Országok, amik Magyarországot is lehagyták a lakásárak emelkedésében
Ingatlan

Országok, amik Magyarországot is lehagyták a lakásárak emelkedésében

Portfolio
Egy év alatt 4,6 százalékot drágultak a lakások az EU-ban, az eurózónában pedig 4,1 százalékos volt az áremelkedés. Magyarország 10,2 százalékos emelkedéssel még mindig az élmezőnyben van, de már nincs az első három hely egyikén sem - derül ki az Eurostat legfrissebb elemzéséből.
2017 harmadik negyedévében a leggyorsabban Izlandon nőttek a lakásárak, ott több mint 20 százalékkal kerültek többe az egy évvel korábbihoz képest. Az EU országai közül Csehország áll az élen 12,3 százalékkal, azt követi Írország 12 százalékkal, de tíz százalék feletti az emelkedés Portugáliában, Hollandiában és Magyarországon is.

Országok, amik Magyarországot is lehagyták a lakásárak emelkedésében
Az EU átlagához legközelebb Észtország áll, ahol 4,7 százalékkal drágultak a lakások. Régiónként nézve Kelet-Európa lakásárai magasabb ütemben emelkednek, mint Nyugat-Európában, ebben a tekintetben folytatódik a felzárkózás.

A legrosszabbul tavaly az olasz lakáspiac teljesített, ahol minimálisan csökkentek az árak, míg Cipruson lényegében stagnálásról beszélhetünk. Bár az elemzés Görögországot nem említi, feltehetően ott is inkább a stagnáló, mint a növekedő piac jelei látszanának.

Az inflációval korrigálva azonban az éves reál lakásár változás 2017 III. negyedévében már csak 7,7 százalék volt Magyarországon, míg ezen a listán 11,4 százalékkal Írország áll az élen - olvasható az OTP Ingatlanpont elemzésében. 2015-höz képest viszont - két évet vizsgálva - még mindig Magyarország az első a lakások drágulásában, az infláció levonásával 24,6 százalékos áremelkedéssel.

Bár a mostani adatok jól mutatják az országok közti sorrendet, a jövőben további adatokkal egészülhetnek ki, így még nem tekinthetők véglegesnek. A korábbi hasonló elemzéseknél gyakran volt példa rá, hogy az Eurostat a publikálás után felülvizsgálta, majd módosította az értékeket.

Portfolio Ingatlanmagazin - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar ingatlanpiacon

Országok, amik Magyarországot is lehagyták a lakásárak emelkedésében
Az ingatlanpiac szárnyalása 2017-ben is folytatódott, de a gyors felívelés újfajta kockázatokat is hozott. Az építőipari kapacitással és a munkabérekkel kapcsolatos problémák miatt a projektek folyamatosan drágulnak, ami gyakran a fejlesztőket is újratervezésre kényszeríti. Ez azonban nem szab gátat a beruházásoknak, a következő években több tízezer új építésű lakás, félmillió négyzetméternél is több modern irodaterület, ezret meghaladó 4 és 5 csillagos szállodai szoba, logisztikai csarnokok és hatalmas új székházak - Telekom, MOL, OTP - készülhetnek el. Az 50 legbefolyásosabb ingatlanpiaci szereplő között most is jelen vannak a legnagyobb cégek képviselői, az ismert nevek mellé azonban egyre több új versenytárs zárkózik fel. A legfrissebb számot keresd a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál!

huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock új lakás