Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne
Ingatlan

Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne

Portfolio
Most zajlott az Egyesült Államok egyik legmeghatározóbb sporteseménye, az amerikaifutball-bajnokság, vagyis az NFL döntője. Nemcsak a rajongóknak volt ez fontos esemény, ingatlanpiaci és építészeti szempontból is érdekes a téma, hiszen a meccs a viszonylag új, több száz milliárd forintnak megfelelő U.S. Bank Stadiumban került megrendezésre. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a komplexumról, illetve mutatjuk a képeket, amelyeken jól látszik, hogy az amerikai lakosság az épülettel is igyekszik demonstrálni, hogy mennyire fontos eseményről van szó.
Figyelem: a cikk végén szereplő szürke boxban a meccs végeredményéről is írunk, így aki még nem szeretné megtudni az eredményt, annak ajánljuk, hogy csak óvatosan görgessen lefelé.

Az Archdaily egy korábbi cikke szerint az építészet képessége arra, hogy összehozza az embereket talán az egyik legnagyszerűbb is egyben, emberek tízezrei gyűlnek össze egy helyen és időben, hogy együtt szurkoljanak egy sporteseményen. Miről másról is lenne szó, mint a stadionokról, az amerikai futball legmeghatározóbb napjaiban. A Minneapolisban található U.S. Bank Stadium adott helyet ugyanis idén az 52. Super Bowl-nak.

Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne
Kép forrása: archdaily.com
A stadion 2016-ban épült a Minnesota Vikings csapat számára, mintegy 1,1 milliárd dolláros (270 milliárd forint) összköltségből. A közel 70 ezer néző befogadására képes üvegtetős komplexum kétszer olyan nagyra sikerült, mint a csapat korábbi Metrodome elnevezésű otthona. Az elhelyezkedése szerencsés, hiszen központi megállóhelyként szolgál két fő tömegközlekedési vonal között, a kialakítása során pedig ügyeltek arra, hogy amikor a látogatóknak a stadion egyik végéből a másikba kell átsétálni, akkor ezt a több mérföldes utat végig az épületen belül lehessen megtenni és ne kelljen kimenni az utcára.

Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne
Kép forrása: archdaily.com


Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne
Kép forrása: archdaily.com
A kialakításnál a tervezőknek a város időjárási körülményeire is oda kellett figyelni, az egyik legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy a tetőszerkezetet úgy alkossák meg, hogy ne maradjon rajta a ráesett hó. A korábban Dallasban és Indianapolisban épített sportlétesítményeknél a télen lehullott csapadék problémáját egy masszív tetőszerkezettel oldották meg, ami nagy hómennyiséget is elbírt. Ennek az épületnek a tervezésénél inkább lejtős kialakításra törekedtek, és olyan anyagokat használtak, amelyek a mihamarabbi olvadást elősegítik.

Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne
Kép forrása: archdaily.com
Az épület legmagasabb pontja 82 méteres és további érdekesség, hogy eredetileg 66 ezer néző befogadására képes, ám különleges alkalmak esetén - mint a Super Bowl - lehetőség van 4 ezer ülőhellyel kibővíteni. Annak érdekében pedig, hogy a legjobbat nyújthassák a szurkolóknak, akik nagyrészt okostelefonnal érkeznek a meccsekre, olyan technológiát kellett kialakítani, ami vezeti és informálja a látogatókat, legyen szó az ülőhelyek elfoglalásáról, vagy akár arról, hogy a helyükről rendelhessék meg az ételeket és italokat. A kihívást az jelentette, hogy a wifi hálózat átlagosan 30 ezer ember számára elérhető legyen - sőt, esetenként akár ennél nagyobb terhelést is kibírjon - amit végül 1300 hozzáférési pont telepítésével oldottak meg.

Az 52. Super Bowl döntőn a New England Patriots és Philadelphia Eagels mérkőzött meg egymással, az eseménydús játék végeredménye pedig 33-41 lett az utóbbi csapat javára.Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne
Erkel Residences
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1398060869