Húszezer emberen tesztelik a legújabb technológiákat
Ingatlan

Húszezer emberen tesztelik a legújabb technológiákat

Portfolio
A Porfolio Smart City 2018 konferencia résztvevői közül sokak szerint az a település, ami hasznos célokra használja a smart city lehetőségeit, képes lehet arra, hogy megállítsa a település népességének csökkenését. Sokan voltak azonban olyan vélemények is, miszerint a smart megoldások legfeljebb kiegészítések lehetnek az élhetőséghez, miközben a városok népességének alakulását továbbra is a munkalehetőségek fogják befolyásolni. Hogy mi az igazság, arról különböző szakterületek képviselői beszélgettek, többek között Monor város polgármestere, aki a városban zajló kísérleti projektről is beszélt.
Bár sokféle jó projekt létezik, a finanszírozásról történő döntés előtt mégiscsak azt kell megvizsgálni, hogy megtérül-e a projekt és hány embert érint. Ezek után érdemes a gazdaságilag megtérülő és a sok embert érintő területekre koncentrálni. Debrecenben a közlekedés, az energia és a digitális írástudás területére fókuszálunk, mostanra például személyi igazolvánnyal lehet utazni a város tömegközlekedési eszközein, de ugyanilyen lesz a mobiltelefonnal történő fizetés vagy a Waze alkalmazás használata, ami visszajelzést ad például a közlekedési dugók kialakulásáról. Fontos viszont a digitális írástudás, vagyis az, hogy a lakosok ezeket megismerjék és használni is tudják - mondta el Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

Húszezer emberen tesztelik a legújabb technológiákat
Lényegében már az ókori Róma is smart city volt, amelynek lényegét az önfenntartás és az élhetőség adta. Salgótarjánban például a környező településekről összegyűjtött hulladékból állítanak elő energiát, amit aztán a tömegközlekedés, a közvilágítás és részben a középületek használnak fel. Az intelligens hálózat (smart grid) segítségével pedig mindez ellenőrizhető, a virtuális erőmű a hálózat hullámait kiegyenlíti, amikor kell akkor fogyaszt, amikor kell akkor rátermel a rendszerre - tette hozzá Fecske Károly, Salgótarján StadWerke, városi energetika, smart city szakértője.

A fejlesztés azonban nemcsak a szalag átvágásáig tart, hanem az üzemeltetés és a jövőbeli felújítások is a részei. A Lechner Tudásközpontban a városok működését világítjuk át, az elmúlt években rengeteg fejlesztés zajlott például Monoron, ezeket "huzalozzuk össze" - mondta el Rab Judit, a Lechner Tudásközpont Települési Szolgáltatások osztályvezetője.

Húszezer emberen tesztelik a legújabb technológiákat
A településen élők elégedettsége határozza meg a munkánk minőségét. Amíg egy beruházásnak nincs kézzelfogható pénzügyi vagy társadalmi haszna, addig nem tudjuk azt elkezdeni - világított rá Vörös Tamás, a Smart City Bizottság alelnöke, a Józsefvárosi Önkormányzat képviselője. Másrészt viszont, amíg nem azonosítjuk a céljainkat, addig nincs is értelme a pénz elkölteni, ezért a döntésekbe be kell vonni a helyi lakókat és az intézményeket. A legnagyobb problémát a rendszerek fenntarthatósága okozza, de gyakran az üzleti modell is hiányzik, és amíg ez nem látható, addig az önkormányzat nem tud döntést hozni arról, hogy belevág-e egy fejlesztésbe.

Ha egy fejlesztés a településünkön nem úgy valósul meg ahogy elterveztük, vagy nem tudjuk bizonyítani a hasznát, akkor a lakosok nemtetszésüket fogják kifejezni. A település számára a legfontosabb, hogy folyamatosan, zavartalanul biztosítani tudja a közüzemi szolgáltatásokat, ez nem szabad, hogy technológiai kérdés legyen, a technológiának legfeljebb ahhoz kell hozzájárulnia, hogy mindezt minél magasabb minőségben tehessük meg - mondta el Zsombok László Krisztián, Monor polgármestere.

A monori okosváros kísérleti projektben egy szolgáltatáscsomagot fogunk kipróbálni, melynek során az állam azt teszteli, hogy hogyan lehet ugyanezeket a megoldásokat más városokban is alkalmazni. Az itteni teszt eredménye alapján a többi település a jövőben úgy tudja majd kiválasztani a számára szükséges szolgáltatásokat, mintha csak egy étlapról válogatnának - tette hozzá a polgármester.

A konferencia további témáiról az alábbi cikkekben olvashatunk:
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
B1013953