Először csökkent a lakások ára 2013 óta
Ingatlan

Először csökkent a lakások ára 2013 óta

Portfolio
Erős márciusi forgalom jellemezte az ingatlanpiacot, amely ugyan 7 százalékos elmaradást mutat az egy évvel korábbi értékhez képest, mégis jelentősen túlmutat a tavalyi második féléven - derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből. Az országos lakásárak reálértéken stagnálnak, míg nominál értéken 2013 közepe óta először mutatnak csökkenést.
Három pontot csökkent a Duna House Országos Lakásindex értéke 2017. I. negyedévében az előző év végéhez képest, reálértéken pedig stagnálást mutatnak a számok. További árcsökkenés azonban nem valószínű, a kereslet ugyanis az elmúlt negyedévekhez képest emelkedő tendenciát mutat.

Először csökkent a lakások ára 2013 óta
Az adásvételek számának elmaradása a korábbi negyedévekre jellemző folyamatos áremelkedéssel magyarázható, melyet követően a piacnak szüksége volt egy adaptációs időszakra, ahol a vásárolni szándékozók kivárták az árak további irányát. A márciusi tranzakciószámok, de már a februárban érzékelhető keresleti növekedés is arra utalnak, hogy visszatértek a vevők a piacra, vagyis keresleti oldalon nincs további várakozás egy esetleges árcsökkenésre. Ezt támasztja alá az az adat is, miszerint nő a saját célra vásárlók aránya a befektetőkhöz képest.

Először csökkent a lakások ára 2013 óta
Országon belül továbbra is nagyok az árkülönbségek. A vidéki városokban a paneleket 170-180 ezer forintos négyzetméteráron, a tégla lakásokat 225-240 ezer forintos négyzetméteráron kínálják, Budapesten azonban mindegyik típusnál 300 ezer forint feletti árak jellemzők. A fővároson belül a belváros és a budai oldal a drágább, ahol a téglalakások esetében 500-600 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárak jellemzők, míg a fővárosi panelek árai elhelyezkedéstől függően többnyire 300 és 400 ezer forint között mozog.

Először csökkent a lakások ára 2013 óta
Ami az áralkut illeti, a panellakások esetében az Észak-Alföldön volt lehetőség a legnagyobb alkura, ahol átlagosan 6 százalékot lehetett csökkenteni az eladási áron. A budapesti belvárosban nem szívesen engedtek az árakon, csupán 2 százalékos volt az alku mértéke. A tégla lakások esetében ugyanakkora volt a legkisebb és a legnagyobb alku nagysága is, mint a panelek esetében. A 6 százalékos alkura Észak-Magyarországon, a 2 százalékosra az Észak-Alföldön volt lehetőség. Házak esetében nagyobb, 6 és 9 százalék közötti engedményt lehetett elérni. Legtöbbet az Észak-Alföldön kényszerültek engedni az eladók, míg legkevesebbet Pesten.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Mystery_Hotel_Budapest - 8