Mégsem akkora a lakásépítési boom, mint gondolnánk
Ingatlan

Mégsem akkora a lakásépítési boom, mint gondolnánk

Portfolio
A folyamatosan növekvő kínálat mentette meg a lakásárak elszállását több európai országban is, sőt már árkorrekciót is eredményezett - derül ki a Scope Investor Services elemzéséből. Mielőtt azt hinnénk, hogy Magyarország is hasonló helyzetbe kerülhet rövidesen, érdemes összehasonlítani a tavalyi számokat, például Ausztriában az ezer lakosra jutó új lakásépítések száma mintegy 4-szerese volt a hazánkban rögzített értékeknek.
Több európai országban is elérkezett az árkorrekció ideje, ami leginkább a jelentős mértékű lakáspiaci bővülésnek köszönhető, ezek közül kiemelkedő az új lakások számát tekintve például a szomszédos Ausztria, ahol az ezer főre jutó elkészült új lakások száma 6,8 volt a tavalyi évben. Szintén 6 feletti ez az érték a finn és a svájci lakáspiacon. Bár a magyar ingatlanpiacon is folyamatosan készülnek el az új lakóprojektek, nem mindegy, hogy mekkora mennyiségről beszélünk, és ez mikorra eredményezheti azt, hogy a túlkínálat hatására az árak is lefelé vegyék az irányt.

Összehasonlításképpen, Magyarországon minden ezer lakos után csupán 1,5 új lakást építettek.

Ez jól tükrözi, hogy amit mi nagy boomnak éltünk meg tavaly (és most is), az több európai országhoz képest sem számít kimagaslónak. Idén, illetve a következő évben ugyan jóval több lakásátadásra lehet számítani Magyarországon is, ami ha eléri a kétszeresét a 2017-es 14 ezres nagyságrendű számnak (egész Magyarországon átadott új lakások száma a tavalyi évben), akkor az ezer lakosra jutó 1,5 új lakás is a duplájára emelkedhet. Ez ugyanakkor még mindig messze van az északi és nyugati országoknál tapasztalt 6 új lakástól évente (ezer fő után), így csak a kínálatból fakadóan az árcsökkenés vélelmezhetően még várat magára hazánkban (más tényezők ettől még okozhatják a lakásárak csökkenését).

Mégsem akkora a lakásépítési boom, mint gondolnánk
Azokban az országokban, ahol a válság évei alatt gyakorlatilag összeomlott a lakáspiac valamivel más a helyzet, mint a stabilan, szinte minden évben ugyanakkora kínálattal előálló észak-európai országok többségében, illetve Ausztriában, Svájcban, vagy Németországban. Például Írországban és Spanyolországban, az összeomlás előtti legerősebb években elképesztő mennyiségű új lakást épült. A boom időszakában Európában átlagosan 4-8 lakás épült egy évben ezer lakosra számítva, ehhez képest az említett spanyol és ír piacokon 15-20 új lakás jutott ezer lakosra. A válság előtti nagyon erős aktivitás, majd összeomlás mostanra pedig kevés épülő új lakást eredményezett ezekben az országokban.
Az elkészült új lakások 1000 főre jutó számának minimuma, maximuma, 2017-es értéke és 20 éves átlaga


Mégsem akkora a lakásépítési boom, mint gondolnánk
Forrás: National statistical offices, Scope

Mit jelent ez a magyar piacon?

Mivel az elemzésben szereplő országok jóval előrébb járnak Magyarországnál a lakásépítések számában, jó iránymutatást adhatnak, hogy mennyi idő után okoz az átlagos, vagy annál nagyobb mértékű kínálati bővülés árkorrekciót. A svéd fővárosban 2014 óta folyamatosan növekszik az évente felépített új lakások száma, 2015-ben és 2016-ban 13-15 ezer új lakóingatlant építettek csak Stockholmban. A Budapesthez hasonló lélekszámú Bécsben is 7-9 ezer lakást építenek átlagban, ehhez képest a magyar fővárosban az elmúlt két, aktívnak nevezhető évben csupán mintegy 2700 új lakás készült el. Bár az idei és a jövő évben ez a szám még magasabb lesz, a többi országhoz képest így is jókora lemaradásban vagyunk.

A kedvezményes áfa visszaállítása várhatóan nagy pofonként fogja érni a kínálatot, így hazánkban vélhetően nem fog egyhamar elkezdődni, az a kínálatból fakadó árkorrekció, ami az északi és a nyugatabbra fekvő országokban megmutatkozott, vagy jelenleg is zajlik. Ezeknél a külföldi országoknál ugyanis a nagymértékű kínálatbővülés már nemcsak a lakások árát tudta mérsékelni, de a bérleti piacra is átgyűrűzött a hatása és csökkenő bérleti díjakat eredményezett. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni - ahogy erről a korábbi cikkünkben is beszámoltunk - hogy ezekben az országokban a gazdasági növekedés és az említett városok népességének a növekedése sem indokolja a tartós visszaesést, így a mostani árcsökkenés inkább csak egy kisebb korrekció lehet, ami legalább átmenetileg megszakította a töretlen növekedést a lakásárakban.
Elkészült új lakások száma 2010 és 2017 között az egyes európai országok fővárosaiban


Mégsem akkora a lakásépítési boom, mint gondolnánk
Forrás: National statistical offices, Scope


Mégsem akkora a lakásépítési boom, mint gondolnánk
Gömb Ház - további információért kattints a képre!
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia