Budapesten épül a térség legnagyobb léptékű szabadidős és kulturális beruházása (x)
Ingatlan

Budapesten épül a térség legnagyobb léptékű szabadidős és kulturális beruházása (x)

Portfolio
Több millió eurós befektetéseket is Magyarországra vonzhat a főváros, köszönhetően a kontinensen egyedülálló városfejlesztési és turisztikai attrakcióként megvalósuló Liget Budapest Projektnek, amely a tavalyi MIPIM-en az "ingatlanszakmai Oscaron" Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett, és idén is az érdeklődés fókuszában állt Franciaországban. A téma kapcsán Dr. Gyorgyevics Benedekkel, a Liget Budapest megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.
A Liget Budapest tavaly bekerült a legjobb megaprojektek közé a MIPIM-en és idén is jelen volt az eseményen. Miért fontos a MIPIM-en való jelenlét?Budapesten épül a térség legnagyobb léptékű szabadidős és kulturális beruházása (x)
A legjelentősebb nemzetközi ingatlanszakmai kiállításon és vásáron, a MIPIM-en a világ legnagyobb ingatlan befektetői találkoznak évről évre, ezért volt kiemelkedő jelentőségű, hogy idén is több tízezren ismerhették meg a Liget Budapestet egyfajta referenciaprojektként, hiszen ma nincs ehhez hasonló léptékű és minőségű kulturális tartalmú városfejlesztés a térségben. Ez egyúttal azt is üzente a világnak, hogy érdemes Budapestre figyelni, hiszen ahol ilyen volumenű állami fejlesztések valósulnak meg, ott a régió hatalmas gazdasági teljesítőképességgel rendelkezik, tehát magánbefektetőként is érdemes a piacra lépni.

Tavaly a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató, Best Mega Futura Project kategórián belül a legjobb európai uniós fejlesztésnek választották meg Liget Budapest Projektet. Idén már nem csak lehetőség, hanem óriási felelősség, sőt kötelesség volt ismételten részt venni a kiállításon, ahol arról tájékoztathatták a nagyszámú nemzetközi érdeklődő közönséget, hogy a tavaly még csak maketten, látványterveken megcsodált városligeti fejlesztéseket már elkezdték megvalósítani.

Mennyiben volt más a Liget Projekt fogadtatása az idén, mint tavaly?

Egy ilyen léptékű projekt tőkevonzó képessége egészen elképesztő. Cannes-ban minden évben több milliárd dollár sorsáról döntenek a befektetők: milyen helyszíneken, régiókban helyezik el forrásaikat. Az idei kiállítás tanulsága az, hogy befektetői körökben Budapest népszerűsége töretlen, és ehhez jelentős mértékben hozzájárul a Városliget történelmi léptékű megújítása. Az, hogy már idén kivitelezési fázisba lépett a projekt csak növelte ezt az érdeklődést.

Több helyszínen is javában zajlik az építkezés. Hol tartanak most a munkálatok?

Mint az ismeretes, 2017 tavaszán átadták az Állatkerti körúton a Feszl Frigyes eredeti tervei alapján készült, gyönyörű új pavilonokat, míg tavaly novemberben megkezdődött az Olof Palme Ház műemléki restaurálása, mely 2018 végére fejeződik be. A park egyik legrégebbi és legszebb építményét a hagyományokra építve, de XXI. századi színvonalon újítják meg, Millennium Háza néven várja majd a látogatókat. Felújítását követően a több mint 130 éves, különleges értékű műemléképület az újkori Magyarország történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a főváros és Magyarország századfordulós aranykorát eleveníti majd meg egy különleges, interaktív állandó kiállítással, de helyet kap benne egy, a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is.


dr. Gyorgyevics Benedek

vezérigazgató

Városliget Zrt.

 Tovább »

Igazi mérföldkő, hogy tavaly év végén elkezdődött a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése. Liget Budapest Projektnek köszönhetően a 145 éves Néprajzi Múzeum történetében először kap olyan épületet, melyet a gyűjtemény igényei szerint terveztek meg. A múzeum egy korszerű, minden szempontból világszínvonalú, a szakmai követelmények, valamint gyűjteményi és látogatói igények szerint kialakított 34.000 négyzetméteres épületben kap új és végleges otthont a Városligetben, ahol 1896-ban - a millenniumi kiállításon - először mutatkozott be a nagyközönségnek. A nemzetközi építészeti tervpályázaton győztes magyar Napur Architect építésziroda által a jelenleg parkolónak használt Ötvenhatosok terére tervezett új múzeumépület egyszerre veszi figyelembe a park adottságait, valamint a környező városi szövet kapcsolódásait. Mellette, a Dózsa György úton megvalósítandó 800 férőhelyes mélygarázs építése várhatóan az év első felében kezdődhet meg.

Nemrégiben az egyik projektelem átadására is sor került. Mikor nyit a Szépművészeti Múzeum?

Óriási kulturális adósságot törleszt a Liget Budapest Projekt, hogy hetven év után a látogatók ismét gyönyörködhetnek a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában, amely a projekt keretében nyerte vissza eredeti pompáját. Az épületrész egyedülálló falfestményeinek megújításán 70 restaurátor dolgozott, akik csaknem 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A rekonstrukciós munkálatok során a Román Csarnok felújítása mellett korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a nyugati épületszárny feletti tetőszerkezetet, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítanak ki az épületben. Egyfajta ízelítőként március 15 és húsvét között ingyenesen látogatható volt a Román Csarnok, most rövid időre ismét bezárt, hogy a szakemberek beköltöztessék a műtárgyakat, illetve berendezzék a múzeum kiállítótereit. A teljesen felújított, új állandó kiállításoknak otthont adó Szépművészeti Múzeum október 25-én nyílik majd meg a nagyközönség számára.

A Szépművészeti Múzeumhoz kapcsolódik, és különleges érdeklődés övezi a Liget Projekt keretén belül megvalósuló barnamezős fejlesztést is, mely a Szabolcs utcai egykori elhagyatott kórház helyén valósul meg. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ több mint 350 ezer, felbecsülhetetlen értékű műtárgy otthona lesz, a kivitelezése már előrehaladott állapotban van, az elmúlt hetekben tartották meg a bokrétaünnepét - azaz elérték a komplexum legmagasabb pontját - és ütemterv szerint 2018 év évégre elkészül, melyet követően megkezdődhet a műtárgyak beköltöztetése, és 21. századi feltételek közötti tárolása, restaurálása.

Mindeközben történik valami a parkban is? Ott is megkezdődtek a munkálatok, vagy azzal megvárják az épületeket?

Habár a Ligetben több helyen is építkezünk - vagyis új épületet emelünk korábban elbontott, vagy lebetonozott felület helyére -, sokat dolgoztunk azon, hogy a munkálatok közben is lehessen élvezni a parkot, a zöldet, akár gyerekekkel, kutyával, vagy biciklisen. Éppen ezért tavaly októberben megkezdtük a Városliget 100 hektáros parkjának felújítását, amely Magyarország történetének legnagyobb léptékű kert- és tájépítészeti megújítása. A kivitelezések első ütemében megújul a Vakok kertje, létrejön egy korszerű, a környező iskolák igényei szerint tervezett sport központ, valamint kialakításra kerül egy kutyás élménypark is, amelynek jelenleg már a tesztüzeme zajlik. Mindezek mellett megújul a Szépművészeti Múzeum zöld környezete is, hogy az épület felújításának befejezésével az azt övező természeti környezet is betölthesse funkcióját.

A smart megoldások mekkora szerepet kapnak a Liget projekt kapcsán?

A smart a Liget tervezésének az egyik központi eleme: nemcsak az egyes épületek, de a teljes park és a projekt esetében fontos vezérelv. A város legszínesebb közparkjában, ahol számtalan program közül lehet választani, alapvető elvárás, hogy a ligethasználók interaktív megoldások támogatásával választhassanak a különféle szabadidős megoldások közül. Hogy mindez milyen kedvezmények formájában ölt testet, milyen mobiltechnológiák formájában jelenik meg, ez már túl van a tervezési és koncepcióalkotási szakaszon, ezeknek az alapinfrastruktúrája mindenhol beépítésre kerül. Hasonlóan lényeges szempont a hatékonyság, amit szintén a smart megoldások tudnak támogatni. A XXI. században ezeknek az intézményeknek, épületeknek, de magának a parknak is hatékonyan kell üzemelnie, ami nemcsak energiahatékonyságot jelent, hanem számtalan, láthatatlan megoldást: rövidebb sorokat, egyszerűbb jegyvásárlást, összehangolt programokat.

A cikk megjelenését a Városliget Zrt. támogatta.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Vágóhíd-terv - Chapman_Taylor