Lakásáfa: készülhetnek a családok a komolyabb segítségre
Ingatlan

Lakásáfa: készülhetnek a családok a komolyabb segítségre

Portfolio
Valósággal felforgatta az újlakás-piacot a néhány héttel ezelőtti bejelentés, miszerint 2019 végétől nem tervezi a kormány az 5 százalékos áfakulcs meghosszabbítását az új építésű lakások esetében. Varga Mihály akkor úgy fogalmazott, hogy a kedvezmény alapvető célja az volt, hogy a "népességfogyás lassuljon, forduljon meg, demográfiai változás legyen, amit a lakások építésével kössenek össze. Az ingatlanbefektetők és a külföldi lakásvásárlók támogatása nem volt célja a kormánynak". Ebből már akkor is lehetett sejteni, hogy ha a lakásáfa meg is szűnik, valamiféle kompenzáció várható helyette, amiről most további részleteket közölt a Figyelő.
A Pénzügyminisztérium Figyelőhöz eljuttatott válaszából kiderül, hogy a kormány folyamatosan vizsgálja, hogy a CSOK-ot milyen új elemekkel tudja majd kiegészíteni a várható kompenzáció kapcsán. A konkrét eszközökről még nem született döntés, de nagyon valószínű, hogy a CSOK rendszerén keresztül, a gyerekszámhoz kötve érvényesíthetik a támogatást.

A fő kérdés viszont az, hogy mi lesz az átmeneti időszakban azokkal a lakásokkal, amelyek már építés alatt állnak, de az áfakulcs megemeléséig várhatóan nem készülnek el. A 2019. december 31-ig átutalt vételárrészleteket nem terheli a megemelt áfa, az az után kifizetett részletekre viszont már kiterjed. A kivitelezők erre reagálhatnak úgy, hogy előre elkérik a teljes vételár legnagyobb részét, a vásárlók viszont mindezt túl kockázatosnak találhatják, sőt ezt tovább nehezítheti a banki hitelekhez való hozzáférés is, mivel egyáltalán nem biztos, hogy a vásárlók saját zsebből ki tudják fizetni a vételár legnagyobb részét.

A 2020 utáni időszakot illetően azonban a szakértők is egyetértenek azzal, hogy mindenképpen visszaesés várható a lakásépítésekben, a kérdés csak annak mértéke lesz. A kompenzációval kapcsolatban viszont az sem egyértelmű, hogy a mostani költségvetési rendszerben honnan lesz minderre keret.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500