Van esélyünk egy akkora multira, mint az Amazon?
Ingatlan

Van esélyünk egy akkora multira, mint az Amazon?

Portfolio
A logisztikai, ipari, raktározási lehetőségeket nyújtó ingatlanok piaca nem tartozik a népszerűségi listák éléhez az olvasottsági statisztikák alapján, pedig a hatalmas alapterületű fejlesztések, a több tízezer embernek munkát adó egységek, a mindenki életét meghatározó üzleti tevékenységek és a mindennapi kényelmünket egyre inkább befolyásoló e-kereskedelem háttérintézményi igencsak fontosak. A tavaly karácsonykor tapasztalt elosztási problémák (rengetegen csak hónapos késéssel kapták meg az interneten időben megrendelt termékeiket) felnyitották sokak szemét, hogy mégis mennyire meghatározó az, ami a háttérben történik.
A piac legnagyobb hazai szereplője, a Prologis tartott évértékelőt a szektor várható európai és hazai növekedéséről, illetve a cég tavalyi eredményeiről, amit a Portfolio kérdéseire reagálva Kemenes László, a cég magyarországi ügyvezetője kiegészített a lehetséges kockázatokkal is.

Ezek befolyásolják a jövőt

1. A logisztikai piac túlteljesítése a gazdasági ciklushoz viszonyítva
Az egyre erősödő strukturális mozgatórugók között megjelent egy új elem, az e-kereskedelem, aminek robbanásszerű növekedése komoly növekedési hátteret biztosít a szektor számára. Érdekesség, hogy míg az Egyesült Államokban mintegy 7,5 négyzetméternyi ipari ingatlan jut egy háztartásra, addig Európában ez 2,5 négyzetméternyi, ami Magyarországon még alacsonyabb. Nem vagyunk még egy nagy raktározó nemzet, ellentétben az amerikaiakkal, akiknél tv-s sorozatokat is rendeznek a magára hagyott miniraktárak tartalmára való licitálásból.

2. Kitartó gazdasági növekedés Európa szerte
Az EU és Magyarország várható GDP növekedése a következő évekre szinte minden szektor jövőbeli növekedési tényezői között szerepelnek, így itt sem maradhatott ki.

3. Erős működési alapok
A kereslet-kínálat alakulása, az alacsony üresedési arány, ami várhatóan 5,5%-ra csökkenhet 2017-re szintén a pozitív kilátásokat erősítik.

Van esélyünk egy akkora multira, mint az Amazon?

4. Fokozatos bérletidíj-növekedés folytatódása
Európában mintegy 47 euró most az átlagos bérleti díj, ami 11%-kal van az utolsó csúcs alatt, ám 13%-kal magasabb, mint az utolsó mélypont óta. Magyarországon évi 37,2 euró ugyanez a díj, ami pedig 38%-kal van a magyar mélypont felett, ami jól mutatja, hogy mennyire zuhant be a piac évekkel ezelőtt, és azóta milyen gyorsan tértek magukhoz nem csak a lakásárak, hanem ennek a szektornak is a mutatói.

5. A tőkepiacok normalizálódása
Egyre vonzóbb ez az eszközosztály (logisztikai ingatlanok). Az EU-ban 2016-ban 21 milliárd euró befektetés volt, ami meghaladta az utolsó csúcsot (20 milliárd), Magyarországon pedig a 225 millió eurós szinttel szintén rekordot döntött a piac.

Mik a kockázatok, és mire van esélyünk?

Az optimista körkép mellett azonban kíváncsiak voltunk a lehetséges kockázatokra és a konkrét lehetőségekre is. Kemenes válaszul elmondta, hogy a politikai kockázatot, amit korábban sokszor emlegetett a piac, lassan temethetjük, mert a profik beárazták már az új rendszert, és ez nem lehet gátja a piac növekedésének. Kérdésünkre Kemenes kitért arra is, hogy az ipari ingatlanok piacán nemrég megjelent állami szereplő, a NIPÜF (Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.) tevékenysége egyelőre nem tisztult le a piaci szereplők számára, rövid távon az inkább a vidéki piacon mozgó cég nem jelent konkurenciát, ám idővel várhatóak majd olyan helyzetek, amikor versenytársként találják magukat szemben egymással.

Az e-kereskedelem világméretű és hazai növekedésének és térnyerésének egyik legnagyobb nyertesei lesznek a logisztikai ingatlanok fejlesztői, befektetői, üzemeletetői, hiszen a házhoz szállítós igények növekedésével egyre több és nagyobb elosztóközpontra lesz szüksége a megrendelőket kiszolgálni kívánó cégeknek. Bár Kemenes szerint még kisebb méretű területeket bérelnek ezek a cégek, de a bővülési potenciáljuk hatalmas.

És, hogy van-e esélyünk egy igazi nagy multicég régiós elosztóközpontját Magyarországra csábítani? Kemenes szerint a válasz mindenképpen igen, olyannyira, hogy az iparági szereplők már érzékelhetik is, hogy történtek jelentős lépések arra vonatkozóan, hogy egy kiskereskedelemben érdekelt jelentős cég minket válasszon egyik legfontosabb bázisaként a régióban.
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
idős_nyugdíj_shutter
Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
földmunkák munkagép