Magas fizetés? Ugyan! A fiatalok már mást akarnak
Ingatlan

Magas fizetés? Ugyan! A fiatalok már mást akarnak

Portfolio
A jövő generáció megjelenése a munkaerőpiacon az irodaházakkal kapcsolatos igényeket is átalakítja. A fiatalok számára ugyanis nagyon fontos, hogy a munkahelyükön is jól érezzék magukat, vagyis az új irodáknak ezt az igényt is ki kell elégíteniük. Az érzékelhető változással párhuzamosan jelent meg egy új minősítési rendszer a piacon: a WELL, amely kimondottan a dolgozók jólétére koncentrál az értékelés során. Bár egyesek szerint a minősítés jó marketing fogás, az biztos, hogy a benne megfogalmazott irányelvek fontos szerepet kapnak a jövőben a cégek HR-stratégiáját támogató irodai környezet megteremtésében, így minősítés és marketing ide vagy oda, aki nem akar lemaradni, az komoly figyelmet fordít a munkakörnyezet legoptimálisabb kialakítására.
Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!


Az irodafejlesztések között a válságot követően egyre nagyobb hangsúlyt kapott az energiahatékonyság, és a beruházók "zöld" fejlesztésekben gondolkoznak. Az épületek kialakításánál igyekeznek figyelni arra, hogy lehetőség szerint a leghatékonyabb megoldásokat alkalmazzák. Az irodák környezettudatossága mellett azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap a létesítmények élhetősége, vagyis hogy az abban dolgozók minél jobban érezzék magukat.

Miért a dolgozók kerülnek a fókuszba?

Bár az Y és Z generáció számára a környezetvédelem is fontos, főként az ő igényeik hívták életre az irodák kialakításának változó szempontjait is. A jövő generációját ugyanis már nem lehet csak a magas fizetésekkel megfogni, számukra az is nagyon fontos, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön. Így pedig el is érkeztünk oda, hogy a HR stratégia egyre fontosabb elemévé válik a megfelelő irodaház megtalálása.

A HR stratégia irodai támogatása során az első lépés, hogy a megfelelő helyszín kerüljön kiválasztásra. A jövő generációja számára például fontos, hogy a helyszín megfelelően megközelíthető legyen tömegközlekedéssel illetve kerékpárral. Ez utóbbihoz hozzátartozik, hogy az épületen belül is rendelkezésre álljanak a megfelelő feltételek, mint például az öltöző, vagy a tárolási lehetőség. Ezután következhet a megfelelő belső megteremtése.

A személyre szabott iroda, mint lehetséges út

A cégek körében többek között a fentiek miatt számít népszerű megoldásnak a built-to-suit irodaházfejlesztés, vagyis mikor a bérlő már az építés során beleszól a ház kialakításába. Ezzel ugyanis biztosítani tudja, hogy a dolgozói számára legcsalogatóbb munkakörnyezetet sikerüljön megteremteni. A személyre szabott kialakítások ráadásul nem is kerülnek feltétlenül többe a spekulatív beruházásoknál, hiszen sokkal hatékonyabban lehet biztosítani a kívánt feltételeket. A bérlők számára kimondottan előnyös, hogy beköltözés előtt nem kell például átépítéssel bajlódni, már eleve a cég számára legoptimálisabb megoldás születhet meg.

Magas fizetés? Ugyan! A fiatalok már mást akarnak
Telekom székház (Forrás: WING)
A személyre szabott irodára már számos példát találunk a jelenlegi irodapiacon, ilyen az Allianz, az E.ON, a GE, az MTVA épületei, de a legújabbak között is több ilyen található például a Magyar Telekom Csoport új székháza.

A well-being az új hívószó

A dolgozók jólétét szem előtt tartó irányvonallal párhuzamosan jelent meg az irodaházminősítési rendszerek között egy új, a mely a WELL nevet viseli. A Well Buildint Standart (WELL) az International Well Buildint Institute nemzetközi minősítése, amely nyolc különböző szempont szerint értékeli az épületeket. A cél, hogy a létesítmények ne csak a környezettudatosságot tartsák szem előtt, hanem a dolgozók közérzetére és egészségi állapotára is pozitív hatással legyenek, így elősegítve a munkavégzés hatékonyságát, és a legkiválóbb munkatársak megnyerését. A WELL minősítés kritériumai szerinti épület-tanúsítás egyre inkább elterjedőben van a tengerentúlon, de Európában is találunk rá már példákat, sőt Magyarországon is elkészülhetnek hamarosan az első ilyen minősítéssel rendelkező épületek.

A szempontok között szerepel a levegőellátás, a víz, az egészséges táplálkozás lehetősége, a természetes fény, a fitnesz lehetőségek, a kényelem, a szellemi frissesség és az innováció. Minden szempont további kategóriákat tartalmaz, például az ivóvíz minőségére, a bútorok alapanyagára vonatkozó kritériumokat, vagy hogy az ételek az étteremben milyen adagokban kerüljenek felszolgálásra.

Összességében azt lehet mondani, hogy bár a WELL első ránézésre talán csak egy újabb marketing fogásnak tűnik, valójában a jövőben igenis nagy szerephez juthat. Nem is feltétlenül a minősítés miatt, mind inkább az abban megfogalmazott alapelveknek köszönhetően. A korlátozottan rendelkezésre álló munkaerő megszerzésében ugyanis kulcsfontosságúvá válhat, hogy a cégek olyan irodában béreljenek magunknak helyet, ami a lehető legjobban kielégíti a dolgozói igényeket.

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Szeged sportcsarnok