Élhetetlenné válhatnak azok a magyar városok, amelyek nem lépnek időben
Ingatlan

Élhetetlenné válhatnak azok a magyar városok, amelyek nem lépnek időben

Portfolio
A következő évtizedekben jelentősen bővülni fog a városban lakó népesség aránya, amire a városoknak egyértelműen készülni kell. A növekvő lakosság nagyobb terhet jelent az infrastruktúra számára is, például jóval nagyobb tömegek közlekedését kell majd megoldani. A városok útjai már most is zsúfoltak, így a jövőben az élhetőségük fenntartása érdekében elengedhetetlen, hogy smart cityvé váljanak, vagyis a közlekedést is smart módon oldják meg. Támogatniuk kell például a közösségi közlekedést, a kerékpárhasználatot és az elektromos autók terjedését.
A városok átalakulása a jövő egyik nagyon fontos témája. A változásokra pedig kicsi és nagyvárosnak egyaránt készülnie kell. A téma kiemelt jellege miatt rendezi meg a Portfolio Smart City konferenciáját, ahol szakemberek segítenek eligazodni a legfontosabb kérdésekben.


Az urbanizáció egyre erősödik a világon, vagyis az emberek jelentős része a városok felé igyekszik. Magyarországon 2015-ben a lakosság körülbelül 71 százaléka élt városban, 2050-re azonban már a lakosság közel 82 százaléka lesz városlakó. Nem csak hazánkban nagy azonban a bővülés Európán belül, Norvégiában a lakosság 87,2, Svédországban 90,3, míg az Egyesült Királyságban a lakosság 88,6 százaléka él majd városban 32 év múlva.


Élhetetlenné válhatnak azok a magyar városok, amelyek nem lépnek időben
Mindez azt is jelenti, hogy a városok növekedésével egyre több ember zsúfolódik össze kis területen. Ahhoz pedig, hogy az élet a jelentősen megtelt városokban is elviselhető maradjon megfelelő felkészülésre van szükség. Az élhető, vagy más néven smart városoknak számos pontnak kell megfelelniük, mi most ebből egyet emelünk ki. A hatalmas embertömeget tudni kell megfelelően mozgatni is, vagyis a közlekedést is smart módon kell megoldani, hogy az a leghatékonyabban és a lehető legkisebb környezeti terheléssel működjön. A közlekedési lehetőségek nem csak az ott élők számára fontosak, hanem az oda látogatók esetében is nagy jelentőséggel bírnak nem beszélve az üzleti életről.

Hogyan lesz smart a közlekedés?

A smart közlekedésbe egyaránt beletartozik az eletromos autók használata, így a számukra megfelelő parkoló+töltőhelyek kialakítása. Egy olyan berendezkedést kell kialakítani, hogy a város lakói a legkevesebb kényelmetlenséggel használhassák ezeket a típusú járműveket. Az irodaházakban legyen lehetőség például a munkaidő alatt a töltésre, vagy ugyancsak ez igaz a társasházak mélygarázsaira, vagy a bevásárlási lehetőségekhez kapcsolódó parkolókra. A smart lehetőségek közé tartozik az önvezető autók terjedése, amelyek például számos jogi kérdést vetnek fel, illetve átformálhatják a közlekedést.
A magyar városok sorsa múlik azon, hogy mikor és mit döntenek a vezetőik. Gyere el és hallgasd meg élőben, hogy mit mondanak a szakemberek a jövőről! A Smart City 2018 konferencián előadóink között lesz többek között, Ágházi Gyula, a Gránit Pólus Csoport vezérigazgatója, Szemerey Samu, a Lechner Tudásközpont vezető településügyi szakértője és Rab Judit a Lechner Tudásközpont Települési Szolgáltatások részlegének osztályvezetője.
Az elektromos autók mellett szintén a smart city közlekedési koncepciójába tartozik a környezetbarát közösségi járművek használata. Például a szintén elektromos üzemű buszok alkalmazása vagy a kötöttpályás közlekedés támogatása, amely szintén rengeteg ember szállítását teszi lehetővé a lehető legkevesebb károsanyagkibocsátás mellett. A közösségi járműhasználatba tartozik a kocsi bérlés, mint mondjuk a mMOL limo használata, amelyek mind a saját autó használat visszaszorítását teszik lehetővé. A növekvő népességű városok útjai és levegője ugyanis nehezen bírja el, hogy ezzel párhuzamosan egyre több autót engedjünk rá a város útjaira. Ezeknek ráadásul parkolni is kell valahol, így a növekvő népességgel együtt járó bővülő gépkocsihasználat miatt szükség van az okos parkolásra is.

Élhetetlenné válhatnak azok a magyar városok, amelyek nem lépnek időben
De az élhető városok szempontjából ugyanilyen fontos lehet a tiszta, nem motorizált közlekedés támogatása, vagyis a bicikli használat elősegítése. Ebben nagy szerepe van a megfelelő városon belüli kerékpárút-hálózatnak, vagy az irodaházak olyan kialakításának mely szintén lehetővé teszi a városlakók számára a munkahelyük biciklis megközelítését (öltözők, zuhanyzók, stb.) Szintén a kerékpáros közlekedés terjedését teszi lehetővé például a közösségi bicikli, mint Magyarországon a MOL bubi. De Koppenhágában például a városba ingázók között is a minél nagyobb arányú kerékpárhasználatot kívánják ösztönözni új kerékpárhálózat építésével.

Smart megoldások az üzleti életbenÉlhetetlenné válhatnak azok a magyar városok, amelyek nem lépnek időben
Forrás: Shutterstock
Az üzleti életben alkalmazott smart megoldások szintén csökkenthetik a városok útjainak terheit. A netes rendelések például lehetővé teszik, hogy emberek jelentős része vásároljon az otthonából, anélkül tehát, hogy a közlekedési hálózatot terhelné. A kiszállításban alkalmazott technológiai újítások pedig, mint például a drónokkal végzett szállítás pedig lehetővé tehetik, hogy az áru is úgy érkezzen meg az adott személyhez, hogy az a napi közlekedésben láthatatlan maradhat.
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1424418242