Előfizetői tartalom

Saját magának állított csapdát a kormány - Fájdalmas időszak jöhet Magyarországon

Portfolio
Néhány év alatt mintegy 50-70 százalékkal emelkedett az új lakások ára, és a folyamat még mindig nem ért véget az általunk megkérdezett, a piacot jól ismerő szakértők szerint. Az emelkedő építési költségek, valamint a 2020-tól ismét 27 százalékosra növekvő áfa mind a drágulás irányába hat. Ugyanakkor közgazdasági alaptétel, hogy az árakat a kereslet és kínálat együttesen határozza meg, ha nincs fizetőképes kereslet, az árak sem növekedhetnek jelentős magasságokba. Más kérdés, hogy azokon az árakon megéri-e majd a fejlesztőknek projektet indítani, a szakértők szerint a költségoldali drágulás és az áfa-emelkedés a projektek befagyasztására kényszerítheti a beruházókat. Valójában tehát nagyon sok minden azon múlik, hogy mi történik az áfával 2019 után, a kormány ezért csapdahelyzetbe kerülhet.

Mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, az újlakás-árakban jelentős emelkedésre is sor kerülhet az építési költségek elemzése alapján. Amennyiben ugyanis a fejlesztők ragaszkodnak a jelenlegi profit-rátájukhoz, az építési költségek növekedése és az áfa várhatóan 2020-tól történő ismételt megemelkedése összességében mind a jelentős drágulás irányába mutat....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái