Micsoda? Tényleg 10%-os áresés jön a lakáspiacon!?
Ingatlan

Micsoda? Tényleg 10%-os áresés jön a lakáspiacon!?

Portfolio
Minimum meglepőnek számító kijelentést tett a Világgazdaságnak adott interjújában Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke. A túlnyomó részt a jövő évi költségvetésről szóló anyagban (amiről itt írunk részletesebben), szerepel egy kérdés, és rá egy érdekesnek tűnő válasz. Nemhogy nőne, a túlkínálat miatt inkább csökkenni fog az új építésű lakások ára, véli Bánki Erik.
Nem lepődnénk meg, ha mindenki, aki kicsit is közelebbről szemléli a lakáspiaci folyamatokat, az azt befolyásoló tényezőket és ezen tényezők változásait, most felszisszen a gazdasági bizottság elnökének kijelentésére.

"Úgy tűnik, hogy 2020-tól megszűnik az új építésű lakások esetében alkalmazható, 5 százalékos kedvezményes áfakulcs. Mekkora áremelkedésre számít a kedvezményes kulcs kivezetése miatt?"

- tette fel teljesen indokoltan a kérdést a Világgazdaság munkatársa az interjúban. A meghökkentő válaszra talán ő sem számított, bár nem firtatták tovább a kérdést.

"2020. januárig olyan mértékű ingatlanfejlesztés valósul meg, amely túlkínálatot okoz, így több mint 10 százalékos árcsökkenésre számítok a lakáspiacon."

- válaszolta röviden és tömören Bánki Erik.

Innentől Portfolio véleményt olvashatnak.

Röviden
Kizártnak tartjuk, hogy ez történjen. Sőt, inkább látható és érezhető áremelkedésre számítunk. Ha nem jön egy újabb gazdasági válság, ami átrendezi a világ és Magyarország erőviszonyait, akkor ez a vélelmezett újlakás-piaci árcsökkenés egyszerűen nem tud megtörténni, aminek számos racionális oka van.

Hosszabban
Először is a legfontosabb érv, hogy túlkínálat lenne új építésű lakásból egyszerűen nem igaz. Míg a válság előtti legerősebb években mintegy 30-40 ezer lakást adtak át évente!, addig a 2013 és 2017 között 5 évben 47 ezer lakást adtak át, ami évente alig több mint 9 ezer darab, míg 2018-ban és 2019-ben (a több hónapos várható csúszásokat nem számolva), mintegy további 50 ezer lakás készülhet el, ami éves átlagban 25 ezret jelentene. Az egymás után érkező projektleállásokról szóló piaci hírek pedig még kevésbé erősítik a kínálati oldal túlburjánzását.

Az ezer főre vetített kiadott építési engedélyek számában sem ostromoljuk a válságot megelőző éveket. És sajnos a csökkenő lakosságszám is kedvez a magasabb statisztikai számoknak. Ráadásul a külföldi (északi) példákat vizsgálva az árcsökkenés ezer főre vetítve 6-7 darab közötti szinten tudott érdemben megindulni átadott! (nem kiadott) engedélyekre vetítve, amiben mi 2017-ben 1,5-es értéket tudtunk elérni, és várhatón 3-3,5 közelébe fog tudni emelkedni nálunk ez a szám a következő 2 évben.

Micsoda? Tényleg 10%-os áresés jön a lakáspiacon!?
De hogy ne csak az interjúban említett "túlkínálattal" foglalkozzunk, néhány érv amellett, hogy (stabil gazdasági fejlődés és válságmentes időszakban) miért nem várható az új lakások árának, vagy akár az általános lakásáraknak a csökkenése.
Milyen tényezők hatnak igazán a lakásárakra?Miért nőnek ennyire a lakásárak?Hogy majd 1-1,5 év múlva Bánki Eriknek lesz-e igaza a lakásárakkal kapcsolatban, azt majd az élet eldönti, de ha jót akar a magyar gazdaságnak (töretlen fejlődés), a magyar emberek életszínvonalának (a reálbérek növekedése), a biztonságérzetünknek (merünk hosszú távú hitelt felvenni), a demográfiánknak (nem hagyják el többen az országot és sok gyermek születik), akkor ő sem bízhat másban, mint az árak szolíd, de inkább további emelkedésében. Amíg nem az állam építi a lakásokat a városokban, hanem a piaci szereplők, addig a gazdasági racionalitásnak és a piaci mechanizmusoknak lesz jelentősége a lakáspiacon.

A jelenlegi statisztikák szerint, a budapesti új építésű lakások átlag négyzetméterára:
730 000 Ft (bruttó)

Ahogy mindig, 2020 elején is megvizsgáljuk majd a piaci adatokat.
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
nyugdíjasok