Így még biztosan nem láttad a budapesti metrót
Ingatlan

Így még biztosan nem láttad a budapesti metrót

Portfolio
Váci úti irodafolyosó, a központi üzleti negyed (CBD), Pest belső kerületei - ezek a legjelentősebb irodalokációk Budapesten. A CBRE most a budapesti metróvonalakra (és állomásokra) illesztette irodapiaci adatbázisát, hogy megvizsgálja, ebből a szempontból mi a jelenlegi helyzet a fővárosi irodapiacon.
Az irodatérképen a metróállomásokra igazítva láthatóak az egyes területek üres irodái és azok havi bérleti díjai. A térkép a pillanatnyi, 2017 első negyedévben üresen álló és a következő fél évben elérhető szabad irodákat és a jelenlegi bérleti díjaikat mutatja, így a helyzet néhány hónapon belül is változhat, mégis érdekes kép rajzolódik ki a budapesti ingatlanpiacról. Egymástól néhány 100 méterre eső állomások között néha jelentős árkülönbségek vannak az elérhető irodák tekintetében: például az Arany János utca környéki irodák havi bérleti díja közel 40 százalékkal haladja meg a Nyugati pályaudvar környéki irodáékat, és a Deák tér környéke is 30 százalékkal drágább, mint a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út találkozásánál található irodák.

Így még biztosan nem láttad a budapesti metrót
Nem meglepetés, hogy a Váci út mentén van a legtöbb iroda Budapesten és így a legtöbb üres irodaterület is itt található - van, ahol több tízezer négyzetméter. A havi bérleti díj négyzetméterenként 10,6 eurótól (Gyöngyösi út) 13,1 euróig (Dózsa György út) terjed, az átlagos bérleti díj 11,6 euró/négyzetméter/hónap. A bérleti díjat természetesen nagyban befolyásolja, hogy milyen minőségű irodák állnak rendelkezésre. Az M3 vonalán továbbhaladva csak az Arany János utca és a Corvin negyed között található jelentősebb irodaterület, ettől dél-keletre kizárólag a Népliget megálló környékére tudnak költözni a Dél-Pestet megcélzó cégek.

A belváros (központi üzleti negyed, CBD) metrómegállóinak körzetébe tartozó házak továbbra is a legdrágábbak, itt szabad területeket havonta és négyzetméterenként 12,8 eurótól (Kálvin tér) 20,5 euróig (Kossuth tér) vehetnek bérbe a vállalkozások. Itt is jellemző, hogy jelenleg, 2017 első negyedévében jelentős, több ezer négyzetméter kihasználatlan iroda áll rendelkezésre.

A térképen jól látható, hogy a 4-es metró vonalán jelenleg mennyire limitált irodakínálatból válogathatnak a leendő bérlők - még az egyébként az irodaházaktól nem hemzsegő Andrássy út kínálata is megelőzi a vonal kínálatát. Hasonlóképpen az átlagos bérleti díj is jelentősen magasabb a Millenniumi Földalatti Vasút vonalán (13,2 euró/négyzetméter/hónap), mint a 4-es metró megállóinál elhelyezkedő irodaházakban (11,5 euró/négyzetméter/hónap). A metróvonalak mentén található irodák átlag bérleti díjai egyébként a 2-es metró esetében a legmagasabbak (13,8 euró/négyzetméter/hónap).

Szemben a nyugat-európai nagyvárosokkal, a metróvégállomások Budapesten nem számítanak jelentős irodapiaci lokációnak: sem az Újpest-Központ, sem az Örs Vezér tere, sem a Kőbánya-Kispest metrómegálló környéke nem bővelkedik (szabad) irodaházakkal, sőt olyan jelentős csomópontok környékén, mint a Nagyvárad tér vagy az Ecseri úti metrómegálló egyáltalán nem épült modern irodaház.

A budapesti metró- és ingatlanfejlesztés érdekes anomáliája, hogy jelentős irodalokációkat egyszerűen nem ér el a budapesti metróhálózat: például a lágymányosi, a fővárosi irodaállomány 6 százalékát kitevő (közel 200 ezer négyzetméretnyi iroda) terület leginkább a 4-6-os villamossal érhető el, de Belső-Buda egyes részei is távol esnek a metrómegállóktól.

"Budapest tömegközlekedési hálózata nagyon fontos szerepet játszik a bérlők irodakeresésénél. Különös tekintettel a nagy cégek figyelnek arra, hogy a választott lokáció metróval jól megközelíthető legyen. A hármas metró szerepét nem lehet túlbecsülni, hiszen a legnagyobb irodai részpiacnak számító Váci utat szolgálja ki, ahol jelenleg is a legtöbb fejlesztés található. A CBRE új iroda bérleti díj ártérképe segíti a bérlőket tájékozódni, hogy egyes állomások környékén mi az átlagos bérleti díj, azonban ettől az eltérés mindkét irányba jelenős lehet az épülettől és a konkrét bérleti igénytől függően." - mondta Katkó Károly, a CBRE bérlőképviseleti vezetője.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
B1013953