Varga Mihály: a kedvezményes áfakulcs helyett más támogatás jöhet
Ingatlan

Varga Mihály: a kedvezményes áfakulcs helyett más támogatás jöhet

Portfolio
Mivel a magyarok több, mint 90 százaléka első lakásként nem új lakásba költözik, hanem használtba, ezért a lakásmobilitásban kiemelt szerep jut a használt lakásoknak - nyilatkozta a Világgazdaságnak Varga Mihály. A pénzügyminiszter emellett az építőipari kapacitáshiány problémájáról és annak lehetséges megoldásairól is beszélt.


Nem titok, hogy a Modern falu program keretében olyan - akár új, akár használt lakásokhoz kapcsolódó - támogatásokat tervezünk, amelyek a vidéki települések népességmegtartó erejét erősítik. Az új lakások áfatámogatása esetében viszont a kedvezményes áfakulcs megszüntetése nem jelenti az egyéb támogatások megszüntetését. A várható pluszkedvezmények fenntartják majd a lakásépítési kedvet és segítik a lakáshoz jutni kívánókat - nyilatkozta Varga Mihály.

A mostani kijelentés is megerősíti azt, hogy a kedvezményes lakásáfa helyett várható valamiféle újabb támogatás, de az nem feltétlenül a lakásfejlesztőket fogja célozni. A vidéki településekről a nagyobb városokba, elsősorban Budapestre történő elvándorlás viszont hosszú évek óta probléma, amelyet eddig sem a lakáshoz jutás támogatása (lásd ingyenes vagy egy forintos telkek) sem az infrastrukturális fejlesztések önmagukban nem oldottak meg. A demográfiai folyamatok megfordításához a vidéki munkalehetőségek bővítésére, hosszabb távú munkaerőpiaci tervezhetőségre és a kiszámíthatóság erősítésére lenne szükség.

A pénzügyminiszter az építőiparban jelentkező kapacitáshiánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy mivel Budapesten és a nagyobb vidéki városokban az ingatlanok jelentősen túlárazottak, és mivel látható, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre az építőipari munkák elvégzéséhez szükséges kapacitás, ezért érdemes korrigálni a lakásépítések ütemén. A kormányzat emellett támogatási programot dolgoz ki a kapacitáshiány csökkenésére, az új munkaerő becsatornázására és ösztönzi a technológiaváltást. A Pénzügyminisztérium továbbá elkészített egy áttekintést arról, hogy az állami beruházások ütemezését hogyan lehet elnyújtani a kapacitáshiány csökkentése érdekében.

Az állami beruházások valóban nagy munkaerő-elszívó hatással vannak a piacra és ugyanez az építőanyagok esetében is igaz. Ez a döntés tehát mindenképpen pozitív a lakáspiacra nézve, az viszont, hogy a lakásépítések ütemén csökkenteni kellene nem túl jó hír, mivel most kezdjük csak elérni a válság előtti egyensúlyi szintet a lakásépítésekben, ráadásul az előrejelzések szerint 2020-ban már így is biztos, hogy a mostaninál kevesebb lakás átadására számíthatunk.

Frankfurt Stock Exchange
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
property_future