MNB: maradhat a kétszámjegyű lakásár-növekedés
Ingatlan

MNB: maradhat a kétszámjegyű lakásár-növekedés

Portfolio
A hazai lakásárak országos átlagban 15,4 százalékkal nőttek a tavalyi évben, ami mögött továbbra is jelentős területi eltérések tapasztalhatók. A fővárosban egy év alatt 22,5 százalékkal emelkedtek az árak, ami jócskán meghaladja a vidéki városokban és községekben tapasztalt emelkedést. A hazai lakáspiaci ciklus 2016 során egy érettebb szakaszába lépett, ahol a megemelkedett keresletre már a kínálat is egyértelmű élénküléssel reagált - derült ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentéséből.

Folytatódik az áremelkedés

Az eddigi áremelkedés üteme a jövőben valamelyest lassulhat, így egyelőre nem beszélhetünk túlfűtött piacról sem az új lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, sem a lakásárak országos átlagában számított emelkedésének tekintetében. A csökkenés ellenére azonban várhatóan továbbra is kétszámjegyű lesz az árnövekedés.

Az alacsony kamatkörnyezet a kedvező hitelköltségek miatt a befektetési keresletre is pozitívan hat. A lakásárak emelkedése meghaladta az építési költségek emelkedését, ami kedvezően hatással van a fejlesztésekre. Az új lakások iránti megemelkedett keresletre egyre szélesebb kínálat reagál. A bejelentett lakásprojektek többségét azonban 2018-ban adják majd át, így az idei évben még keresleti piacra számíthatunk.

A főváros és vidék között Európa más országaiban is nagy a lakásár-dinamikák közti különbség, de Magyarország esetében különösen kiugró volt ez az érték, vagyis az eleve drágább Budapest áremelkedése jelentősen meghaladta a vidéki áremelkedést. Míg a fővárosban a tavalyi év során 22,5 százalékkal emelkedtek az árak, addig a vidéki városokban 13,4, a községekben pedig 9,3 százalékos volt az árnövekedés. Az áremelkedés azonban reálértéken is magas volt, országos átlagban elérve a 13,4 százalékot, ami alig marad el a 15,4 százalékos nominális áremelkedéstől.

MNB: maradhat a kétszámjegyű lakásár-növekedés

Növekvő hitelezés

2016 során a hitelezési folyamatok is tovább támogatták a lakáspiaci kereslet élénkülését. Az új lakáscélú hitelek kihelyezése egy év alatt 42 százalékkal nőtt, miközben a lakásvásárlások mintegy feléhez hitelfelvétel is kapcsolódik. A kedvező hitelkamatok hatását azonban ellensúlyozzák az emelkedő lakásárak. Különösen Budapestre igaz ez, ahol a lakásvásárlás elérhetőségére vonatkozó index - vagyis az, hogy két átlagkeresettel rendelkező háztartás milyen lehetőségekkel tud 70 százalékos hitelből megvásárolni egy átlagos 65 négyzetméteres lakást - folyamatosan emelkedik, Budapesten pedig már el is érte az egészségesnek mondható határt. A lakásárak azonban továbbra is a makrogazdasági fundamentumok által indokolt szint alatt tartózkodnak, így összességében továbbra sem beszélhetünk túlfűtött piacról.

Stabil ingatlanpiac: Balaton

A fővárosi lakáspiac mellett kiemelkedő a balatoni üdülőkörzet ingatlanpiaca is, mind méretét tekintve, mind turisztikai szempontból. A lakásárak a balatoni régióban az országos átlaghoz képest kisebb változékonyságot mutatnak. A válság alatt kisebb ütemben veszítettek értékükből, de jelenleg sem tapasztalható az országos átlagnál erősebb áremelkedés. A balatoni ingatlanok esetében elsősorban a vízparti üdülőkörzet volt az, ahol országos átlagot meghaladóan növekedtek az árak.
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
property_future