Idegenek a lakásban - Mire készüljünk?
Ingatlan

Idegenek a lakásban - Mire készüljünk?

Portfolio
Ma már a hosszú távú lakáskiadás mellett számos alternatívája létezik a befektetési célú lakáshasznosításnak. A már régóta ismert lakásirodák mellett terjedőben vannak a családi napközik, lakáséttermek és jógastúdiók is. De szintén találkozhatunk a város több pontján búvóhelyekkel is, amely az extra rövid távra, mindössze pár órára történő bérbeadást jelenti. Jellemző, hogy a hozamok annál magasabbak, minél rövidebb távra adjuk ki a lakásunkat, de munkát is annál többet kell beletennünk az üzletünkbe, így a többlet hozam valójában a többlet munka ellentételezése is, derül ki a ZILLOWSZTORIK mellékleteként megjelent Lakáspiaci Mozaik lakáskiadást feldolgozó fejezetéből.
A magas bérleti díjakat látva sokaknak fordult meg a fejében, hogy kiadási céllal - vagyis befektetésként - vásárol lakást, a magas hozamok érdekében. Különösen Budapestre volt ez jellemző, ahol 2015 és 2016-ban a legtöbben a vásárlás indokaként a befektetési célt jelölték meg, a Duna House barométere szerint.

Bár a lakásárak időközben jelentősen megugrottak, és a hozamok csökkentek, hiszen az árak növekedésével a bérleti díjak emelkedése nem tartott lépést, a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben még továbbra is vonzó lehetőséget jelent a kiadási célú lakásvásárlás.


Idegenek a lakásban - Mire készüljünk?

Új irányok a lakáskiadásban

Mint a ZILLOWSZTORIK mellékleteként megjelent Lakáspiaci Mozaikból kiderül, a befektetésként működő lakások manapság már korántsem csak a tartós bérbeadásból hozhatnak bevételt. Lakásirodák már eddig is szerepeltek a kínálatban, de azóta új és új módját találják a leleményes befektetők annak, hogy ingatlanjukból plusz nyereségre tegyenek szert. Ma már találkozhatunk a társasházakban jógastúdióval, vagy éppen családi napközi nyílik, de a lakásétterem és a lakásszínház is terjedőben van. Jellemzően az épület minden szintjét igyekeznek hasznosítani, a pincék például szabadulószobaként kapnak sok esetben új funkciót.

De nem csak ezek a lakás eredeti funkciójától elrugaszkodott hasznosítási módok jellemzőek a lakásba-fektetőkre, mára már senkinek sem kell bemutatni a lakásszállodák intézményét, az "airbnb-láznak" köszönhetően Budapesten is szép számmal jelentek meg a rövid távú lakáskiadás magasabb hozamai által a hosszú távú lakáskiadástól elcsábított befektetők. Ezekkel rokon, és az extra rövid távú kiadás címszóval lehetne jellemezni az úgy nevezett "búvóhely" üzemeltetést, ahol mindössze néhány órára lehet kivenni egy-egy ingatlant.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!

A Lakáspiaci Mozaik szerzői összegyűjtötték, hogy a fenti tevékenységekkel és hasznosítási móddal mekkora összegű bevételre lehet szert tenni. Egy szabadulószobánál például körülbelül 12 ezer forintot lehet számolni csapatonként, az airbnb-n hirdetett belvárosibb helyszínekért 17 ezer forintit lehet elkérni éjszakánként egy 4 fős apartmanért, egy lakásétterem esetén körülbelül 15 ezer forint egy vacsora fejenként, a búvóhelyeket 5000 forintért kínálják 2 órára, míg a lakásiroda 170 ezer forintos bevételt jelenthet egy belvárosi 60 négyzetméteres lakás után.

Jellemző, hogy minél rövidebb időtávú hasznosításban gondolkodunk, annál kecsegtetőbb hozamokra számíthatunk. Egy jó foglaltsággal működő búvóhely (ha a 3 órás bérbeadásából ötezer forintos bevétellel számolunk) 7-12 százalékponttal magasabb hozamot termel, mint egy hosszú távra kiadott lakás, bár az is igaz, hogy jóval több munkát is igényel. Egy sűrűn igénybe vett lakásszálloda ugyan valamivel kevesebb, de még mindig a hagyományos bérleti hozam feletti bevételt jelenthet, de itt ugyancsak több munkával kell számolni.

Nézzünk a számok mögé!

Tehát mielőtt túlságosan megbabonáznának bárkit is a számok, a Lakáspiaci Mozaik szerzői arra is felhívják a figyelmet, hogy minél rövidebb időtávra adjuk ki a lakásunkat, annál több munkát igényel az üzemeltetés. Búvóhely esetén például a napi három vendég fogadása azt is jelenti, hogy ennyiszer kell kulcsot átadni és átvenni, illetve gondoskodni a megfelelő tisztaságról. A magasabb hozam tehát jó részben a többletmunka ellentételezése.

Azzal is számolnunk kell, hogy ha rövidebb távra adjuk ki a lakást, akkor a bevételeink is hektikusabban alakulnak. De arról sem érdemes megfeledkeznünk, hogy a tartós kiadástól eltérő hasznosítási módok nem feltétlenül aratnak osztatlan sikert a szomszédok körében. Amikor tehát nem saját lakhatásunkra használjuk ingatlanunkat, a bevételeken kívül gondoljuk végig a lehetséges kockázatokat is, mielőtt szerencsét próbálnánk az alternatív hasznosítással.
Idegenek a lakásban - Mire készüljünk?


Idegenek a lakásban - Mire készüljünk?
Forrás: ECO Residence


Idegenek a lakásban - Mire készüljünk?
Forrás: Magnolia Ház
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
B1013953