Egészen elképesztő, mit művelnek a lakásárak
Ingatlan

Egészen elképesztő, mit művelnek a lakásárak

Portfolio
Bár egyre többen várták volna az árak lassulását 2018-ban a hazai lakáspiacon, az MNB lakásárindex legfrissebb értéke szerint a tavalyi év végéhez képest 2018 első negyedévében országos átlagban nominális alapon 5,4 százalékkal nőttek a lakásárak. Ez számottevő erősödést jelent 2017 utolsó negyedévének dinamikájához képest. Kismértékben az éves nominális növekedési ütem is gyorsult, 15,4 százalékot ért el a vizsgált időszakban. Reálértelemben a lakásárak negyedéves növekedési dinamikája az előző negyedévit jelentősen meghaladó 4,8 százalékot, éves növekedési üteme pedig 13,2 százalékot ért el.


A KSH múlt héten megjelent számításainál is erősebb áremelkedést mért az MNB 2018 első negyedévére a magyar lakáspiacon. Budapesten a korábbi negyedévek üteménél gyorsabban, 5,6 százalékkal emelkedtek a lakásárak a vizsgált negyedévben nominálisan, az éves növekedési ütem pedig 16,6 százalékot tett ki. A vidéki városokban a fővároshoz hasonló mértékű, de az előző negyedévi dinamikát jóval meghaladó, átlagosan 5,5 százalékos nominális drágulás volt tapasztalható 2018 első negyedévében. Az ebben az időszakban mért éves dinamika is fokozódott, 14,8 százalékot ért el. A községekben az országos átlagtól csak kismértékben elmaradó, 5,1 százalékos nominális átlagos lakásár növekedés volt tapasztalható az első három hónapban, ami éves alapon az előző negyedévi dinamikánál valamivel lassabb, 15,6 százalékos növekedést jelentett.

Egészen elképesztő, mit művelnek a lakásárak
A KSH ezzel szemben a használt lakások esetében országos átlagban 4, az újaknál 3,6 százalékos drágulást mért egy negyedév alatt. Az idei év első három hónapjában tapasztalt, az előző negyedévinél fokozottabb negyedéves lakásár dinamika az ország minden régiójában megfigyelhető volt, de különösen a dél-dunántúli városokban ugrottak egyet az árak, ahol a vizsgált negyedévben 10 százalékkal mentek feljebb az árak. Ez persze inkább az alacsony bázisértékkel magyarázható, mintsem a térség dinamikus fejlődésével.

Egészen elképesztő, mit művelnek a lakásárak
Németvölgyi Residence, További információkért kattints a képre!
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
BÉT
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
komáromi duna hid