Jó hírek érkeztek a lakásáfáról - Nem feltétlenül lesz drágább a lakás
Ingatlan

Jó hírek érkeztek a lakásáfáról - Nem feltétlenül lesz drágább a lakás

Portfolio
Az elmúlt napokban mi is sokat foglalkoztunk vele és mostanra a Pénzügyminisztérium (PM) is állást foglalt a 2020. január elsejétől hatályba lépő lakásáfa-emelés egyes kérdéseiről. Bár mind a vásárlók, mind a lakásfejlesztők szempontjából sok a bizonytalanság, most úgy tűnik, jó hírt kaptak a piac szereplői. Az előlegfizetésnek mint áfacsökkentési módnak ugyanis feltehetően csak az üzleti kockázatvállalás szab majd határt, a zárolt számlák körül azonban nem árthat tisztázni néhány lehetséges félreértést.


Mint közismert, 2020. január 1-jétől visszaáll az új lakásépítések 27 százalékos áfaterhe. A hír nyilvánosságra kerülése óta mind a beruházókat, mind a lakásvásárlókat élénken foglalkoztatja, hogy mi lesz azon beruházások áfaterhével, amelyek áthúzódnak 2020-ra. A napokban megjelent tájékoztatójában már a PM is megválaszolta ezeket a kérdéseket, most pedig Fehér Tamás, a Jalsovszky ügyvédi iroda szakértője világított rá a legfontosabb kérdésekre.

Fizethető hamarabb a vételár

A Minisztérium a tájékoztatóban kimondja: az áfa mértéke azon múlik, hogy az előleget mikor fizetik meg. Az áfa-teher tehát valóban csökkenthető, ha a vevő a vételárelőleget az 5 százalékos időszakban teljesíti, függetlenül attól, hogy a lakás tényleges átadása átcsúszik a 27 százalékos időszakra.

Ezáltal lényegében megerősítette a Minisztérium, hogy az előlegfizetés jogszerűsége nem függ a lakás készültségi fokától. Azaz, az előleg fizetése akár úgy is jogszerű módja lehet az áfa-teher csökkentésének, ha az építkezést még el sem kezdték. A Minisztérium azonban figyelmeztet, hogy az ilyen megoldások várhatóan kevésbé lesznek népszerűek, mert azok jelentős jogi kockázatot hárítanak a vevőre.

Zárolt számlák

A Minisztérium közleménye szerint ahhoz, hogy az ellenértéket előlegként lehessen figyelembe venni szükséges, hogy az eladó ténylegesen rendelkezzen azzal, azt a részére jóváírják. Nem jelent tehát megoldást az áfa csökkentésére egy olyan ügylet, amelyben a vevő ugyan még 2019-ben, de például egy letéti számlára fizeti meg a vételárat, úgy, hogy a fejlesztő csak valamilyen feltétellel juthat ténylegesen az összeghez.


Jó hírek érkeztek a lakásáfáról - Nem feltétlenül lesz drágább a lakás
Az ügyvédi iroda megítélése szerint azonban nem vonatkozhat ez a korlátozás a banki finanszírozással megvalósult lakásépítkezések során előszeretettel alkalmazott úgynevezett zárolt számlákra. Az ingatlanfejlesztések egy jelentős részében a fejlesztő azért tudja megkezdeni a beruházást, mert ahhoz maga is banki hitelt vesz igénybe. A fejlesztő finanszírozó bankja pedig biztosítékokkal bástyázza körbe az általa adott hitelt. Ezen biztosítékok egyik bevett formájaként a finanszírozó bank rendszerint megköveteli a fejlesztőtől, hogy a vevőktől beérkező pénzeket egy speciális, zárolt vagy óvadéki számlán fogadja. Ennek az az értelme, hogy így a bank kontrollálni tudja, hogy az eladó milyen célra használja a beérkező összeget.

A fenti típusú zárolt számla alkalmazása - bár a saját bankja javára csorbítja az eladó rendelkezési jogát - a szakértő szerint nem jár azzal a következménnyel, hogy a vevőtől beérkező előleg ne kerülne jóváírásra az eladónál. Sőt, az eladó éppen a rendelkezési jogát gyakorolja, amikor megterheli a vevőtől beszedett pénzösszeget. Így vélhetően a PM állásfoglalásának logikája alapján sincs akadálya annak, hogy az ilyen típusú zárolt számlákra 2020 előtt érkező előlegek még az 5 százalékos áfa alá essenek.
Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500