Augusztusi lakásroham: továbbra is sok az albérletes rémtörténet
Ingatlan

Augusztusi lakásroham: továbbra is sok az albérletes rémtörténet

Portfolio
Augusztusban minden évben erősen megugrik a kereslet a lakásbérleti piacon - főleg a diákok keresnek ilyenkor lakhatást. Érdemes óvatosnak lenni, mert továbbra is rengeteg a fekete vagy szürke bérbeadás, amivel nemcsak a bérbeadó járhat rosszul, hanem az albérlő is könnyen kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe. Pedig egyetlen egyszerű lépéssel elkerülhetőek az ebből adódó problémák.
Több mint 600 ezren élnek hazánkban bérlakásban, és jelenleg is több mint 10 ezer lakást kínálnak kiadásra, amelyek iránt különösen augusztusban nagy a kereslet. A bérleti díjak emelkedése kézzelfogható volt az elmúlt években, amely nagy terhet jelent a bérlőknek, akik a statisztikák szerint az átlagbér kétharmadát költik már havonta lakhatásukra. Még mindig sokan vannak azok, akik írásbeli szerződés nélkül adják bérbe lakásukat, mások pedig a kisebb adófizetési teher miatt a valós díjnál alacsonyabb összegre kötnek szerződést, a különbözetet pedig készpénzben kérik el. A házilag gyártott szerződésekkel is sok a probléma, ezek lehetőséget adnak a visszaélésekre és a vitákra.

Augusztusi lakásroham: továbbra is sok az albérletes rémtörténet

Kockázatos, mégis sokan írnak házilag szerződést

A tapasztalatok szerint a házilag írt bérleti szerződések sok esetben tartalmaznak jogellenes kikötéseket, vagy csak egyszerűen hibásak, mert a felek nem ismerik részletekbe menően az irányadó jogszabályokat

- közölte a Portfolio-val a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK). A későbbi viták elkerülése érdekében érdemes ezért jogi szakember - ügyvéd vagy közjegyző - segítségét kérni. Ha az ember biztosra akar menni, akkor célszerű közjegyző előtt kötni a bérleti szerződést, amely közokirat, és így közvetlenül végrehajthatók a benne foglalt kötelezettségek.

A közjegyzői okirat alapján bírósági peres eljárás nélkül indítható végrehajtás, hajtható be az elmaradt bérleti díj, vagyköltöztethető ki a bérlő az ingatlanból.

A bérleti díj nemfizetésére és a rongálások kártérítésének a biztosítására is van lehetőség a bérleti szerződés közokiratba foglalásával, de a bérbeadók rémálma általában az, ha nem hajlandó kiköltözni a bérlő.

A bérlő közjegyző előtt arra vállal kötelezettséget, hogy amennyiben a bérleti szerződés bármely oknál fogva megszűnik, akkor kiköltözik az ingatlanból, és a bérleményt visszaszolgáltatja. Ezzel elkerülhető lesz ezzel a hosszadalmas, akár 2-3 évig is elnyúló peres eljárás, ami ráadásul tetemes költségekkel is jár

- mondta Dr. Asbóth-Hermányi Lőrinc közjegyző a Portfolio-nak.

A MOKK adatai szerint az elmúlt két évben egyre többen fordulnak közjegyzőhöz ingatlanjaik bérbeadása kapcsán. Elsősorban a bérleti szerződés okiratba foglalásánál olcsóbb és egyszerűbb, bérlő által tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatok népszerűek. Ebben az esetben nem a teljes szerződést, hanem csak a bérlő jogilag jelentős kötelezettség vállalásait kell okiratba foglalni azután, hogy a felek egyébként magánokiratban megkötötték a bérleti szerződést.

Mit kell tenni, ha nem akarsz pórul járni?

A jogszerű bérleti szerződés ugyanakkor nemcsak a bérbeadót, hanem az a bérlőt is védi.

A bérlőnek is garanciát jelent, ha a jogszabályoknak megfelelő szerződés jön létre, így nem léphet fel vele szemben jogtalanul a bérbeadó

- tette hozzá a közjegyző. Ez azért is szükséges, mert sajnos előfordul, hogy a bérleti szerződés az önbíráskodást elősegítő, jogellenes szankciókat tartalmaz - például, hogy nem fizetés esetén a bérbeadó zárat cseréltethet, vagy önhatalommal rakhatja ki a bérlőt az ingatlanból.

Azonban sok esetben a bérlőnek is jól jöhet, ha közjegyző működik közre a bérleti szerződés elkészítése vagy a birtokbaadás során, például abban az esetben, ha a bérbeadó elhallgatja a lakás hiányosságait, és azok csak a birtokbaadáskor derülnek ki.

Ráadásul ilyenkor általában bonyolítja a helyzetet, ha bérleti szerződésben az áll, hogy a bérlet időtartama minimum egy év, a tulajdonos pedig erre hivatkozva ragaszkodik hozzá, hogy a bérlők maradjanak, vagy ha el is költöznek, egész évre ki akarja velük fizettetni a bérleti díjat. Pedig a rendkívüli felmondás ilyenkor teljesen jogos, hiszen a bérbeadó fontos körülményt hallgatott el. Szintén gyakori eset, ha a bérbeadó nem akarja visszaadni a kauciót annak ellenére, hogy a bérlő időben visszaadta az ingatlant. Ezt pedig mind ki lehet kerülni úgy, hogy rászánunk egy megfelelő összeget a biztonságunkra és igénybe veszünk közjegyzői segítséget.
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Szeged sportcsarnok