Itt a vége? - Meghökkentő számok a lakásárakról
Ingatlan

Itt a vége? - Meghökkentő számok a lakásárakról

Portfolio
Megjelentek a legfrissebb lakáspiaci számok, melyek alapján 2017-ben a teljes lakáspiaci forgalom növekedése várhatóan nem éri el az egy évvel korábbi 9,1 százalékot. A használt lakások eddigi áremelkedése után 2017-ben mérséklődött a drágulás üteme: az év egészében az árszint 7,2 százalékkal nőtt, míg az új lakások ára ezzel megegyező mértékben emelkedett. A negyedéves áremelkedés 2017 IV. negyedévében a használt lakásoknál 0,5, az újaknál 1,0 százalék volt - derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből.
2017-ben összesen 7269 lakás épült értékesítési céllal, és eközben 4512 új építésű lakást adtak el. (Míg az előbbi adat már végleges, az értékesítésre vonatkozó információk feldolgozása még nem zárult le.) Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 2,2 százalékkal magasabb lakáspiaci forgalom, az előző évinél kisebb mértékű bővülést jelez. Az év első három negyedévében a lakáspiaci forgalom bővülése még meghaladta a 3 százalékot, míg a IV. negyedévi 4,9 százalékkal elmarad a megelőző év azonos időszakában megfigyelt eredménytől. 2017-ben az eladott lakások 3,4 százaléka volt új építésű. Az év során a mutató értéke csökkent: míg az I. negyedévben az eladott lakások 4,3 százaléka volt új, a IV. negyedév eddig ismert tranzakcióinak alig 2,5 százaléka új lakás.

A lakáspiac jövőjéről, az árakról, és az új fejlesztésekről a piac legfontosabb szereplői beszélnek május 4-én a Lakás 2018 kiállítás és vásár keretein belül megrendezésre kerülő konferencián! Nézd meg előadóinkat, és jelentkezz!

Már az árnövekedés is egyre alacsonyabb

2017-ben a lakáspiaci forgalom mellett a lakásárak növekedése is lassult, az eladott használt lakások ára 7,2 százalékkal haladta meg a 2016. évi árszintet. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kerülnének többe a lakások, ha ebben az évben ugyanazokat adták volna el, mint egy évvel korábban. Közben azonban az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott, ennek hatására a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára kisebb mértékben nőtt, és csak 5,8 százalékkal lett magasabb, mint 2016-ban volt. Tovább élénkült a kistelepülések ingatlanpiaca, tehát olyan, alacsony lakásár-színvonalú települések is bekapcsolódtak az ingatlanpiaci forgalomba, ahol a bázist jelentő 2015. évben még sokkal kevesebb tranzakció jött létre.

A 2017-ben eladott új lakások ára ugyancsak 7,2 százalékkal magasabb a 2016. évinél, ez a 2015-ös bázishoz képest 18,4 százalékos drágulást jelent. Az új lakások piacán a minőségindex emelkedett, így az új lakások teljes átlagos ára a tiszta árváltozás indexét meghaladó mértékben nőtt (14%). A 2017-ben mért országos lakáspiaci árszint nem éri el a lakáspiaci válságot megelőző 2008-as év reálárszintjét. Az új lakások reálára 4,3, a használtaké 6 százalékkal alacsonyabb, mint 2008-ban volt.

Itt a vége? - Meghökkentő számok a lakásárakról

Itt a stagnálás?

A használt lakások árának szintje 2017 IV. negyedévében 6,8 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző év azonos időszakában. Az év során a II. és a III. negyedévben mutatható ki lendületesebb, negyedévenként 3,1, illetve 3 százalékos áremelkedés, míg ezt követően az árak már csak 0,5 százalékkal drágultak tovább. Az újlakás-piac árszintje 2017 során folyamatosan nőtt, de a növekedés üteme a IV. negyedévre ugyancsak lassult (1,0%). Ekkor az új lakások ára 8,9 százalékkal haladta meg a 2016 IV. negyedévi szintet.

Itt a vége? - Meghökkentő számok a lakásárakról


Itt a vége? - Meghökkentő számok a lakásárakról
Marina Life - További információért kattints a képre!
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Pörög az építőipar, pörög a gazdaság - De a növekedésnek ára van!