Lakásáfa: készülhetnek a családok a komolyabb segítségre
Ingatlan

Lakásáfa: készülhetnek a családok a komolyabb segítségre

Portfolio
Valósággal felforgatta az újlakás-piacot a néhány héttel ezelőtti bejelentés, miszerint 2019 végétől nem tervezi a kormány az 5 százalékos áfakulcs meghosszabbítását az új építésű lakások esetében. Varga Mihály akkor úgy fogalmazott, hogy a kedvezmény alapvető célja az volt, hogy a "népességfogyás lassuljon, forduljon meg, demográfiai változás legyen, amit a lakások építésével kössenek össze. Az ingatlanbefektetők és a külföldi lakásvásárlók támogatása nem volt célja a kormánynak". Ebből már akkor is lehetett sejteni, hogy ha a lakásáfa meg is szűnik, valamiféle kompenzáció várható helyette, amiről most további részleteket közölt a Figyelő.
A Pénzügyminisztérium Figyelőhöz eljuttatott válaszából kiderül, hogy a kormány folyamatosan vizsgálja, hogy a CSOK-ot milyen új elemekkel tudja majd kiegészíteni a várható kompenzáció kapcsán. A konkrét eszközökről még nem született döntés, de nagyon valószínű, hogy a CSOK rendszerén keresztül, a gyerekszámhoz kötve érvényesíthetik a támogatást.

A fő kérdés viszont az, hogy mi lesz az átmeneti időszakban azokkal a lakásokkal, amelyek már építés alatt állnak, de az áfakulcs megemeléséig várhatóan nem készülnek el. A 2019. december 31-ig átutalt vételárrészleteket nem terheli a megemelt áfa, az az után kifizetett részletekre viszont már kiterjed. A kivitelezők erre reagálhatnak úgy, hogy előre elkérik a teljes vételár legnagyobb részét, a vásárlók viszont mindezt túl kockázatosnak találhatják, sőt ezt tovább nehezítheti a banki hitelekhez való hozzáférés is, mivel egyáltalán nem biztos, hogy a vásárlók saját zsebből ki tudják fizetni a vételár legnagyobb részét.

A 2020 utáni időszakot illetően azonban a szakértők is egyetértenek azzal, hogy mindenképpen visszaesés várható a lakásépítésekben, a kérdés csak annak mértéke lesz. A kompenzációval kapcsolatban viszont az sem egyértelmű, hogy a mostani költségvetési rendszerben honnan lesz minderre keret.
BET
Balaton fejlesztes unios tamogatas1500
OTP
Richter
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
roosevelt 7_8 iroda shutter
weworkiroda2
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
roosevelt 7_8 iroda shutter