Ellepték az óriásdaruk Budapestet - Mi folyik itt?
Ingatlan

Ellepték az óriásdaruk Budapestet - Mi folyik itt?

Portfolio
Budapesten járva a város számos pontján hatalmas darukkal találkozhatunk, amelyek rohamléptekben zajló fejlesztésekhez köthetőek. Hamarosan irodaházak tömegei nőhetnek ki a semmiből. Különösen a Váci úton lehet majd megdöbbentő a változás, elég csak pár percet a Dózsa György úti metrótól északi irányba sétálni, hogy rögtön három, szinte egymás mellett lévő építkezést lássunk. De a város más pontjain is zajlanak a munkák, a Groupama Arénát például hamarosan a Telekom gigantikus székháza takarja majd el.

Végre elindultak a fejlesztések

A válság után a fejlesztők óvatosan fogtak csak bele a beruházásokba, elsősorban a built-to-suit rendszerben épülő házak voltak a jellemzőek, vagyis már az építkezés kezdetekor meg volt a leendő bérlő és az ő igényeik mentén épültek fel a komplexumok. Ez mutatja, hogy nagy kockázatot senki sem mert vállalni, és hozzá kell tenni, hogy finanszírozást szerezni is sokáig szinte csak így lehetett. A piac eredményeit látva azonban a fejlesztők egyre bátrabbak lettek, már spekulatív beruházások is elindulhattak. 2017-ben például már 110 ezer négyzetméternyi spekulatív fejlesztés elkészülése várható. Az EBI Építésaktivitási jelentése szerint 2016-ban 150 milliárd forint értékben indultak el Magyarországon irodaház projektek, 2017 első negyedévében pedig 35,8 milliárd forintot tett ki a megkezdett kivitelezési munkák várt összértéke, ami 53 projekt elindítását jelentette.

Nem könnyű kivitelezőt találni

Az irodafejlesztők dolgát azonban jelentősen nehezíti az építőipari kapacitások szűkössége, illetve a növekvő munkabérek miatti költségemelkedés. A 2007-es csúcsnak számító 330 ezer fővel szemben, 2016-ban már csak mindössze 280 ezren dolgoztak az építőiparban, vagyis 50 ezer munkavállalót elveszített a szektor. Így erősen kérdéses lehet, hogy kik lesznek azok, akik megépítik majd a nagy volumenben tervezett irodaházakat, mivel a kivitelezői kapacitásokon a szintén felpörgő lakóingatlanberuházásokkal és állami megrendelésekkel kell osztozniuk.

Az biztos, hogy 2-3 igencsak erős év áll előttünk, és a magán megrendelők eleve versenyhátrányból indulnak az állami szereplőkkel szemben. Sok építőipari cég ugyanis szívesebben választja az utóbbit a biztosabbnak tűnő kifizetések miatt. Ugyanakkor az irodafejlesztők számára pozitív hír, hogy a lakóingatlanfejlesztőknek még náluk is nehezebb dolguk lehet a kivitelező keresés során, az építőipari cégek a lakásépítést tartják a legkockázatosabb munkának, mivel a válságban a legtöbb cég pont ilyen fejlesztéseken vérzett el, így irodafejlesztőként még mindig nagyobb az esély arra, hogy a szűkös kivitelezői kapacitásokból sikerül valamennyit lekötni. Azonban nem csak kivitelezőt lehet nehéz találni az irodaházépítésekhez, de az lényegesen drágább is lehet a jövőben köszönhetően az emelkedő építőanyagáraknak, illetve a szintén növekvő munkabéreknek. Emiatt pedig biztos, hogy az újonnan épülő irodaházakban a bérelhető területek csak magasabb bérleti díjakkal mellett lesznek elérhetőek, a költségemelkedés ugyanis a díjak emelkedését is maga után vonja majd, ráadásul a növelésre jó lehetőséget nyújt, hogy az üresedési ráta 10 százalék körülire csökkenése azt mutatja, hogy a bérlői kereslet is erős.

A Váci utat szeretik a leginkább a fejlesztők

Évek óta nem látott mennyiségű irodafejlesztést jelentettek tehát be a fejlesztők Budapesten, ami mutatja a piaci szereplők optimizmusát. A beruházások többsége ugyanakkor egy lokációhoz köthető, mely azt mutatja, hogy a fejlesztők továbbra is a biztonságra törekszenek, és így a nagy népszerűségnek örvendő a Váci úti irodafolyosót választották, de azért természetesen más helyszíneken is zajlanak építkezések.

A Váci úton épül majd fel a Futureal új épülete az Advance Tower, a GTC White House nevet viselő irodaháza, de szintén a Váci úton építkezik a Horizon Development is, Promenade Gardens projektje 2018-ra készülhet el, az Atenor pedig folytatja a Váci Greens projektjét a D épülettel. Szintén a népszerű irodafolyosót vette célba fejlesztéséhez a HB Reavis is, az Árpád híd környékén indították el 140 milliárd forintos piaci értékű kereskedelmiingatlan-fejlesztésüket. Az Agora Budapest komplexum teljesen várhatóan 2023-ra készül majd el.

De kanyarodjunk el egy kicsit a Váci úttól, a Népliget környékén járóknak például biztosan azonnal szemet szúrnak a Groupama Aréna előtt zajló munkálatok, ahol a Telekom58 ezer négyzetméteres alapterületű székháza épül a WING fejlesztésében, és amely várhatóan 2018 végére el is készül. De szintén a WING építi az Ericsson székházát a Magyar Nobel díjasok Parkja első ütemeként, ahol már javában folyik az építkezés.

A város határait kicsit elhagyva ugyancsak elsőre feltűnhet az M1-M0-os autózóknak, hogy az évekig torzóként magasodó Tóparknál folyik a munka. A Futureal pedig nem csak a Váci úton építkezik, de a Corvin sétányon is tovább folytatja a munkát. A Skanska a IX. kerületben valósítja meg Mill Park névre hallgató projektjét, Dél-Budán pedig a BudaPart irodáinak első ütemében a C épület készülhet el jövőre a Property Market beruházásában, de ezen kívül az Office Garden is újabb ütemekkel bővülhet a GRT Group jóvoltából.

De a sor még tovább folytatódik, elég ha csak arra gondolunk, hogy az MNB alapítványok ugyancsak a Váci úton terveznek gigantikus irodaház-fejlesztésbe. A több mint 17 milliárd forintért megvásárolt 7,5 hektáros területen 150 ezer négyzetméternyi irodaterület felhúzását tervezik a következő 3 évben a tavaly szeptemberi bejelentés szerint. De a Graphisoft Parkban is 9,5 hektáros terület áll rendelkezésre a további fejlesztésekhez.

A cikk teljes terjedelmében a Portfolio Ingatlan Magazinban olvasható.
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500