Mit akar a Z generáció?
Ingatlan

Mit akar a "Z" generáció?

Portfolio
A jövőben egyre inkább megváltoznak az irodákkal kapcsolatos követelmények, a most épülő irodaházaknál már ezt a trendet is figyelembe kell venni. A fókuszba a dolgozók kerülnek, a cégek irodadöntéseinél a vezérigazgató mellett a HR szakember áll. Az irodaházakat a "Z" generációra kell szabni - hangzott el a Portfolio FM & Office 2017 konferenciáján.
Az irodafejlesztői kerekasztal résztvevői a csőben lévő budapesti több százezer négyzetmétert kitevő irodafejlesztésekről beszélgettek.

Király Zoltán, a TIBA Építész Stúdió építésze, vezető-tervezője elmondta, hogy a mostani fejlesztési hullám beruházói igényeivel kapcsolatban jelentős tapasztalattal rendelkeznek, spekulatív és built suit rendszerben épülő irodaházak esetében egyaránt. Ezek alapján a bérlői igények előtérbe kerülését saját bőrükön tapasztalják, például a Telekomnál a "Z" generáció igényei kimondottan megjelentek. A szakember kiemelte, hogy az irodaházak megtervezése sokkal összetettebb feladat lett. A fentiek mellett szintén nagyon figyelnek az üzemeltetési kérdésekre is, ami ugyancsak nagy hangsúlyt kap a mostani fejlesztések során. Mai irodaházakban már valóság a robotizációs megoldások megjelenése is, bár még nem tartunk ott, ahol a nyugat, de rejtve elképesztő sok elemük megtalálható már a hazai épületekben is.

Paukovics Gábor, a Kinnarps regionális projektmenedzsere szintén a bérlői igények megjelenéséről beszélt az irodafejlesztések során. Mint elmondta, Magyarországon és a régióban a bérlői igények változtak, egyre nagyobb a hangsúly a dolgozók jólétén. Fontos szempont, hogy mit tud adni egy iroda azoknak, akik használják. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy bár a bérlők elkezdtek ezzel a témával foglalkozni, de még mindig nem vonják be kellőképpen az embereket ebbe a munkába. Pont azokat a tényezőket nem vizsgálják, hogy az emberek tényleg szeretnének-e a megálmodott eszközökkel dolgozni.

Mit akar a
Laczkó Marcell, a TriGranit projekt igazgatójának elmondta, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok székház épült vagy épül jelenleg is, amelyek built-to-suit rendszerben húznak fel, így a bérlő fogja meghatározni a kialakítást. Fontos azonban ezeknél a házaknál is, hogy fel kell készülni arra, hogy ha később klasszikus bérirodaként működik majd tovább az épület. Akkor is tudni kell tehát hasznosítani a komplexumot. A szakember szintén kitért rá, hogy az elmúlt 10 évben jelentős mennyiségű irodát fejlesztettek, a már felhúzott irodaházak kivitelezése során, illetve az üzemeltetéséből pedig rengeteget lehet tanulni. Az új fejlesztésükben heteket töltöttek azzal, hogy összeszedjék azokat a múltbeli tapasztalatokat, amelyeket mind fel kívántak használni az új projektben.

Radnóty Zoltán, a, HB Reavis Csoport magyarországi vezetője elmondta, hogy tapasztalataik szerint jelentős változás érzékelhető az bérlői igényekben és fejlesztői várakozásokban. Míg korábban a hatékonyság számított rendkívül fontosnak (a válság éveiben eurocentekről ment a vita), ma a vezérigazgató mellett az irodadöntéseknél már a HR szakember áll. A döntésekben ugyanis az HR szempontoknak komoly szerep jut. Ahhoz ugyanis, hogy fiatal tehetségeket be tudjanak vonzani a bérlők, emberközpontú irodatervezésre van szükség. Ennek a trendje az úgy nevezett well-being. A szakember hozzátette, hogy bár jelenleg alig -alig vannak WELL minősítéssel rendelkező irodaházak Európában, de a jövőben jelentősen növekedhet a számuk.

Mint Radnóty Zoltán hozzátette, a fenntarthatóság semmiképpen sem kerülhet azonban háttérbe. Budapest is elérte a nemzetközi szintet, ma a bérlők nagyon figyelnek a zöld szempontokra. A szakember véleménye szerint a városközpont típusú fejlesztések annyiban tudnak többet nyújtani, hogy egy komplexebb szolgáltatást biztosítanak, a munkavállalók sokkal több dolgot tudnak elintézni, így kevesebb lehet a hiányzás.

Mit akar a
Dr. Takács Ernő, a WING Zrt., portfolióért felelős vezérigazgató-helyettese ( az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke) elmondta, hogy székházépítési tapasztalataik szerint, olyan épületet kell ilyen projektek során létrehozni, amely az adott céghez maximálisan igazodik, illetve speciális igényeket kell teljesíteni. A székházépítés ezért így egy külön műfajnak számít. Többek között a megbízó cég HR, IT és üzemeltetési területeivel is egyeztetéseket tesz szükségessé.

A szakember véleménye szerint, egyáltalán nem meglepő, hogy ilyen nagyfokú fejlesztés zajlik ma az irodapiacon, erős a bérlői aktivitás és a bankok a kedvező gazdasági környezet miatt finanszíroznak projekteket. A fejlesztések a budapesti irodapiacon történő eloszlása során érdekes kérdés, hogy miért pont a Váci úton történik a legtöbb. Mivel azonban a fejlesztők nagyon komolyan elemzik a helyszíneket a döntéseik előtt, más lokációkban épülő irodaházak is sikeresek lehetnek.
Takács Ernő szintén beszélt arról, hogy az iparág valóban szakember hiánnyal küzd, de véleménye szerint hatékonyságnöveléssel és technológia fejlesztéssel rövid távon meg lehet oldani ezeket a problémákat. Erről egyelőre azonban kevés szó esik.

Mit akar a
Dr. Hegedüs Gábor, az FHB Bank főosztályvezetője arról beszélt, hogy az irodaház fejlesztések kockázatait nagyon sokáig lehetne sorolni. Az elmúlt időszakban számos fejlesztés indult, ami mutatja, hogy a bankszakma is aktív, a beruházások nem valószínű, hogy ilyen ütemben valósulnának meg e nélkül. Az alapvető kockázatok nem változtak meg érdemben a korábbiakhoz képest, fontos, a lokáció, a méret, a funkció és a kivitelező. Bár ez utóbbinak a felértékelődése napirenden van mostanában. A bankok általában azokat a projekteket preferálják melyek egy fővállalkozóval valósulnak meg.

A beszélgetés végén a közönségnek is lehetősége volt elmondani a véleményét az új irodafejlesztés szempontjairól. A jelenlévők válaszai alapján a legfontosabb tényezőnek a leendő bérlők igényeinek teljeskörű kielégítése számít ebben a kérdésbben, mely 41 százalékát kapta a szavazatoknak. A második helyen pedig szempontként a magas bérleti díj minél gyorsabb elérése végzett 33 százalékkal.
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
shutterstock_1077065507