Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra
Ingatlan

Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra

Portfolio
A budapesti kínálati lakásárak átlagosan már alulról súrolják a lélektani 500 ezer forintos határt - derül ki az otthonterkep.hu legfrissebb elemzéséből, melyet a kínálati árak aktualizálásának apropóján készített. Győr-Moson-Sopron megye a második legdrágább térségnek számít a hirdetési árak alapján. Szintén megfigyelhető, hogy nyílik az olló a legdrágább és a legolcsóbb kistérségek között, egyes esetekben már kilencszeres is lehet a kínálati árak különbsége.

A Portfolio által szervezett Lakás Konferencia 2017 egyik kiemelt témájaként a hazai lakáspiac és az új építésű lakóparkok előtt álló lehetőségekkel és kihívásokkal foglalkozunk, részletezve az árak, a támogatások, a hitelek, a műszaki fejlődés lehetőségeit és irányait, illetve a szektort komolyan érintő munkaerőpiaci kihívásokat. A Portfolio LAKÁS 2017 kiállítás és vásár kísérőrendezvénye március 24-én kerül megrendezésre.

Országos kép

A kínálati átlagárak Magyarországon 95 ezer és 477 ezer forint között mozognak. A legdrágább Budapest, itt ugyanis 477 ezer forintot kérnének az eladók egy lakásért négyzetméterenként. A sorban a fővárost Győr-Moson-Sopron megye követi (282 ezer Ft/négyzetméter), megelőzve a Balaton miatt erőre kapó Veszprém megyét (262 ezer Ft/négyzetméter), Pest megyét (243 ezer Ft/négyzetméter) és Hajdú-Bihar megyét (250 ezer Ft/négyzetméter).

Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra
2015 óta a kínálati árak országos viszonylatban 10-15%-kal emelkedtek, habár területenként eltérő mértékben. Közel 20%-os volt a hirdetési árnövekedés Veszprém megyében, 18,4%-os Budapesten és valamivel több mint 17%-os Komárom-Esztergom megyében. Győr-Moson-Sopron megyében úgy tűnik elérte a kínálati piac az egyensúlyt, ugyanis 2%-kal csökkent a kínálati átlagár.

Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra
Mester Nándor, az otthontérkép.hu vezető elemzője elmondta, hogy Budapesten, Pest megyében, valamint a Balaton északi partján és Siófok környékén, továbbá Debrecenben még kitart az áremelkedés, főleg azért, mert az ingatlanfejlesztők még szinte tervasztalról képesek eladni az új lakások felét. Országosan a kínálati átlagárat az is növeli, hogy a használt piacra ütemesen térnek vissza azok, akiknek túl drága egy új lakópark, így a kereslet felfelé hajtja az árakat.

Élre tört a Balaton

A kínálati árak alapján készített, a 15 legdrágább kistérséget tartalmazó listáján Balatonfüred ál az élen, kínálati árszínvonala alapján már-már vetekszik a főváros áraival. Második helyen kicsit lemaradva, közel 400 ezer forintos négyzetméterárral szintén egy balatoni térség végzett, Siófok. Előkelő pozícióban vannak azonban Budapest agglomerációs városai is, így például a Budaörsi, a Pilisvörösvári, a Dunakeszi és a Szentendrei kistérség is.ű

Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra
A legolcsóbb kistérségek a keleti országrészében találhatók. A legkevesebbért a Bodrogközi kistérségben (47 ezer Ft/négyzetméteres áron) kínálják az otthonokat. Érdemes azonban hangsúlyozni, hogy az áremelkedés itt is megfigyelhető, azonban de az indulás bázisa itt jóval alacsonyabb volt. Az adatokból világosan kirajzolódik, hogy Magyarország legdrágább és legolcsóbb kistérségei között tovább nőtt a szakadék, egyes esetekben ugyanis már közel 9-szeres kínálati árkülönbségről is beszélhetünk.
Budapesten általánosságban 18,4%-kal magasabbak lettek a kínálati árak, 2016-ban átlagosan 477 ezer Ft/négyzetméteres áron hirdették az eladó otthonokat, habár kerületi szintet jelentősek az eltérések. A legdrágább a Belváros, ahol a már így is magas hirdetési átlagár közel 20%-kal tudott nőni 2015-höz képest. A legmarkánsabb áremelkedés az I. kerületben (33%), a VIII. kerületben (29%) illetve a VII. és X. kerületben (26,8%) volt.

Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra
A kínálati árak növekedése továbbra is tendencia, habár már megjelentek olyan területek, ahol megállt az árnövekedés. Az új építésű otthonok tömeges piacra kerülése valószínűleg befolyásolja majd az árak alakulását, hiszen megnövekedhet a kínálat a használt lakások piacán.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
GettyImages-1185435380