Új időszámítás kezdődik a lakáspiacon - Megjelentek a legújabb termékek
Ingatlan

Új időszámítás kezdődik a lakáspiacon - Megjelentek a legújabb termékek

Portfolio
Sokan számítottak arra, hogy mostanra kiderül, mi lesz az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulccsal 2019 után. A 27 százalékról 5 százalékra csökkentett áfa nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a válság után beinduljanak a lakásépítések, a kedvezmény egyelőre azonban csak 2019 végéig él. A most induló projekteket viszont biztosan nem lehet már 2019 végéig befejezni, így reálisabb a 2020-as dátum, de egyelőre még csak kevés fejlesztő van, aki tervszerűen is meri vállalni a 2020-as átadást.
Kíváncsi vagy, mit gondolnak a szakértők az áfakulcs várható alakulásáról? Érdekel, meddig emelkedhetnek még az árak? Gyere el a Portfolio Lakás Konferencia 2018-ra, ahol a szakma legnagyobb képviselői vitatják meg a piac legfontosabb kérdéseit!


A Budapesti Lakáspici Riport adatai is alátámasztják azt, hogy a fejlesztők többsége nem olyan bátor, hogy 2020 utáni átadású projektet indítson. A legfrissebb, első negyedéves adatbázis szerint a most épülő társasházak kevesebb, mint 1 százalékát tervezik 2020-ban átadni, 2019 negyedik negyedévben azonban közel 10 százaléka készülhet el, a kérdés, hogy a munkaerő és építőanyagok hiánya miatt közülük mennyien csúsznak át 2020-ra.

Új időszámítás kezdődik a lakáspiacon - Megjelentek a legújabb termékek

Mi történne, ha visszaállna a 27 százalékos áfa?

Ezzel a kérdéssel korábbi elemzéseinkben már foglalkoztunk, de egy gyors számítást érdemes most is elvégezni, hogy mit okozna a magasabb áfakulcs egy átlagos új építésű lakásnál. Abban az esetben, ha egy fejlesztő most 650 ezer forintos négyzetméteráron kínál egy lakást, az 5 százalék helyetti 27 százalékos áfa azt jelentené, hogy az adott lakás négyzetméterára azonnal 780 ezer forint fölé emelkedne, ami 50 négyzetméteres alapterületnél 6-7 millió forintos drágulást eredményezne. Egy közepes árazású kerületben - ahol a vásárlók is árérzékenyebbek - nagy kérdés, hogy a 20 százalékos drágulás után is lenne-e a mostanihoz hasonló kereslet az új építésű lakások iránt.


Új időszámítás kezdődik a lakáspiacon - Megjelentek a legújabb termékek
Sasad Resort Hilltop by Cordia, További információkért kattints a képre!
A nagyobb fejlesztők közül elsőként a Cordia jelentett be három, 2020-as átadású projektet, ami arra utal, hogy lakásáfától függetlenül is van olyan fejlesztő, aki az áfaszint bizonytalansága ellenére is bízik a vásárlói keresletben. A legnagyobb fejlesztők egyébként a válság alatt sem állították le projektjeiket, legfeljebb csökkentett kapacitáson építkeztek. Ennek ellenére fontos lenne a lakásáfa kérdésének mielőbbi tisztázása, az ugyanis, hogy van három 2020-as átadású projekt jó hír, de a mostani építkezési volumen szinten tartásához ennél jelentősen több fejlesztés kellene.


Új időszámítás kezdődik a lakáspiacon - Megjelentek a legújabb termékek
Terrace Residence 4 by Cordia, További információkért kattints a képre!
A most épülő beruházásokban ugyanis többségében még mindig tervasztalról, vagy az építkezés során kelnek el a lakások, így, ha a jövőben csökkenne az épülő lakások száma az azt jelentené, hogy a mostani épületeknek a maradék - sok esetben rosszabb elhelyezkedésű - lakásaiból tudnának csak választani a lakásvásárlók, így a jó minőségű és elhelyezkedésű új lakásokból még nagyobb hiány alakulna ki.

Új időszámítás kezdődik a lakáspiacon - Megjelentek a legújabb termékek
Marina Life by Cordia, További információkért kattints a képre!
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
nyugdíjasok