Igazán szerencsés vagy, ha ezekben az irodákban dolgozol
Ingatlan

Igazán szerencsés vagy, ha ezekben az irodákban dolgozol

Portfolio
Budapest számos pontján találhatóak különleges, valamilyen védendő értéket tartalmazó épületek, amelyeket éppen ezért műemlékké nyilvánítottak.A védelem egyfelől védi az épületeket, másrészt viszont kevés fejlesztő vág bele egy ilyen épület felújításába a korlátozások miatt, ezért sok meglehetősen rossz állapotban van. Akad azonban több példa is a sikeres hasznosításra, több impozáns műemlék iroda is elkészült az elmúlt években. A képeik alapján igazán gyönyörű környezetet biztosítanak az ott dolgozóknak.
Számos új irodaház épül jelenleg Budapesten, de nem csak új házak felhúzása nyújt arra lehetőséget, hogy igényes irodák jöjjenek létre. A régi műemlék épületek felújításával igazán impozáns környezetet lehet kialakítani. Erre számos példát találunk a fővárosban. Egy régi épület újjá varázsolása azonban nem olcsó, jellemezően drágább, mint egy zöldmezős beruházás, ráadásul még sokkal több korlátozással is szembesülnek a fejlesztők. A védendő elemeket meg kell őrizni, illetve helyreállítani, ráadásul az épület kialakítása sem történhet szabadon, ami maga után vonja azt is, hogy üzemeltetni is jellemzően kicsit drágább az ilyen épületeket. Az energetikai hatékonyságot sem könnyű érvényesíteni, egy védett homlokzatot nem lehet kívülről leszigetelni, csak valamilyen belső megoldás alkalmazható. Ezeket a magasabb költségeket a legtöbb esetben nem lehet a magasabb bérleti díjakkal ellensúlyozni, sok beruházás a mellette felépített új szárnnyal tudott pozitív mérleget zárni, vagy a gyors kiadással értek el sikert.

Máriássy-házIgazán szerencsés vagy, ha ezekben az irodákban dolgozol
Forrás: WING
A projekt két épületrészből áll, egy modern épületből illetve egy "loft" csarnokból, mely eredetileg a Borjúvásárcsarnok épülete volt. Az egykori csarnok a Marhaközvágóhíd utolsó elemeként épült, a háború után azonban már korábban elvesztette előbbi funkcióját és autókereskedés majd elektronikai vállat működött itt. A két épületrész összesen 9700 négyzetméteres területtel büszkélkedhet, melyből körülbelül 3 ezer négyzetméter található a régi épületben. Az ingatlant a Wing 2004-2006-ban újította fel, minden utólag történt építést elbontottak és az eredeti terveknek megfelelően történt az irodaterületek kialakítása. A 3 milliárd forint értékű beruházás 2006. novemberében készült el, és azóta folyamatosan magas kihasználtság mellett működik.

Érdekel az irodapiac? Kíváncsi vagy, hogy merre tartanak a bérleti díjak, vagy hogy mennyi irodaház épül a jövőben? Ezekről is szó lesz a Portfolio FM & Office 2017 konferenciáján május 23-án.

Bécsi CornerIgazán szerencsés vagy, ha ezekben az irodákban dolgozol
Forrás: Biggeorge Property Zrt.
2009-ben vágott bele a Biggeorge Property Zrt. az egykori iskolaépület és 300 éves Serház felújításába a Kolosy térnél, melyeket az eredeti, műemléki védelem alatt álló homlokzatot megőrizve újítottak fel, illetve egy új épülszárnyat is felhúztak mellette. A Bécsi Corner 2011-ben első díjat nyert a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán műemlék-fejlesztések kategóriában. A komplexumban összesen 8660 ezer négyzetméternyi iroda és közel 2 ezer négyzetméteres kereskedelmi terület működik.

Igazán szerencsés vagy, ha ezekben az irodákban dolgozol
Forrás: Biggeorge Property Zrt.

Graphisoft ParkIgazán szerencsés vagy, ha ezekben az irodákban dolgozol
Forrás: Graphisoft Park.
A park az egykori Óbudai gázgyár területén létesült, annak kicsit kevesebb, mint a felét foglalja el, melyet azonban még nem építettek be teljesen. Az épületek jelentős része új, de az egykori Óbudai Gázgyár műemléki védettséget élvező épületeinek egy része már felújításra került, például a régi raktárépület, és a műhelyépület (ebben az Aquincum Institut of Technology (AIT) működik). De szintén megújult a régi rendőrlaktanya és mentőállomás épülete is, valamint az egykori munkásjóléti épület is, ahova az International Business School (IBS) költözött be. A parkban található felújított műemlék épületek összterülete 5000 négyzetmétert tesz ki. A régi Gázgyár egyébként a Graphisoft Park új épületeinek stílusát is befolyásolta, ennek köszönhetőek például a téglahomlokzatok.

Igazán szerencsés vagy, ha ezekben az irodákban dolgozol
Forrás: Graphisoft Park.

Eiffel PalaceIgazán szerencsés vagy, ha ezekben az irodákban dolgozol
Az Eiffel Palace a Pesti Hírlap és a Zrínyi Nyomda egykori székházának újjászületésével jött létre, az épület szinte szó szerint újjáépült. A védett homlokzatot ugyan megtartották, de a mögötte található épületrészeket elbontották, ugyanakkor a szintén védendő értéknek számító főlépcsőházat illetve a függőfolyosó öntöttvas szerkezetét újjáépítették a kivitelezés során. Az épület alá mélygarázs került építésre. A házat 2011-ben kezdte el átalakítani a Horizon Development, a projektet végül 2014. márciusában adták át. A ház legnagyobb bérlője a PricewaterhouseCoopers, amely a 14 ezer négyzetméteres épület közel három negyedét bérli, de 2015-ben a CBRE is az ingatlanba költözött.Az átadását követően nagy vihart kavart az épület értékesítése, azt ugyanis az MNB vásárolta meg 2014. nyarán nettó 45,3 millió euróért (kb. 13,6 milliárd forint). Az idén márciusban pedig az MNB írt ki nyilvános pályázatot az Eiffel Palace értékesítésére, de a kiírás szerint csak akkor adják el, ha megtérül a befektetés.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Vágóhíd-terv - Chapman_Taylor