százalékkal lettek drágábbak az egy évvel ezelőttihez képest. Legnagyobb mértékben a belváros néhány kerülete, a VII., VIII. valamint az alacsonyabb árfekvésű pesti kerületek - XXI., XXIII. - lakásai drágultak, míg a legkisebb mértékben a külső pesti kerületek többsége.

A vidéki megyei jogú városokban a négyzetméterárak 100-300 ezer forint között alakultak, a legdrágább városok Győr, Debrecen, és Sopron voltak. A növekedés mértéke 5-25 százalékot tett ki a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékű növekedés Debrecent, Szegedet és Békéscsabát jellemezte, miközben Szekszárdon vagy Egerben szinte semmit nem változtak az árak.

A panelek legdrágábban a XI. és a XIII. kerültben keltek el, mintegy 350 ezer forintos fajlagos áron. A többi budapesti kerületben többségében 250 és 300 ezer forint közötti ár volt a meghatározó, amik 10-30 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi évi értékeknél.

Nagyon rossz hírünk van azoknak, akik a lakásárak esésére vártak
A vidéki központokban a panellakások Győrben, Debrecenben és Sopronban voltak a legdrágábbak, mindegyikben 200 ezer forint felett volt a négyzetméterár. A többi megyeszékhelyen 100-200 ezer forint között szóródtak az árak, az áremelkedés 5-25 százalékkal a budapestihez volt hasonló.

Épül, szépül az ország

Országosan több mint 21 ezer építési engedélyt adtak ki az idei első három negyedévben, régiónként azonban jelentős különbségek vannak az engedélyek számában és a növekedés ütemében egyaránt. Megközelítőleg minden második engedélyt (45 százalék) a Közép-Magyarországi régióban adták ki idén. Ezt követi 21 százalékkal a Nyugat-Dunántúlon kiadott építési engedélyek száma. A legkevesebb engedélyt Észak-Magyarországon adták ki, összesen 550 darabot, ez azonban a régióban a tavalyi év ugyanezen időszakában kiadott engedélyek számának így is a duplája. Az idei évben a legnagyobb mértékű növekedését a Dél-Dunántúlon mérték, ahol a háromnegyed éves adat a tavalyi év több mint négyszerese volt.

Nagyon rossz hírünk van azoknak, akik a lakásárak esésére vártak
Idén összesen 320 projekt jelent meg eddig az online hirdetőfelületeken a fővárosban. A XXI. kerülettől eltekintve minden kerületben legalább egy projekt építése zajlik. A legtöbb a XIII. kerületben, összesen 64, de több tucat beruházás zajlik a XI. és XIV. kerületekben is, melyek közül a legnagyobbakban egyszerre több száz lakás épül. Az épülő projektekben a kínálati lakásárak széles határok között, 300 ezer és 1,5 millió forint között változnak. A legdrágábbak a II., V., és XII. kerületek, míg a legolcsóbban a pesti peremkerületekben nézhetünk lakást.

Vidéken az 50 ezer főnél népesebb városokban 163 legalább négy lakásos lakásépítési projekt jelent meg az online hirdetőfelületeken 2016. novemberéig. Az új építésű kínálat harmada két városban, Győrben és Debrecenben összpontosul. A megyei jogú városokban összesen 4500 lakás épül.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-184093719