Ezt láttad már? - Biztosan nem, mert ezek a legfrissebb lakáspiaci adatok!
Ingatlan

Ezt láttad már? - Biztosan nem, mert ezek a legfrissebb lakáspiaci adatok!

Portfolio
Megjött a KSH legfrissebb jelentése a hazai lakásépítésekről, ami meglepetést ugyan nem, de megerősítést okozott a lakásépítések piacán. A legfontosabb, hogy 2017-ben (egész évben) 14 389 új lakás épült, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37 997 volt, 20 százalékka több a 2016. évinél.


Ezt láttad már? - Biztosan nem, mert ezek a legfrissebb lakáspiaci adatok!
Érdekel a lakáspiac jövője? Első kézből szeretnéd tudni a legnagyobb hazai fejlesztők és lakáspiaci véleményformálók gondolatait a jövőről? Akkor jelentkezz, és vegyél részt az ország legfontosabb lakáspiaci szakmai rendezvényén a Portfolio Lakás 2018 konferencián!

  • Budapesten nem nőtt az épített lakások száma, a városokban és a községekben több mint másfélszer annyi lakás épült.
  • A lakásépítés változatlanul közel fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. A budapesti növekedés megtorpanását az értékesítésre és bérbeadásra épített lakások számának 8,6 százalékos csökkenése okozta.
  • A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6 négyzetméterrel 100 négyzetméterre nőtt.
  • A kiadott építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma együttesen 37 997, a növekedés átlagosan 20 százalékos, Budapesten több mint másfélszeres. A megyei jogú városokban 9 százalékos a csökkenés. Az építtetők az esetek 36 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 10 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb. A községekben az esetek háromnegyedében egyszerű bejelentéssel kezdeményezték az új lakások építését.
  • A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 8 százalékkal több, összesen 13 216 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 5105, ami 23 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.


Ezt láttad már? - Biztosan nem, mert ezek a legfrissebb lakáspiaci adatok!
Szezonálisan igazított adataink szerint is folytatódott a lakásépítések felívelő trendje. A kiadott építési engedélyek száma arra utal, hogy rövid távon ez a tendencia folytatódni fog. Ugyanakkor az építési engedélyek számában a növekedés már több negyedéve elakadt. Ennek oka egyrészt a 2019 utáni áfa szabályozás körüli bizonytalanság, másrészt a a munkaerőhiány miatti kapacitáskorlát lehet.

A lendület még jól látható, a következő 2 év még biztosan a lakáspiacról fog szólni, hiszen az átadások nagy része ekkor várható. A lendület azonban könnyedén megtörhet, és az olló az engedélyek és az átadások között gyorsan záródhat. Érdemes megjegyezni, hogy 2020-as átadással szinte egyetlen új építésű társasházi lakást sem hirdetnek a piacon, ami jól mutatja a felfokozott helyzetet az építések, kivitelezések területén, melynek nyilván elsődleges kiváltója a 2019 végéig tartó 5 százalékos áfa. A szabályozás változásával, új információk nyilvánosságra kerülésével azonban könnyen megnyugodhat és stabilizálódhat a lakáspiac.Ezt láttad már? - Biztosan nem, mert ezek a legfrissebb lakáspiaci adatok!
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Szeged sportcsarnok