Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat
Ingatlan

Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat

Portfolio
Fokozatosan enyhül a lakásárak emelkedése Magyarországon, ami az elmúlt két-három év szárnyalása után nem meglepő folyamat. A KSH adatai szerint 2017 első negyedévében 8,1 százalékkal kellett többet fizetni a lakásokért, mint egy évvel korábban, ami ugyan még mindig jelentős, de már egyszámjegyű növekedés. Az eddigi árrobbanást tehát úgy tűnik, fokozatosan egy kiegyensúlyozottabb piac váltja majd fel.
Mérséklődött az áremelkedés üteme a lakáspiacon, de stagnáló árakról még korai beszélni. A KSH felmérése szerinte a használt lakások országosan 8,1 százalékkal drágultak egy év alatt, ami valamivel alacsonyabb, mint a 2015-2016 fordulóján jellemző 12-13 százalékos éves csúcsértékek. Az új lakások áremelkedése szintén csökkent, bár ott egy-egy nagyobb méretű projekt megjelenése a piacon nagyobb változásokat okoz, így az árváltozás is hektikusabb. Az idei év első negyedévében 5,7 százalékkal kellett többet fizetni az új lakásokért, mint egy évvel korábban, jóllehet a tavalyi év során még közel 14 százalékos volt a drágulás.

Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat
A 2010-es bázisévhez képest jól látszik, hogy országos átlagban 2013 végéig csökkent a használt lakások ára, majd utána indult be egy drasztikusabb áremelkedés. Az új lakások piaca ugyanakkor kevésbé szenvedte meg a válságot. 2010-hez képest 2013-ig mindössze 4 százalékkal estek vissza az árak - itt az árcsökkenés helyett a vásárlók eltűnése jelentette az igazi problémát - azóta viszont a kereslet növekedését az árak emelkedése is követte, így az új lakások tiszta árindexe folyamatosan a használt lakások árindexe felett jár.

Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat
Az országos átlag mögött azonban még mindig nagyok az eltérések. Az áremelkedésben 2016-ban továbbra is Budapest vezetett, ahol az MNB felmérése szerint 22 százalék felett drágultak a lakások, míg a községekben egyszámjegyű volt a növekedés.

Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat
A tiszta árváltozás helyett a tisztítás nélküli teljes árváltozást nézve ugyanakkor azt látjuk, hogy mind az új mind a használt lakások körében csökkent az átlagos értékesítési ár, ami arra utal, hogy a vevők között nagyobb arányban voltak jelen az olcsóbb lakások iránt érdeklődő vásárlók. Úgy tűnik tehát, hogy a vevők egyre kevésbé hajlandók megfizetni a gyakran túlárazott lakásokat, amit valószínűleg a pénztárcájuk sem engedhet meg, így a következő években fokozatosan jöhet el a piaci megnyugvás ideje.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat
Magnolia Ház, További információkért kattints a képre!


Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat
Budai Bolero, További információkért kattints a képre!
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
lakások kisutca