Kincset érő helyszínek, ahol jó ötlet a lakásvásárlás
Ingatlan

Kincset érő helyszínek, ahol jó ötlet a lakásvásárlás

Portfolio
Az ingatlanpiac legértékesebb kincseit a különleges helyszíneken találjuk. A központban vagy a metrómegálló közelében fekvő, a parkra vagy a sétálóutcára néző lakások mindig megtalálják azt a vevőt, aki magasra értékeli az adott lokációt. A kutatások szerint azonban két természetileg különleges helyszín garantálja a legmagasabb ingatlanfelárat: a hegyvidék és a vízpart. Az ilyen kivételes adottságú helyeken fekvő ingatlanok ára két ok miatt is magasabb, mint a többi lakásé. Egyrészt a kedvezőbb adottságú helyszíneken eleve jobb ingatlanok épülnek, másrészt - még az ugyanolyan lakásokért is - hajlandók vagyunk többet fizetni, ha hegyre vagy vízpartra épültek - olvasható a ZILLOWSZTORIK című könyvben.
Az amerikai piacon készült felmérés szerint a tengerparti ingatlanpiac gyakorlatilag garantált sikerre van ítélve, még az egyre veszélyesebb árhullámok ellenére is. A világon több száz millióan élnek közvetlenül árvízveszélyes területen és az időről-időre bekövetkező természeti katasztrófák sem csökkentik a tengerpart népszerűségét. A biztonságosabb területek azonban még a veszélesebb városokban is felértékelődnek. New Orleansban azok a házak, amik 30 cm-rel magasabb talapzaton állnak, évekenkeresztül 1,4 százalékkal voltak átlagosan drágábbak, mint az alacsonyabban fekvő épületek. A Katrin hurrikán után viszont ez a különbség már 4,6 százalékra emelkedett.

A magyar tenger partján nem fenyeget árhullám, így nem meglepő, hogy a tó természeti szépségei igen tetszetős lakásárprémiumot eredményeznek. A Balaton-parti települések utcái közül a tíz legdrágább a part közvetlen közelében fekszik. Ezek az utcák a 400 ezer forint feletti négyzetméteráruk jó részét a vízpartnak köszönhetik, a Balaton nélkül nem lennének különlegesek az ingatlanvásárlók számára. Hegyvidéki üdülőövezeteink ingatlanárai ugyancsak kiemelkednek a környékbeliekhez képest, a friss levegő és a természet közelsége mindig vonzó szempont.

Kincset érő helyszínek, ahol jó ötlet a lakásvásárlás
Forrás: MNB Lakáspiaci jelentés
A fentieket példázza az MNB árindexe is, amin jól látszik, hogy a balatoni településeken még a válság mélypontján is kisebb volt az árak visszaesése az országos átlagnál, a partközeli utcák áraiban pedig szinte egyáltalán nem érződött a válság, legfeljebb a tranzakciószámok estek vissza.

Budapesten belül is megtaláljuk a hegy- és vízpartprémiumot. A fővárosi lakások árát még magasabbra srófolja a Duna-part. A folyó látványelemként, levegőcsatornaként és városszerkezeti szempontokból adódóan is jelentős árelőnyhöz vezet. A Duna-menti övezetek népszerűségéről az újabb ingatlanfejlesztések is tanúskodnak: sűrű beépítésük jól mutatja a vízparti lakások iránti kiemelkedő keresletet. A budai hegyvidék egyedi ingatlanállománya ma is különleges kincseket rejt, ami akár egymillió forint feletti négyzetméterárat is generálhat.

A legjobb persze az, ha a magaslati levegőt és a víz szépségét egyszerre élvezheti valaki otthona teraszán. Ezt igazolja, hogy a Lakásriport 2016 év végi adatai szerint a keleti tájolású új építésű budai lakások 15 százalékkal drágábbak, mint a többi hasonló, környékbeli új ingatlan.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!Kincset érő helyszínek, ahol jó ötlet a lakásvásárlás
Marina Bay Residence, További információkért kattints a képre!
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
shutterstock_1135735163