Barcelona is nekiment az Airbnb-nek
Ingatlan

Barcelona is nekiment az Airbnb-nek

Portfolio
Hamarosan eltűnhet a barcelonai szálláshirdetések jelentős része a szállásmegosztó Airbnb oldaláról, Ada Colau a katalán város polgármestere a túlzott idegenforgalom korlátozására készül - olvasható a hvg.hu cikkében.
A népszerű szállásmegosztó cég megegyezett a barcelonai vezetéssel, hogy leveszi mindazokat a meghirdetett szállásokat az oldaláról, amelyek kiadását a város nem engedélyezte. Amennyiben az Airbnb nem teljesíti a megállapodást, 600 ezer eurós bírságot szabhatnak ki rá - írja a lap.

2016-ban 1,3 millió látogató vette igénybe a szállásmegosztó által kínált szobákat és lakásokat, ez 167 millió eurós bevételt hozott a barcelonai vendéglátóknak és becslések szerint 860 milliót a helyi üzleteknek. A város azonban megelégelte a turistaáradatot és a polgármester intézkedéseket helyezett kilátásba az idegenforgalom korlátozására. A rövid távra kiadott szállások itt is megemelték a hosszú távú bérleti díjakat. Bár még mindig szívesen fogadják a turistákat, de a befogadóképességük már a határon van. Az Airbnb egy másik problémát is hordoz magában, a hirdetett ingatlanok több mint fele nem magánszemélyek szabad lakása vagy szobája, hanem valójában kereskedelmi szálláshelyek. Az illegális hirdetések száma 6-8 ezerre becsülhető, ezek miatt az elmúlt időszakban 2 ezer eljárást indított a városvezetés.

Nem Barcelona az első, turisták által kedvelt város, ahol korlátozzák a cég működését. A Portfolio kiemelten foglalkozik az Airbnb-t érintő kérdésekkel, korábban már írtunk róla, hogy 2016 őszén New York államban illegálisnak minősítették a 30 napnál rövidebb időtartalmú lakásbérbeadást. Az intézkedésre azért került sor, mert a pár napos ingatlankiadások jelentősen megdrágították a hosszú távú lakások bérleti díjait is, ezzel nehéz helyzetbe hozva a helyi lakosokat.

Budapesten is felmerültek javaslatok a lakásszállodák működésének szigorítására. A szállodák szorgalmazták volna, hogy a közösségi célú lakáskiadásoknál is alkalmazzanak hasonló kötelezettségeket (riasztó, füstérzékelő, tűzvédelmi rendszer), mint aminek nekik is meg kell felelni a szolgáltatásbeli hatósági előírások kapcsán. A társasházakban üzemeltetett airbnb-s lakások esetében felmerült, hogy módosítsák a szervezeti és működési szabályzatukat, ezzel korlátozva az Airbnb működését. Az eltérő életvitelű vendégek zavarhatják a lakókat, miközben magának a társasháznak nincs haszna a látogatókból.

Az adózás kapcsán is merültek fel új lehetőségek. Jelenleg az egy lakást kiadó magánszemélyeknek szobánként 32 ezer forintnyi személyi jövedelemadót kell fizetniük, amihez hozzájön egy 6400 forintos egészségügyi hozzájárulás.
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
CPI gateway office park, irodaház árpád híd