Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
Ingatlan

Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia

Portfolio
Bár az építőipar termelése áprilisban is meghaladta az egy évvel korábbit, a kapacitáshiány továbbra is gond: az elmúlt két évben a Futureal tapasztalatai szerint 40-45 százalékkal emelkedtek az árak" - kommentálta a KSH 2018. áprilisi építőipari gyorstájékoztatójának adatait Tatár Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Futureal Development vezérigazgatója. Hozzátette: "gyakorivá vált, hogy a rövid távon gondolkozó kisvállalkozások az elvállalt feladat befejezése előtt egy jobban fizető munka miatt levonulnak, nem törődve a szakmai hírnevük csorbulásával. Arra is van példa, hogy a vállalkozók más építkezéseket járva igyekeznek magukhoz átcsábítani a konkurensek dolgozóit".

Növekszik a kivitelezési idő

A kapacitáshiány megnyújtotta a kivitelezési időszakot, egy átlagos irodaház már 23-24 hónap alatt készül el, szemben az építőipari boom előtti 18-20 hónappal. Az irodafejlesztők esetében a költségek növekedését kompenzálta valamelyest a hozamok csökkenése és a bérleti díjak növekedése. A fejlesztőkre ugyanakkor költségoldalról továbbra is jelentős nyomás nehezedik, amit a bérleti díjak növelésével kénytelenek kompenzálni. "Ezt meg is tehetik, tekintettel a rendkívül alacsony üresedési rátára" - tette hozzá a szakértő.

Jó hír ugyanakkor, hogy az építőiparban dolgozók összlétszámának csökkenése már megállt, bár az egy évtizeddel ezelőtti állapothoz képest továbbra is 60 ezren hiányoznak a szektorból. A cég arra számít, hogy idén jelentősen mérséklődik az árnövekedés dinamikája, jövőre pedig az apadó uniós források, az állami megrendelések csökkenése és az új lakások áfakulcsa körüli bizonytalanság visszafordítja az áremelkedési trendet.

Élénkülő lakásépítési kedv

Balogh László,az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a társasház-építéseknél látható 11 százalékos növekedés jelentősnek mondható és azzal magyarázható, hogy a beruházók igyekeznek minél előbb engedélyt szerezni és a kivitelezést gyorsan megvalósítani, hogy át tudják adni az új lakásokat 2019 végéig, mert a jelenlegi szabályok szerint addig van érvényben az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfakulcs. Többéves távlatban is jól látható a lakásépítési kedv felfutása. 2014 óta minden év első négy hónapjában növekedett a többlakásos épületekre kiadott engedélyek száma. Az idei több mint 1100 engedély négyszerese a 2014-es szintnek.


Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
Hársfaliget Lakópark, További információért kattints a képre!

Jönnek a kész lakások is

A lakásépítési kedv emelkedése mellett az elmúlt években megkezdett beruházások keretében megépített új lakások sorra jelennek meg a piacon. Az ingatlan.com adatai szerint idén március közepétől június közepéig országszerte 15 százalékkal nőtt az eladó új lakások száma éves összevetésben. Míg Budapesten stagnált az eladó új lakások száma, a megyeszékhelyeken 43 százalékos, a vidéki nagyvárosokban 12 százalékos volt a növekedés.

A szakértő hozzátette, hogy idén és jövőre összesen legalább 30-35 ezer lakás készülhet el. Az még kérdés, hogy ezeknek az ára az átadásig hogyan alakul, egyrészt a kereslet erős, de a vásárlóerő korlátokat szabhat az áremelkedésnek.
Az építőipari kapacitás- és munkaerőhiány és a dráguló építőanyagok a lakásárakat is emelik.

Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dpd csarnokepulet market epito