Hőszigetelés, tetőjavítás, ablakcsere - Megnéztük a legnépszerűbb felújításokat
Ingatlan

Hőszigetelés, tetőjavítás, ablakcsere - Megnéztük a legnépszerűbb felújításokat

Portfolio
A hazai lakásépítések erősen ciklikusak. A rendszerváltás előtt, a nagy lakótelep építések idején évente 80-100 ezer új lakásba költözhettek lakók, utána azonban jelentősen visszaesett az építések száma. Az ezredforduló utáni hullámot a kedvezményes kamattámogatásos hitelek és a devizahitelezés időszaka generálta, a válság viszont erősen megtépázta a szektort, és alig épültek lakások 2010-2015 között. Éppen ezért a felújítások jelentősége az utóbbi években különösen felértékelődött - derül ki az FHB Jelzálogbank elemzéséből.
A jelentős ciklikussággal együtt jár, hogy az ingatlanok állapotának romlása is hasonló mintázatot követ. A nagy lakótelepek pótlása vagy rekonstrukciója hirtelen egyszerre válhat szükségessé, ami igaz a 60-70-80-as évek "Kádár-kockáira" is. Az előbbiekben említett ingatlanokat pusztán újak építésével lehetetlen lenne pótolni: a tömeges állami lakásépítések korszaka megismételhetetlennek tűnik, a bontások számos egyéb problémát vetnének fel. Nem csak új ingatlanokkal újulhat meg a lakásállomány, felújításokkal jelentősen növelhető az épületek élettartama. A lakásállomány minőségének egyik kulcsfontosságú tényezője, hogy a lakosság milyen mértékben valósít meg felújításokat az otthonában.

Felújítások

Magyarországon az elmúlt 10 évben alig akadt olyan lakóingatlan, ahol ne végeztek volna valamilyen felújítást, mindössze a teljes hazai lakásállomány 12 százaléka esetében nem nyúltak hozzá az épülethez vagy lakáshoz sem kívül, sem pedig belül a KSH legfrissebb Miben élünk felmérése szerint. Vagyis a válság és a gazdasági nehézségek ellenére a lakosság igyekezett javítani vagy legalább megőrizni az otthona állapotát.

Hőszigetelés, tetőjavítás, ablakcsere - Megnéztük a legnépszerűbb felújításokat
Forrás: FHB, KSH
A legtöbben elsősorban a belsőre koncentráltak, azon belül is arra, hogy otthonuk állapotát szinten tartsák, így a lakás karbantartását célzó munkát 3,25 millió lakásban végezték el, vagyis a lakások 84 százalékánál a KSH által 2016-ban végzett felmérés szerint. Ezen belül a legnépszerűbb munkának a festés, mázolás és a tapétázás számított, több mint 3,14 millió lakásban, de sok helyen végeztek csempézési, burkolási munkát vagy parketta és padlószőnyeg cseréjét-felújítását is.

További munkálatokra is szükség van

A lakóingatlan-állomány élettartamában főként az épületekhez kapcsolódó felújításoknak van nagy szerepe, melyek az adott ingatlan megfelelő állékonyságát és energetikai jellemzőit, valamint a modern elvárásoknak történő megfelelését biztosíthatják. A KSH átfogó felméréséből kiderül, az elmúlt éveket jellemző magas felújítási hajlandóság ellenére további munkálatokra is szükség van az épületeken a lakók szerint. A családi házak és panel épületekben található lakások kétharmadánál szükségesek ilyen munkálatok, a tégla lakások estében valamivel kevesebb, de itt is közel 60 százalékos a felújításra váró lakások aránya.

Az elvégzendő munkák közül kiemelkedik a hőszigetelés, melyet a panel és téglalakások, illetve a házak esetében is a leginkább szükséges munkálatnak gondolnak lakóik, a családi házak közül ez közel 1,2 milliót érint, a téglalakások és panelek közül is 500 ezer körüli a számuk. A nyílászárókat például a családi házak 34%, a panelek 30% és a téglalakások 28 százalékán cseréltetnék ki.

Hőszigetelés, tetőjavítás, ablakcsere - Megnéztük a legnépszerűbb felújításokat
Forrás: FHB, KSH
A lakosság tehát nem csak látja a hibákat, de tenni is szeretne a javulásért. A következő 3 évben- a KSH becslése szerint - a lakosság további jelentős felújításokat tervez, melynek köszönhetően 900 ezer lakás kerülhet jobb állapotba.


Hőszigetelés, tetőjavítás, ablakcsere - Megnéztük a legnépszerűbb felújításokat
Erkel Residences, További információkért kattints a képre!
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
pesti alsó rakpart