Soha ilyen alacsony számokat nem láttunk Budapesten
Ingatlan

Soha ilyen alacsony számokat nem láttunk Budapesten

Portfolio
Tovább csökkent az üresedés a hazai irodapiacon, annak ellenére, hogy az első negyedévben a bruttó bérbeadás jelentősen alacsonyabb volt, mint a megelőző időszakokban. Ez részben a megújítások esetében tapasztalható visszaesésnek volt köszönhető, ugyanakkor a nettó bérbeadás aránya növekedett. A legnépszerűbb helyszínnek továbbra is a Váci út számít, ahol a szerződések 20 százaléka köttetett - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.

Bővült az irodaállomány

A BRF egy új irodaépület átadását regisztrálta 2017 első negyedéve során, az SAP új épületszárny fejlesztése készült el Észak-Budán a Graphisoft Parkban, 5500 m2-rel növelve az irodaállomány méretét. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 346 735 m2-t tesz ki, melyen belül 2 682 155 m2 "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület valamint 664 580 m2 saját tulajdonú iroda található. Az irodaállomány évente történő felülvizsgálata során 21 irodaház mérete változott és további 4 irodaház kikerült a modern iroda állományból, mivel nem felelt meg a BRF által felállított kritériumoknak.

Soha ilyen alacsony számokat nem láttunk Budapesten

Csökkent az üresedés

Az üresedési ráta tovább csökkent, az első negyedév során 0,3 százalékponttal 9,2%-ra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. A legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda (3,6%), míg a legmagasabb üresedési ráta az Agglomerációban volt tapasztalható.

Soha ilyen alacsony számokat nem láttunk Budapesten

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary.

A kereslet 2017 első negyedévében 66 990 m2-t tett ki, amely megegyezik az elmúlt 5 év első negyedéves keresletének átlagával. Az elmúlt időszakokhoz képest a nettó bérbeadás aránya tovább nőtt a szerződéshosszabbításokhoz képest és 2017 első negyedévében az új bérbeadások a teljes volumen 53,3%-át érték el. A második legnagyobb arányt a bővülések képviselték 18,3%-kal, míg a szerződéshosszabbítások 18,2%-os piaci részesedéssel járultak hozzá a teljes kereslethez. Az előbérleti szerződések részaránya 10,3% volt. Saját tulajdonba vétel nem történt a negyedév során.

Melyek a legnépszerűbb helyszínek

A Váci úti folyosón realizálódott a negyedév legnagyobb kereslete, a szerződések több mint 20%-át kötötték ezen az alpiacon. A Pest Központ, Észak-Buda és Buda Központ régiók pedig szinte egyforma népszerűségnek örvendtek a negyedév során, egyenként 17%-os részaránnyal.

Soha ilyen alacsony számokat nem láttunk Budapesten
A BRF 2017 első negyedévében összesen 154 bérleti tranzakciót regisztrált, melyek átlagos mérete 435 m2 volt. Ez közel 10%-kal magasabb érték, mint az elmúlt 5 év első negyedéveinek átlaga, amely 369 m2-t tett ki. A legnagyobb méretű tranzakció egy új szerződéskötés volt a Váci Greens B épületében, amelyet több mint 5000 m2-re írtak alá. Ezt követte a Bayer szerződéshosszabbítása az Alkotás Pointban 3354 m2-en. A legnagyobb előbérleti szerződést az SAP kötötte a Graphisoft Park egyik új épületében, 3300 m2-re. A nettó abszorpció 2017 első negyedéve során 7600 m2 volt.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Vágóhíd-terv - Chapman_Taylor