Előfizetői tartalom

Égetőbb kérdés a lakásáfa sorsa, mint gondolnánk

Portfolio
Egyelőre nem érkezett hír a kedvezményes áfa meghosszabbításáról, vagyis a mostani 5 százalékos kulcs a jelenlegi helyzet szerint csak 2019 végéig fog élni. Az áfa ismételt 27 százalékosra emelkedése véget vethet a mostani építési boomnak a lakáspiacon, de komoly következményekkel járhat a most épülő lakások esetében is. A jelenleg új lakást vásárlók számára ugyanis -elnézve a mostani sorozatos - csúszásokat könnyen komoly meglepetéshez és jelentősen megemelkedő vételárrészletekhez vezethet. A Budapesti Lakáspiaci Riport (BLR) adatai szerint a társasházi lakások jelentős része, közel 6 ezer átadása várható 2019 második felében, ezen belül 3500 elkészültét időzítették a negyedik negyedévre, miközben komoly csúszásokkal kell számolni az építkezések esetében. A tavalyi utolsó negyedévben a 18 ezer listázott lakásból már 8 ezer esetében volt valamekkora csúszás. Nagy kérdés tehát, hogy mennyivel érezheti magát nagyobb biztonságban az áfakulcs emelkedése miatt egy 2019 utolsó negyedéves átadással lakást vásárló vevő, mint egy 2020 első negyedéves átadású projektet választó.

2016 január 1-je óta az új lakásokra vonatkozóan a korábbi 27 százalékos szint helyett 5 százalék áfát kell csupán fizetnie a vevőknek. A kedvezményes áfa korszaka azonban nem tart örökké, legalábbis a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint, a 2020 január 1-je után értékesítésre kerülő lakások, illetve minden ez után kifizetett vételárrészlet esetében ismét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés