Több magyar város is az európai élmezőnyben
Ingatlan

Több magyar város is az európai élmezőnyben

Portfolio
Négy magyar település is bekerült a 168 európai "kulturális és kreatív város" közé, Budapest több kategóriában is az első ötben végzett. A résztvevő városokban a kulturális életet, a kreatív gazdaságot és a lehetőségeket teremtő környezetet pontozták és hasonlították össze 29 mutató alapján - szerepel az Európai Bizottság tájékoztatójában.
Kulturális és Kreatív Városok Figyelője 30 európai ország 168 városának kulturális teljesítményét hasonlította össze, amelynek részletes eredményei egy interaktív online eszközön tekinthetőek meg.

A kezdeményezés célja, hogy három fő index alapján feltérképezzék a kulturális és kreatív tőkét az európai városokban. Az első index a kulturális élet, amelynél fontos, hogy az egyes városok például mennyi múzeummal és koncertteremmel rendelkeznek, vagy, hogy a polgárok milyen mértékben bíznak meg a városukban. A második fő vizsgált terület a kreatív gazdaság, vagyis a kreatív ágazatok hozzájárulása egy város foglalkoztatási kapacitásához, ami magába foglalja a kulturális és tudományos szektorban dolgozók számát. Végül a lehetőségeket teremtő környezetre koncentráltak, amely arra utal, hogy mennyire vonzó egy város a tehetségek számára, hányan járnak egyetemre vagy főiskolára, milyen a külföldi lakosok aránya.


Több magyar város is az európai élmezőnyben
Kép forrása: European Commission
Az adatokat különféle nyilvános (Eurostat, Eurobarométer stb.) és kísérleti forrásokból (pl. TripAdvisor) gyűjtötték össze, és azok a városok szerepelhettek a kutatásban, amelyek már voltak vagy lesznek Európa Kulturális Fővárosai, elnyerték az UNESCO "Kreatív városok" címet, vagy legalább két, rendszeresen megrendelésre kerülő nemzetközi fesztiválnak adnak otthont.
Milyen az "ideális" kulturális és kreatív város? Az "ideális" város az egyes szempontok szerint legjobban teljesítő városok keverékéből állna össze. Az írországi Cork városának kulturális helyszíneivel rendelkezik, párizsi kulturális részvétel és vonzerő jellemzi, bővelkedik szellemi alkotásokban és innovációban a hollandiai Eindhovenhez hasonlóan, számos kreatív iparágban létrejövő munkahelye van, mint a svédországi Umeånak, illetve a skóciai Glasgowban jellemző nyitottság, tolerancia és bizalom a fő ismérvei.

Magyarországról Budapest, Győr, Pécs és Szeged került be a 168 város közé - derül ki az Index összeállításából. Az összetett lista elején Párizs, Koppenhága, Eindhoven, Edinburgh szerepel, de a négy magyar település jól teljesített a hasonló méretű városokhoz képest.

Budapest

Budapest az egymilliónál nagyobb népességű városok között az első helyen végzett abban a mutatóban, hogy hány éjszakát töltenek el nálunk a turisták, a lakosság arányában. Második helyen végzett a "külföldiek integrálása" mutatóban, illetve a kreatív szektorokban induló új vállalkozások Budapesten kínálják az egyik legtöbb állást, a lakosság számához viszonyítva.

Győr

A Győri Balett, a Győri Nemzeti Színház, a Nemzetközi Ütős Fesztivál, a Barokk Esküvő, az Öt Templom Fesztivál, és még sok más kulturális program segítette Győrt, hogy felkerüljön a listára. Az értékelésben a remek megközelíthetőségben és a külföldiek elfogadásában végzett európai átlagon felüli eredménnyel.

Pécs

A koncertek, színházak, megközelíthetőség, tolerancia mutatókban, és a városvezetés minőségében szerepelt nagyon jól a város.

Szeged

Szegedet a Szabadtéri Játékok és a Thealter színházi fesztivál tette fel a nemzetközi térképre. Dél-Magyarország felsőoktatási központja, európai átlag feletti számban végeznek számítástechnikusok és bölcsészek, és az idegenek elfogadása mutató itt is kiemelkedő.
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
shutterstock_785823109