Berobbanhat a technológiai forradalom, amely felforgatja az ingatlanpiacot
Ingatlan

Berobbanhat a technológiai forradalom, amely felforgatja az ingatlanpiacot

Portfolio
Az ingatlanpiac új hívószava a PropTech, ami egyre többször, egyre több helyen hangzik el. De miért beszélünk róla ennyit és mit is jelent valójában? Korábban már a Portfolio Ingatlan is foglalkozott a kérdéssel, most viszont egyetlen ábrán mutatjuk be, hogy mit jelent egymáshoz képest három lényeges kifejezés: a PropTech, a FinTech és a ConTech.
A PropTech az ingatlanpiac digitális átalakulásának a része, ami az iparág minden területét érinti. Ennek következtében az ingatlanpiac ipari/fejlesztői ágazata, a fogyasztói oldal, maguk az épületek és a város egésze is jelentős átalakulás előtt áll.

Érdekel, hogyan alakítja át a technológiai fejlődés az ingatlanszektort? Hogy hol tart a hazai PropTech nemzetközi viszonylatban? Csatlakozz a Portfolio által szervezett április 19-i FM & Office konferenciához!


A PropTech része a Smart Real Estate, vagyis az ágazat, ami az okosvárosokat, okosotthonokat foglalja magában. A PropTech viszont a FinTech-hel és a ConTech-hel is szoros kapcsolatban áll. Előbbi az ingatlanpiac finanszírozási oldaláról (Finance Startups), utóbbi a kivitelezői oldaláról (Construction Startups) kapcsolódik hozzá. Az alábbi ábra segítségével jobban érthetővé válik, hogy hol is helyezkedik el a PropTech a kapcsolódó ágazatok vonatkozásában.

Berobbanhat a technológiai forradalom, amely felforgatja az ingatlanpiacot
Forrás: medium.com, immo2.pro

PropTech cégek típusai

A helyzet sajátossága, hogy az ingatlanszektort, aminek hagyományosan a föld és az épületek adják az alapját, egy olyan szektor alakítja át teljesen, aminek fókuszában a technológia és az információ áll. Mivel az ingatanpiac általában ellenáll a gyors változásoknak és lassan adoptálja az új technológiákat, ezért a mostani változások különösen szembeötlők annak ellenére, hogy a széleskörű elterjedésükre inkább 8-10 éven belül és nem 1-2 éven belül kerülhet majd sor.

Kategóriák szerint az ingatlanpiacon az alábbi területeken lesznek a legnagyobbak a változások:
  • Ügyfélkapcsolat-kezelést segítő szoftverek
  • Ingatlanközvetítő oldalak
  • Ingatlan-bérbeadást támogató oldalak
  • Okosotthonos megoldások
  • Online ügynökségek
  • Ingatlankezelés
  • Virtuális valóság
  • BigData

"A PropTech csak egy kis része az ingatlanpiacon zajló széleskörű digitális átalakulásnak, ami az ágazat technológiai és hozzáállásbeli változását jelenti. A folyamat során átalakulnak a fogyasztói szokások és a költözéssel kapcsolatos preferenciák, mind az épületek, mind a városok szintjén." - James Dearsley


James Dearsley

Founder

The Digital Marketing Bureau

James Dearsley is a global speaker on the topic of Property Technology. The first 11 years of his career were spent working in Estate Agency and the Construction sectors before setting up a digital marketing firm, The Digital Marketing... Tovább »

Mikorra várható mindez?

Egy új technológia megjelenése még nem jelenti azt, hogy az adott termék vagy szolgáltatás azonnal, széles körben el is terjedne és az is kérdéses, hogy milyen mértékben alakítja át az ingatlanpiacot. Az egyre többször említett virtuális valóság és kiterjesztett valóság eszközei például egyre többek számára érhetők el, de az ingatlanpiacra gyakorolt hatásukat tekintve várhatóan nem hoznak gyökeres változást. Ezzel szemben a 3D nyomtatás az épületek kivitelezésében is egyre nagyobb szerepet kaphat, ami viszont - ha szélesebb tömegben kezdik el alkalmazni - sokkal nagyobb hatással lehet az építőiparra és az új építésű ingatlanok piacára. Szintén fontos változásokat hozhat az okos megoldások alkalmazása az épületenergetikában, a lakásállomány korlátozott megújulása miatt azonban ennek hatása még a 3D nyomtatásnál is hosszabb távon lesz csak érezhető.

Kíváncsi vagy a témában korábban megjelent cikkeinkre? Kattints ide és tudj meg többet!

Berobbanhat a technológiai forradalom, amely felforgatja az ingatlanpiacot
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Green House