Sürgősen ingatlanfejlesztésekre van szükség az agglomerációban
Ingatlan

Sürgősen ingatlanfejlesztésekre van szükség az agglomerációban

Portfolio
A 2017 harmadik negyedévi stagnálás után úgy tűnt, hogy nem csökken tovább az üresen álló raktárterületek aránya az agglomerációban, az év utolsó negyedéve azonban rácáfolt erre. Jelenleg az agglomerációban lévő - több mint 2 millió négyzetméternyi - raktárcsarnokok mindössze 4 százaléka áll üresen, ami újabb rekord a logisztikai ingatlanok piacán - derül ki a BRF legfrissebb piaci elemzéséből.
2017 negyedik negyedévében hat épülettel, összesen 62 750 négyzetméterrel bővült az ipari állomány. Négy új ingatlant adtak át: a 16 050 négyzetméteres, GSI számára fejlesztett BTS épületet a CTP Biatorbágy területén, egy 14 250 négyzetméteres épületet az East Gate Business Park-ban, egy 8400 négyzetméteres logisztikai központot a Budapest Airport Business Park-ban, valamint egy 7000 négyzetméteres csarnokot a Budapest Dock Szabadkikötőben.

Az új átadások mellett két meglevő épület is bekerült az állományba minőségi és hasznosítási kritériumok alapján. Az egyik ilyen a Logicor 8550 négyzetméteres Fehérakác úti raktárépülete, a másik a 8500 négyzetméteres Promesa raktár Dunakeszin. A budapesti agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya jelenleg 2 043 220 négyzetméter.

Sürgősen ingatlanfejlesztésekre van szükség az agglomerációban
A negyedik negyedévben a teljes bérlői kereslet 211 250 négyzetmétert tett ki, ami 58 százalékos bővülés az előző év azonos időszakához viszonyítva. A teljes keresletből a szerződéshosszabbítások aránya 37 százalék volt; ezt követték az új szerződések 23 százalékkal. Két előbérleti szerződést kötöttek a negyedév során, összesen 81 050 négyzetméter területre, ami a teljes kereslet 38 százalékát tette ki. A bővülések aránya csupán 2 százalék volt.

Sürgősen ingatlanfejlesztésekre van szükség az agglomerációban
2017 negyedik negyedévében a BRF összesen 29 tranzakciót regisztrált, melyből hat szerződés haladta meg a 10 000 négyzetmétert. Ezek az ügyletek a teljes kereslet 69 százalékát tették ki. Az átlagos tranzakcióméret 7 280 négyzetméter volt, míg a medián érték 2 270 négyzetméter. Ez a viszonylag kevés, de nagyméretű tranzakció dominanciáját mutatja.

A bérleti szerződések 96 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték. Csupán két városi logisztikát érintő bérbeadás történt a negyedév során, egy 8550 négyzetméteres új bérlet és egy 860 négyzetméteres bővülés.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary.Sürgősen ingatlanfejlesztésekre van szükség az agglomerációban
A negyedév legnagyobb megállapodása egy 64 400 négyzetméteres előbérleti szerződés volt az Üllő Airport Logistics Center-ben; ugyanitt egy további 16 650 négyzetméteres előbérlet is köttetett. A legnagyobb hosszabbítást a Prologis Park Budapest - Battában kötötték 28 590 négyzetméteren.

Az üresedési ráta újabb rekordalacsony szintre, 4 százalékra csökkent az év végére. Összesen 81 960 négyzetméternyi ipari terület áll üresen és csupán három épületben van 5000 négyzetméternél több kiadatlan terület. A nettó abszorpció a negyedik negyedévben 73 650 négyzetmétert tett ki, ami 2009 óta a legmagasabb érték.

Portfolio Ingatlanmagazin - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar ingatlanpiacon

Sürgősen ingatlanfejlesztésekre van szükség az agglomerációban
Az ingatlanpiac szárnyalása 2017-ben is folytatódott, de a gyors felívelés újfajta kockázatokat is hozott. Az építőipari kapacitással és a munkabérekkel kapcsolatos problémák miatt a projektek folyamatosan drágulnak, ami gyakran a fejlesztőket is újratervezésre kényszeríti. Ez azonban nem szab gátat a beruházásoknak, a következő években több tízezer új építésű lakás, félmillió négyzetméternél is több modern irodaterület, ezret meghaladó 4 és 5 csillagos szállodai szoba, logisztikai csarnokok és hatalmas új székházak - Telekom, MOL, OTP - készülhetnek el. Az 50 legbefolyásosabb ingatlanpiaci szereplő között most is jelen vannak a legnagyobb cégek képviselői, az ismert nevek mellé azonban egyre több új versenytárs zárkózik fel. A legfrissebb számot keresd a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál!

bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock új lakás