Kísért a múlt az új lakásoknál! - Nem gondoltuk volna, hogy visszatér a szégyenteljes korszak
Ingatlan

Kísért a múlt az új lakásoknál! - Nem gondoltuk volna, hogy visszatér a szégyenteljes korszak

Portfolio
A 2000-es évek közepén a vásárlók jelentős csoportja semmiképpen sem akart új lakást vásárolni, még akkor sem, ha anyagi helyzete ezt lehetővé tette volna. Helyettük az újszerű lakásokat részesítették előnyben, ahol a hibák már kiderültek, illetve megoldásra kerültek. Az új lakások ugyanis valóban számos problémával rendelkeztek, rengeteg rémtörténet keringett a piacon. Most ismét sokan vásárolnak új lakást, jellemzően még a tervasztalról, talán nem is sejtve, hogy hiába a sokkal tudatosabb vásárlói hozzáállás, őket is hasonló gondok fenyegethetik, mint a 10 évvel ezelőtt pórul járt társaikat, legalábbis ha nem tesznek meg mindent, hogy ezt elkerüljék. Az emelkedő kivitelezési költségek miatti spórolás, a kedvezményes áfaidőszak megszűnése miatti kapkodás ugyanis a szigorúbb műszaki követelmények ellenére eredményezhet ismét tömeges csalódásokat a hazai újlakás-piacon.

Kísért a múlt?

Körülbelül 10 évvel ezelőtt sokat beszéltünk arról, hogy nagyon kell vigyázni az új lakás vásárlással, mivel számos rémtörténetet lehetett hallani a piacon a különböző minőségi hibákról. Olyannyira elterjedt ez a nézet, hogy jelentős tábora volt azoknak, akik egyszerűen nem akartak új építésű lakásba költözni, hanem inkább pár éves otthont kerestek, ahol már akkori mondás szerint "kijöttek a hibák".

Az akkori újságcikkekből összeszedve igazán elképesztő problémákkal találhatták szembe magukat a vásárlók, amelyeket sok esetben maguknak kellett megoldaniuk, mivel a beruházót már nem lehetett elérni a garanciális igénnyel. Olyan hibákkal szembesülhettek a vásárlók, mint a fuga szétporladása a burkolólapok között, vagy a festék lepattogzódás, fordítva bekötött vízcsapok, beázások, vagy nem kiépített áramhálózat, rossz fűtésrendszer, penészedő falak.A szakemberek akkori megállapításai szerint, a kivitelezésen a beruházók ott spóroltak, ahol csak tudtak, olyan dolgokon is, amin nem lett volna szabad. A súlyos hibák pedig sok esetben a laikusok számára észrevétlenek voltak, amelyekre így csak a használat során derült fény. Ilyenek közé tartozott például, hogy gyakran az építés során csökkentették a födémvastagságot, a vállalt nyílászárók helyett rosszabb minőségűt építettek be. A gyengébb minőségű anyagok beépítése elsősorban a spórolást segítette, de kivitelezési hibák hátterében sok esetben a feszített munkatempó állt, a szoros határidőket tartani kellett, így általános volt a kapkodás, az anyagoknak nem volt idejük kiszáradni.

Mint akkori cikkünkben írtuk, a minőségügyi problémák sokrétűek voltak, gyakran a beruházó vagy az építő szakmai hiányosságai miatt jönnek létre, de igen gyakori a "nem megfelelő szándékkal" épített épület, azaz az "egyprojektes cégek" rövidtávú gondolkodásmódja, a mértéktelen spórolás az építőanyagok vagy a megfelelő megoldások minőségével.

Az akkori ajánlások szerint érdemes volt az építkezéshez rendszeresen kilátogatni, és pontos dokumentációt kérni.

Ugye milyen ismerős ez a mondat, akár most is hangozhatna jótanácsként!

Akkor azt vetítettük előre, hogy a vásárlók egyre tudatosabbak lesznek a jövőben, így komolyan megnézik, hogy kinek és milyen lakását veszik meg, valamint egyre fontosabb szerep jut majd a garanciális szolgáltatásoknak.

Ez a jóslat valamennyire be is vált, ehhez azonban kellett, hogy véget érjen a vásárlási roham, amikor mindent el lehetett adni, és túlkínálat alakuljon ki az új lakások piacán. Így pedig a vásárlók is kedvükre válogathattak az új otthonok között, ahol lehetséges döntési szempont lehetett a műszaki színvonal, a fejlesztő referenciája. A fejlesztők számára is fontos lett, hogy meg tudják győzni a vásárlókat, így kénytelenek voltak jobban ügyelni a kivitelezésre és az anyagok kiválasztására.

Oszd meg te is a történetedet! A Portfolionál várjuk a különböző olvasói sztorikat, legyen az pozitív vagy negatív az új lakás vásárlással kapcsolatban. Van egy jó történeted? Elégedetten átvetted a lakásod, vagy éppen már azt is megbántad, hogy belefogtál a vásárlásba? Írj nekünk az ingatlancsapat@portfolio.hu címre.

Jobb a lakások elméleti minősége ma

2007 óta eltelt újabb 10 év, ami a lakásokkal kapcsolatos követelmények szigorodását is hozta, így egy ma épített lakásnak már jóval több követelményt kell teljesítenie, mint egy korábban épültnek. Ez természetesen jó hír a vásárlóknak, hiszen az állami szabályozás biztosan egy olyan tényező, amit a beruházók nem kerülhetnek meg. Ezek közé tartozik például a lakószobák nagyságára vonatkozó előírás az élhetőbb terek érdekében, vagy a benapozottságra vonatkozó kritérium, illetve a 3 emeletes épületek esetében is előírt lift elhelyezési kötelezettség. De szigorodtak a hőszigetelésre és a nyílászárókra vonatkozó előírások is.Önmagában ez azonban sajnos továbbra sem garancia arra, hogy probléma nélkül lehet a mostani piacon új lakást vásárolni. Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk a különböző rémtörténetekkel, amelyek nagyrészét vélhetően hasonló okok idézik elő, mint 10-15 évvel ezelőtt.


Kísért a múlt az új lakásoknál! - Nem gondoltuk volna, hogy visszatér a szégyenteljes korszak

Ma is nagyon-nagyon vigyázni kell

A jelenlegi piacon a lakások többsége tervasztalról kerül a vásárlókhoz, ami egy nagyfokú bizalom fennállását feltételezi a beruházó felé, hiszen a lakásból még semmi kézzelfoghatót nem lát a vásárló, mielőtt súlyos pénzeket fizet ki. Éppen ezért a vevőknek nagyon résen kell lenniük, akárcsak 10-15 évvel ezelőtt, hiszen az áfacsökkentés okozta építési boomban ismét megjelentek a nem kellő anyagi és szakértelmi bázissal rendelkező fejlesztők is a piacon. Az előbbiek mellett ráadásul a piac több jellemzője is a spórolásra és gyors munkavégzésre ösztönöz, akár a korábban már bizonyított beruházók esetében is. A vásárlói tudatosság ugyan sokat fejlődött, akik például 2006-ban megégették magukat egy új lakásvásárlás során, ma biztosan jobban próbálnak figyelni. Ez azonban még így is kevés lehet, a piaci körülmények ugyanis sok szempontból ismét a rosszabb minőség megvalósulását idézhetik elő.

A lakásokat tervasztalról eladva kulcskérdés lehet a beruházók számára, hogy mennyire tudják előre jól felmérni a lakásépítési költségek növekedését. Az elmúlt 1-2 évben ugyanis drasztikusan drágultak meg az építőanyagok, és emelkedtek a munkaköltségek, amik jelentős költségnövekedést okoztak menetközben az egyes projekteknél. Ez a jelenség a drasztikus spórolás irányába terelhet egyes beruházókat, hogy még profittal tudják befejezni az adott építést. A másik jelenség a munkaerőhiány, ami sokak számára lehetetlenné teszi a megfelelő szakemberek alkalmazását, a kevésbé jó szakemberek, pedig rosszabb minőségre képesek, ráadásul a még sietniük is kell, a tempó pedig a jövőben tovább fokozódhat, egyre több veszélyt rejtve magában.

Egyelőre ráadásul a túlkínálati kontroll sem érvényesül, és várhatóan nem is fog. Amennyiben a lakásáfa kedvezményes időszakát nem hosszabbítják meg, a tömeges építési boom hamarosan a végéhez ér, ennyi lakást pedig még bőven fel tud szívni a piac. Ráadásul a vásárlókra is nyomást gyakorol a fenti kedvezmény kivezetése, előrehozzák vásárlásaikat, mindenki még a megemelt áfakulcs előtt szeretne új lakást vásárolni.


Kísért a múlt az új lakásoknál! - Nem gondoltuk volna, hogy visszatér a szégyenteljes korszak
Fáy 85, További információkért kattints a képre!
Amíg pedig a tervezőasztalról elfogynak a lakások, addig a fejlesztőknek csak kisebb a motivációja arra, hogy magas minőségű kész lakásaikkal teremtsenek maguknak versenyelőnyt, a vevő ugyanis már fizetett, elállni a vásárlástól pedig csak anyagi kár árán tud, ha menetközben nem elégedett a kivitelezéssel. Ráadásul ismét megjelentek a kisebb, kevés tapasztalattal rendelkező építők, akik ezalatt a néhány év alatt akarnak sokat keresni a lakáspiacon, és nem feltétlenül hosszú távra tervezve akarnak jó hírnevet építeni maguknak.

Akkor most a jobb, vagy rosszabb a helyzet?

Összességében tehát az építési szabályozás szigorodása védi a vásárlókat, vagyis ma sok szempontból jobb minőségben kell épülnie a lakásoknak mint 2005-2008-ban, de ettől még az egyes projektek között nagy különbségek lehetnek, és előfordulhatnak olyan óriáshibák, amikre korábban az aranyévek alatt volt példa. Ugyanúgy rosszul lehet sajnos felrakva a csaptelep, okozhat problémát a penészedés, vagy hiányozhat az áramvezeték a kapcsoló mögül. Ez ugyanis már akkor sem tartozott a jogszabályok által megengedett körbe, mégis számtalan példa volt rá.

A kedvezményes áfaidőszakának végéhez közeledve pedig még eddig soha nem látott kapkodás veheti kezdetét, így a lakás jövőbeli tulajdonosainak - nem győzzük hangsúlyozni - ha lehet még inkább résen kell lenniük a minőségellenőrzésnél, mint 10 éve.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1398060869