Elárulták a szakértők, hogy mi most a legjobb ingatlanbefektetés
Ingatlan

Elárulták a szakértők, hogy mi most a legjobb ingatlanbefektetés

Portfolio
Úgy tűnik, hogy a politikai kockázat nem befolyásolja a kelet-közép-európai piacok teljesítményét - hangzott el a Portfolio és az RICS közös szervezésében megrendezett Valuation and Investment 2018 konferencia délutáni panelbeszélgetésén. A szakértők optimisták a piac jövőjével kapcsolatban, a legjobb eszközosztálynak pedig az ipari/logisztikai, valamint a kiskereskedelmi szegmenst tartják.
Sokan azt gondolják , hogy a régió befektetési piaca közel van a csúcshoz és további jelentős növekedésre már nem érdemes számítanunk - nyitotta meg a beszélgetést Számely Péter MRICS, Head of Real Estate Finance CEE, HYPO Niederösterreich.

Túl vagyunk a csúcson vagy még mindig felfelé tarunk?

A piaci trendeket nem lehet figyelmen kívül hagyni - tette hozzá Grzegorz Ryszka, Head of Transactions CEE at CBRE Global Investors Poland, aki szerint Németország és Franciaország legfontosabb piaci mutatói alapján már el is értük a csúcsot. A politikai kockázatok ideiglenes likviditási problémákat okozhatnak ugyan, de a kamatemelések sokkal nagyobb hatással lesznek a piacra. Az egyes piacokat külön megnézve Lengyelországban lehetnek problémák, Csehország, Szlovákia és Magyarország még mindig felfelé tart, Romániában viszont már azelőtt elindulhat a lassulás, hogy igazán szárnyalni kezdett volna a piac.

A befektetők mostanra megtanultak együtt élni a globális politikai környezettel - mondta el Michael Edwards MRICS, Head of Valuation & Advisory Central Europe and Head of Capital Markets Hungary at Cushman & Wakefield. Magyarország viszont még mindig alulárazott, a prémium irodaházak iránt érdeklődő befektetők pedig kimondottan jó helyzetben vannak, ez ugyanis még mindig hiánycikk, ami iránt erős a bérlői érdeklődés.

Elárulták a szakértők, hogy mi most a legjobb ingatlanbefektetés
Adrian Karczewicz, Head of Divestments CEE at Skanska Commercial Development Europe is optimista a kelet-közép-európai befektetési piac jövőjével kapcsolatban. Véleménye szerint addig, amíg a hozamok régiós szinten relatíve magasak maradnak, a piac továbbra is felfelé tarthat. Befektetőként olyan városokat keres, mint Budapest és Varsó, ahol az irodaterület iránti kereslet magasabb, mint a kínálat ami a bérleti díjak emelkedéséhez vezet.

A régió piacának stabilitását az is alátámasztja, hogy a hazai befektetési tőke aránya egyre nagyobb és az országok egymás piacain is egyre gyakrabban fektetnek be. Ezen a téren különösen a csehek aktívak, akik Lengyelországban még a lengyel befektetőknél is aktívabbak - világított rá Grzegorz Ryszka.

Mibe érdemes befektetni?

Michael Edwards úgy véli, hogy az ipari szektor az, amire figyelni érdemes, de az elsődleges városokban a bérleti díjak emelkedése miatt a kiskereskedelmi szegmens is érdekes lehet. A másodlagos városok viszont likviditási problémákkal szembesülhetnek.

Binder Csaba, CEO, OTP Factoring Montenegro pedig a montenegrói befektetési lehetőségekre hívta fel a figyelmet, aki szerint az országban még mindig sok a kiaknázatlan lehetőség, különösen a turizmushoz kapcsolódó ingatlanok terén.

A panel tagjai egyetértettek abban, hogy a diákok lakhatását célzó eszközosztály is érdekes lehet, de jelen pillanatban itt még nincs meg a megfelelő volumen. Grzegorz Ryszka szerint a helyi befektetőknek el kell kezdeniük a meglévő készletek felvásárlását, hogy adott esetben értékesíteni tudják azt a nemzetközi szereplőknek. A lengyel szakértő már koreai, malajziai és szingapúri tőke megjelenését is tapasztalja, akik számára sokszor az jelenti a gondot, hogy sem méretben, sem értékben nem találnak elég nagy befektetési eszközöket, amelybe érdemes lenne invesztálni.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
An electrical charging port sits on the bodywork of a Kuga Vignale hybrid automobile displayed during a Ford Motor Co. launch event in Amsterdam, Netherlands, on April 2, 2019.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Mystery_Hotel_Budapest - 8