Az iroda megbetegít - De mit tegyünk, ha mégis sokáig akarunk élni?
Ingatlan

Az iroda megbetegít - De mit tegyünk, ha mégis sokáig akarunk élni?

Portfolio
A rossz levegő, a kevés fény, a sok stressz egyaránt megbetegíthet. Mivel életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük - a 40 év alatt közel 10 ezer napot - nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen körülmények között tesszük. Ahogy a betegségek és a környezet kapcsolatára egyre több vizsgálat irányul, úgy gyűrűzik be ez az ismeret az irodapiac világába is. A jövőben már nem lesz elég energiahatékony irodát építeni, az is fontosabbá válik, hogy az irodai környezet segítse az egészségünk megőrzését. Erre ugyanis a munkavállalók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak, így pedig a munkavállalókért folytatott harcban komoly stratégiai szerep juthat a megfelelő irodai környezetnek. Ezt az új irányt igyekszik megfogalmazni az új irodaminősítési rendszer, a WELL, amely sorvezetőként szolgálhat a fejlesztők és cégek számára az "egészségünket is védő" irodák kialakításában.
A korábbiakban nem olyan nagy hangsúlyt fektettünk egy-egy irodai állás megpályázásánál arra, hogy pontosan milyen körülmények között kell majd dolgozni. Ez azonban a jövőben jelentős változáson mehet keresztül, részben a fiatalabb generáció megjelenésével a munkaerőpiacon, részben pedig azért, mivel a már ott lévők egészségtudatossága is javul. A változásra az irodaházak építői is próbálnak készülni, és a fenntarthatóság mellett ma már a munkavállalók egészsége és jól-léte is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

Nem csoda, hogy megjelent egy új minősítési rendszer a WELL, amely éppen az előbbi szempontokat igyekszik érvényesíteni az irodáknál. Ez az új hullám ráadásul ezúttal nem csak lényeges késéssel érkezik meg hazánkba, hanem úgy tűnik, hogy tartjuk a lépést Európával. A Futureal például mind a 3 új projektje (Advance Tower, Budapest One, Corvin 5) megszerezte az WELL-előminősítést. De szintén fontosnak tartja a WELL minősítés megszerzését például a HB Reavis is az Agora projektje esetében, a sort pedig vélhetően - ahogy haladunk előre az időben - egyre inkább lehet majd folytatni.

A WELL előminősítési rendszerében jelenleg 9 európai irodaprojekt szerepel: négy lengyel, egy-egy francia és svéd mellett a Futureal-csoport három magyarországi fejlesztése. A listán emellett Kína 20, Ausztrália 4, illetve Kanada egy irodával van jelen. WELL minősítést világszerte 56 irodaépület kapott már: az USA 25, Kanada 8, Ausztrália és Kína 5-5, az Egyesült Királyság 4, Franciaország 3, Mexikó 2, illetve Brazília, Japán, Spanyolország és Írország 1-1 irodaháza.

De mit is kellene tudnia egy épületnek?

A WELL alapvetően a felhasználó oldaláról vizsgálja az épületet, amire valóban szükség is lehet, ha azt nézzük, hogy életünk során milyen hosszú időt töltünk a munkahelyünkön. Az új minősítés abból indul ki, hogy miként hat a környezet azokra az emberi szervrendszerekre, amelyek meghatározzák, hogy mennyit és milyen minőségben élünk. Ezeket pontozza az irodák esetében, és bizonyos követelményeket állít fel az egyes fokozati szintek elnyeréséhez. Az irodai környezetet 7 fő szempont szerint vizsgálja, melyek a következők: levegő, víz, táplálkozás, fény, fittness, komfort és lélek.

A Futureal napokban lezajlott rendezvényén részletesen is ismertetésre került, hogy mit is jelent épületeik esetében, hogy WELL minősítést szereznek, milyen feltételeknek kell megfelelniük, és ez mit jelent a dolgozók számára.

Levegő és Víz

A légszennyezés a világon a korai halálozás elsőszámú környezeti oka, 7 millió korai elhalálozáshoz vezet. Ha ennyire nem is tekintenek előre a cégek, vagy éreznek felelősséget a munkavállalóikért, az is beszédes szám, hogy megfelelő levegő mellett a munkahelyi teljesítmény közel 10 százalékkal növelhető.

Bár Budapest mondjuk Pekinghez képest jóval kevésbé szennyezett levegőjű város, a szempont fontosságát mégis mutathatja, hogy a Futurealnak például a minősítés megszerzéséhez a Váci út forgalma miatt az Advance Tower esetében plusz szűrőket is el kell majd helyeznie. De a levegőminőség javítását szolgálják például a WELL olyan egyéb előírásai is mint, az UV-lámpák elhelyezése a levegő csírátlanításához (kórokozók terjedésének gátlása), vagy a tiszta beépített anyagok követelménye és a dohányzás teljes tilalma.

A vízminőség esetében 8 szempontból kell megfelelni. Magyarországon szerencsére ez kevésbé számít problémának, a vízminőség például a Futureal vizsgálatai alapján mind a három irodaházuk helyszínén megfelelt az előírtaknak. A minőség mellett azonban fontos a mennyiség is, ezért például a közös területeken a fejlesztők vizes ballonokat helyeznek majd el.

Az iroda megbetegít - De mit tegyünk, ha mégis sokáig akarunk élni?

Táplálkozás és Fény

Alapvetően ebbe a fejlesztők részéről kevesebb a beleszólás, hiszen az étterem bérlőktől nagyban függ az irodaházban elérhető ételek minősége. De, mint a rendezvényen elhangzott, a közös területeken lehetőség van olyan lobby kávézó kialakítására, ahol (pont a közös terület használatból kifolyólag) már előírás lehet az egészségvédelmi szempontok betartása, így a cukor visszaszorítása és a transzzsírok kerülésének kívánalma.

Az irodaterületek megvilágításával kapcsolatban az eddigi minősítési rendszerek is tartalmaztak követelményeket, a WELL azonban ebben is tovább megy. Például a követelmények között szerepel az emberi cirkadián-ritmus (élettani napszaki ritmus) figyelembe vétele a világítási rendszerben, ami azt jelenti, hogy a természettel összhangban változik a világítás színhőmérséklete és a fényerősség. Bár sokan biztosan még mosolyognak ezeken az előírásokon, de felmérések bizonyítják, hogy a nappali fény kihat az alvásminőségre, ami alapvetően befolyásolja a szervezet működését, illetve szintén bizonyított a - rendezvény előadása alapján - hogy aki például kilát az ablakon 15%-kal nagyobb arányban tud fókuszált munkát végezni.

Az iroda megbetegít - De mit tegyünk, ha mégis sokáig akarunk élni?

Fittness, Komfort és Lélek

A mozgás egészségmegőrző szerepe már régóta ismert, és talán egyre többek élnek e szerint. Az előadás számai ugyanis ebben is elég meggyőzőek, kutatások szerint a fizikai inaktivitás az oka például az iszkémiás szívbetegségek 30 százalékának, vagy a 2-es típusú cukorbetegség 27 százalékának. A számok tükrében tehát tényleg azt mondhatjuk, hogy nem mindegy, hogy milyen mozgást végzünk, illetve az is biztos, hogy az irodaházakban elérhető lehetőségek jelentősen javíthatnak a gyakorlatunkon. A WELL szerint például ezért fontos, hogy az adott helyhez közel legyen fittness terem, de a beltéri rendszeres mozgás feltételeinek megteremtése is hangsúlyt kap. Mint a Futureal szakemberei kitértek rá, a belső tér alapvetően kisebb frissítő mozgások elősegítésére alkalmas, 1-2 eszköz elhelyezése például a kertben, vagy a kötetlen aktív munkaterek kialakítása.

A komfort követelmény a zavarmentes, produktív munkavégzést jelenti, meg kell oldani például az irodai környezet akusztikai problémáit, vagy a túl meleggel és túl hideggel kapcsolatos gondokat. A WELL ezeken kívül teljeskörű akadálymentesítést követel meg, ami jóval szigorúbb előírás, mint a jelenlegi magyar követelmények.

A lélek kritérium az egyik legkevésbé megfogható követelmény talán, sokak számára megmosolyogtató, de a jövő akkor is az, hogy teljesen más szemlélettel tekintsünk az irodákra. A kognitív és érzelmi környezet ugyanis kihat a lelkiállapotra, így hozzájárul a lelki megbetegedések elkerüléséhez. Ez részben jelenti a zöldnövények mellett az olyan természeti motívumok alkalmazását az építészeti megoldásokban, amelyek szintén nyugtató hatással bírnak. De ide tartozik például a stressz kezelése is - ahogy a rendezvényen elhangzott- például kis helyiségek kialakítása épületen belül, ahol meditálni, jógázni lehet, vagy éppen egy bokszzsák segítségével lehet levezetni a felgyülemlett feszültséget. De a WELL támogatja azt is, hogy a munkahelyi alvás és pihenés lehetősége is megteremtésre kerüljön, például ilyen bútorzat elhelyezésével, amelynek köszönhetően a dolgozók a reggeli energiájukat visszanyerhetik.

Ha össze kellene foglalni, hogy mit jelent a WELL és milyen célt szolgál, azt mondhatjuk, hogy egy olyan minősítési rendszer, ami felismerte, hogy milyen fontos a megfelelő, emberbarát irodai környezet, hiszen életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, többet, mint az otthonunkban. A hatékonyabb munkavégzés, és hosszabb egészségben eltöltött életévek száma pedig kölcsönösen előnyös a munkavállalók és a cégek számára is.Az iroda megbetegít - De mit tegyünk, ha mégis sokáig akarunk élni?
BurgerKing
gold bar
Patek Philippe Grandmaster Chime Ref 6300A
FrankfurtTőzsde
GettyImages-992930858
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
új lakás alulnézet