Nagy változások várnak a Budapesten dolgozókra
Ingatlan

Nagy változások várnak a Budapesten dolgozókra

Portfolio
Számos nagyszabású irodafejlesztés folyik jelenleg a fővárosban, a kivitelezés során pedig egyre több figyelem összpontosul a megváltozott bérlő igények kielégítésére. Milyen folyamatok alakítják 2017-ben a budapesti irodapiacot? Milyen hatással lehet a főbb irodapiaci mutatókra a felfokozott fejlesztési aktivitás? Ezeket a kérdéseket tettük fel a Budapest látképét formáló ingatlanfejlesztőknek.

HB Reavis

Annak ellenére, hogy intenzív bérlői érdeklődéssel találkozunk nap mint nap, a bérlők - az új irodaházak hiánya miatt - gyakran elhalasztják döntéseiket, abban a reményben, hogy az elkövetkező évek során jobb lehetőségeket fog biztosítani számukra a budapesti irodapiac.

Az erős keresletre reagálva a fejlesztők aktívak, amit számos új projekt indulása is bizonyít. Idén, közel 200 000 négyzetméternyi új iroda kerül átadásra, amelynek közel fele már előbérleti szerződéssel lekötésre is került. Igazi változást majd a 2018-2019-es évek hoznak, amikor akár évi 200-300 000 négyzetméternyi új, spekulatív irodaterület is megjelenhet a piacon. Az új kínálat fokozódó versenyhelyzetet termet majd.

Fontos változás, hogy egyre több vállalat ismeri fel a megfelelő irodakörnyezet jelentőségét és használja azt humánpolitikai eszközként. Míg korábban a hatékonyság és a gazdaságosság volt meghatározó, mára a HR szempontok egyértelműen felértékelődtek, amelyet jól mutat, hogy az új iroda választásnál a HR vezető sok esetben kulcspozícióba kerül. A tehetségek megtartásáért és bevonzásáért folyó harcban elengedhetetlen, hogy a cégek olyan munkahelyeket biztosítsanak, amelyek hozzájárulnak munkatársaik jó közérzetéhez és produktivitásához. A jelenleg hódító trendekre, azaz a zöld és a WELL minősítésekre tervezett épületekben, javulhat a munkavállalók egészsége, kevesebb lehet a hiányzás, és a teljesítményük is növekszik, ez pedig rendkívül lényeges hosszú távú költségcsökkentő tényező a vállalatok számára.

Nagy változások várnak a Budapesten dolgozókra
A 2017-2018-ban átadásra kerülő, szakmailag átgondolt fejlesztések várhatóan könnyen bérlőre találnak majd. A 2019-2020-ra elkészülő épületek sikeres bérbeadásához a mai bérlők növekedésére, illetve új piaci szereplők megjelenésére is szükség lesz. Ezzel összhangban az üresedési ráta 2017-ben tovább csökkenhet, amit egy 2018 második felében elinduló enyhén emelkedő trend követhet majd.

Az egészséges piaci környezetben a bankok is növekedési stratégiára váltottak. A hitelfeltételek rendkívül kedvezőek, és ebben nem várunk jelentős változást 2018 végéig, amennyiben a nemzetközi helyzet jelentősen nem romlik.

A bérleti díjak várakozásaink szerint 1-1,5 euróval növekedni fognak az elkövetkezendő időszakban, amelyet egyaránt alátámaszt az új épületetek jelentős építési költség-növekménye és a bérlői igények növekedése - mondta el Radnóty Zoltán, a HB Reavis magyarországi csoportjának vezetője.

GTC Hungary

Jelenleg egy átmeneti időszakban vagyunk - fogalmazott Gedai Bori, a GTC Hungary kereskedelmi igazgatója. Komoly fejlesztések jellemzik a fővárosi ingatlanpiacot, különösen a prémium kategóriás irodák terén égető a hiány. Hiába indult el számos A+ kategóriás ingatlanberuházás az elmúlt időszakban, egy teljes beruházási ciklus az ilyen ingatlanok esetében elérheti a 2-3 évet is, ezért a bérlők sokszor kényszerülnek kompromisszumot kötni. Eközben az irodapiac növekedése mindenhol érezhető, a cégek bővülnek, a pozitív tendenciák negatív velejárója azonban a munkaerőhiány. Nehéz a hirtelen megnövekedett emberi erőforrás-igényt jól képzett, gyakorlott szakemberekkel kielégíteni.

Nagy változások várnak a Budapesten dolgozókra
A fejlesztések hatása már 2018-ban érezhető lesz: jövőre a kínálati oldal "robbanásszerű" bővülése hoz majd piaci fordulatot, kedvező lehetőségekkel mindkét oldal számára. Várhatóan nem tapasztalható majd bérleti díj csökkenés, hiszen az elmúlt években a díjak nem növekedtek olyan tempóban, mint a kereslet, inkább egészséges piaci korrekciónak lehettünk szemtanúi. Tulajdonosi szempontból is kedvező ez a folyamat, hiszen a megbízhatóan magas minőséget kínáló, a főváros frekventált pontjain lévő ingatlanok, irodaházak továbbra is népszerűek lesznek. A bérlők a jövőben is a megnövekedett kínálat ellenére a tapasztalt és megbízható fejlesztők projektjeit keresik majd, hiszen a legnagyobb piaci előnyt a már kialakult bérlői bizalom megtartása és fenntartása jelenti.

Property Market

A budapesti irodapiacot 2017-ben elsősorban a fokozott kereslet és az általános munkaerőhiány alakítja. Habár jelenleg érzékelhető egy nagyfokú piaci kereslet, az alacsony üresedés következtében a dinamikusan növekvő cégek bérleménynövekedés igényét sokszor nem tudják épületen belül megoldani, így számos esetben ketté kell osztani az operációt, hatékonytalanabbá téve a szervezeti működést. Mindez sokszor arányaiban többlet területet (például plusz tárgyalókat, konyhákat, szerverszobákat), valamint többlet munkaerőt is igényel. Ebből adódik, hogy a nagyobb területigényű vállalatok elkezdik "kivásárolni" a kisebbeket, így biztosítva az épületen belüli bővülésüket.

Ezen túl a munkaerőért folyó óriási küzdelemben a cégek sokszor úgy versengenek a kollégákért, hogy a rendezett, modern, inspiráló munkakörnyezetet a HR csomag részeként adják el, szintén lendítve a keresleti folyamatokon.

Nagy változások várnak a Budapesten dolgozókra
A felfokozott fejlesztési aktivitás azonban a főbb irodapiaci mutatókra még nincs szignifikáns hatással, hiszen egyelőre kevés irodafejlesztés áll tényleges kivitelezés alatt, és az előkészítő munkálatok után további minimum 18 hónap szükséges a kivitelezéshez. A mostani építési kedvnek azonban nem kedvez az építőiparban jelentkező hatalmas kapacitás- és munkaerőhiány. Mivel manapság nem könnyű szakembereket találni, megnőhet a kivitelezési idő és költség is, ezáltal pedig a megtérülések is jelentősen változhatnak. Így sokaknak meg kell fontolniuk, hogy milyen feltételek mellett éri meg valóban elindítani egy-egy fejlesztést, illetve nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy csak megbízható, stabil hátterű kivitelezőkkel és alvállalkozókkal dolgozzanak. A mi projektünk, a BudaPart esetében szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert olyan kapacitás és szakembergárda áll mögöttünk, ami garantálja, hogy az épületeink jó minőségben és a vállalt határidőre elkészüljenek.

Ezzel párhuzamosan viszont az eddigi nagyobb bérlői mozgások miatt több épülettulajdonos is dönthet úgy, hogy megüresedés esetén inkább teljes mértékben felújítja épületét, amely rövidebb idő alatt megoldható, és amellyel versenyképes maradhat minőség és ár szempontjából is. 2018 vége, 2019 eleje jelenthet nagyobb állománynövekedést a piacon - véli a budapesti irodapiacról Csuhay Borbála, a BudaPart beruházásért felelős Property Market Ingatlanfejlesztési Kft. értékesítési és vagyonkezelési igazgatója.

TriGranit

A 2016-os felfokozott befektetési kedv tovább folytatódott, a 2017 első negyedéves 515 millió euró értékű ingatlanpiaci befektetési volumen 62 százalékkal haladja meg 2016 ugyanezen időszakát. Mindez, valamint a kedvező banki hitelezési környezet, és a 2017 januárjától életbe lépő kedvező adóváltozások a társasági adózás és a járulékok terén tovább erősíti az amúgy is intenzív irodafejlesztési folyamatokat. A 2018 végéig prognosztizált mintegy 340 000 négyzetméter új irodaterület 25 százaléka készül el 2017-ben, és ennek körülbelül negyede spekulatív fejlesztés. Mindez továbbra is bérbeadó-orinetált piacot, a kihasználatlansági ráta további csökkenését, hozamszintcsökkenést és drágulást hoz magával. A piac jövőre már mindenképpen a bérlőknek kedvezhet, akik sok év után először válogathatnak a nagy kínálat között, ami a kihasználatlansági ráta emelkedéséhez vezethet. Mindezek ellenére a bérleti díjak növekedésére továbbra sem számítok.

Nagy változások várnak a Budapesten dolgozókra
A jövőbeni nagy kínálat miatt a bérlők szemében az egyedi megoldások és lokációk lesznek vonzóak, a tucat sablon irodák már nem versenyképesek. Mi is ezt vettük fő szempontnak, amikor elindítottuk az új A kategóriás, 37,000 négyzetméter bérbeadható területű iroda házunkat a Millennium Gardens-t, amely közvetlenül a Duna-partján valósul meg, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház és a leendő Kongresszusi Központ mellett. Elsődleges szempont volt az inspiráló közös használatú terek megvalósítása az épületen belül és azon kívül is, mely a dolgozók kikapcsolódásának színtere is lehet. Az épület tervezésekor természetesen a fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő építészeti megoldásokat helyeztük előtérbe, és ugyan a bérlők a saját irodaterületüket egyedileg alakítják ki, már az épület tervezésénél is figyelembe vettük a jelenlegi piaci bérlői igényeket. Munkavállaló-barát megoldásokat kínálva az épület tetején tetőkerteket, minden irodaszinten teraszokat, valamint a földszinten szökőkutas medencét és kertet alakítunk ki. Az épület 463 kerékpártárolóval, zuhanyzós öltözővel, 600 parkolóhellyel és több, elektromos autó-töltőállomással rendelkezik majd. Emellett az épület BREEAM minősítése is folyamatban van már - mondta el Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója.
gazdagok_jacht_shutter
Katona Bence Hiventures
Tesla
Frankfurti tőzsde
netflixgettyy
Vörös Tamás
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
STA_3979_2040