Nem mostanában kezdenek el csökkenni a lakásárak
Ingatlan

Nem mostanában kezdenek el csökkenni a lakásárak

Portfolio
2017-ben folytatódott a lakáspiac bővülése, a lakások éves forgalma meghaladta a 150 ezret - derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből. Gyors ütemben nőtt az új építésű lakások értékesítése is, ennek ellenére a piac részesedésük még mindig csak 4 százalékon áll.


2018 I. negyedévében az előzetes adatok a forgalom további 9,4 százalékos erősödését mutatják. Bár sokan arra számítottak, hogy mostanra az áremelkedés üteme lassulni fog, ennek továbbra sem láthatók a jelei a piacon. Az árak a használt lakások esetében 4,0, az újak esetében 3,6 százalékkal lettek magasabbak az előző negyedévhez képest.

A 2017-ben értékesített lakások összesített értéke közel 2200 milliárd forint volt, 16 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. Az összes volumenen belül Budapest részesedése csökkent, ennek oka, hogy az itteni kereslet jelentős részben a már épülő új lakások felé terelődött. A 2017. évi végleges adatok szerint az év során 154 ezer lakásadásvétel jött létre, és ezzel a lakáspiac forgalma 5,1 százalékkal meghaladta a megelőző évit. 2017-ben az új lakások eladása egynegyedével bővült, a teljes forgalmon belüli súlyuk azonban még mindig alacsony.

Árindex

A használtlakás-árak szintje 2018 I. negyedévében 12,2 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző év azonos időszakában. A megelőző negyedévhez képest ez 4,0 százalékos növekedést jelent. Az újlakás-piac árszintje a használtakéval párhuzamosan emelkedett. 2018 I. negyedévében még erőteljesebb, 3,6 százalékos áremelkedésre utalnak az előzetes adatok. 2018 I. negyedévében az új lakások ára 12,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Nem mostanában kezdenek el csökkenni a lakásárak
2017-ben a Budapesten eladott használt lakások átlagosan 24,4 millió forintba kerültek, 3,2 millió forinttal többe, mint 2016-ban. A megyeszékhelyeken ezalatt 1,5 millió forinttal, 13 millió forintra nőtt az átlagos ár. A kisebb városokban 11,5, a községekben 7,2 millió forintba került egy használt lakás, mindkét érték emelkedett 2016 óta.

2018 I. negyedévében a lakások átlagos ára Budapesten és a nagyvárosokban tovább nőtt, a kisebb településeken csökkent. Hasonlóan alakultak az első negyedév négyzetméterárai is: a budapesti 463 ezer forintos értéktől a községek 70 ezer forintra csökkenő átlagos négyzetméterára egyre jobban elszakadt. A megyeszékhelyeken a lakások egy négyzetméteréért 228, a kisebb városokban 141 ezer forintot kellett fizetni.

A régiókra jellemző négyzetméterárak változása is azt szemlélteti, milyen nagymértékben távolodtak a fővárosi lakásárak a többi régióra jellemző árszinttől. Jóllehet Észak-Magyarország kivételével mindenütt nőttek a nominális árak az elmúlt tíz évben, a növekedés mértéke egyik régióban sem közelítette meg a fővárosit.

Nem mostanában kezdenek el csökkenni a lakásárak
Forrás: KSH
Mindez azt is jelenti, hogy több régióban még 2018 I. negyedévében is alacsonyabb volt a reállakásár a 2008. évi lakáspiaci válság előtti szintnél. Súlyosabb értékvesztést szenvedtek el az észak-magyarországiak mellett Pest régió ingatlanai is, amelyek reálértéke rendre 23, illetve 14 százalékkal csökkent. A vidéki régiók közül számottevő, 5,7 százalékos reálérték-emelkedés csak a Nyugat-Dunántúlon következett be, de ez is eltörpül a budapesti 37 százalékos drágulás mellett.

Nem mostanában kezdenek el csökkenni a lakásárak
Forrás: KSH
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
BÉT
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
komáromi duna hid