Friss számok a régiós ingatlanbefektetési piacról
Ingatlan

Friss számok a régiós ingatlanbefektetési piacról

Portfolio
Magyarországon az alacsony minőségi kínálat tartja vissza az intézményi befektetők éhségét, ami pedig további áremelkedést (hozamcsökkenést) okozhat a következő időszakban. A régióban azonban rekord szinten vagyunk köszönhetően elsősorban az erős lengyel aktivitásnak. Szlovákiában a befektetések méretében növekedés volt látható, ezzel szemben Magyarországon és Csehországban a volumen tekintetében sokkal lassabb lendület volt tapasztalható a tavalyi évhez képest, derül ki a Colliers International nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég legfrissebb regionális, 2018 mid-year CEE Investment Scene című befektetési elemzéséből.
2018 év első félévében a befektetési volumen 4%-os emelkedése volt látható az előző év azonos időszakához képest, amely csekély mértékben ugyan, de meghaladta a rekordnak számító 2017-es évet a KKE-6 régió országaira (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária) vonatkozó felmérés szerint. Ezzel a régió történelme során a legerősebb első féléves teljesítményt ért el.

Az egyesített befektetési volumen 26%-a 2018 év első félévében a régión belüli hazai forrásokból, vagy a régión belüli másik országból származott. A közép-kelet-európai kereskedelmi ingatlanok piacán a befektetési alapok az Egyesült Államokból, Egyesült Királyságból és Nyugat-Európából első sorban az értékesítésre koncentráltak csökkentve ezzel a régión belüli kitettségüket, amely megegyezik a 2016-ban és 2017-ben tapasztalt trendekkel.

Friss számok a régiós ingatlanbefektetési piacról
Az első félévben Lengyelország (a KKE-6 régió 58%-a) volt a regionális befektetési piac legaktívabb desztinációja, köszönhetően a stabilan erős lengyel gazdasági eredményeknek. Szlovákiában a befektetések volumenében is jelentős növekedés volt látható, ezzel szemben Magyarországon és Csehországban a volumen tekintetében sokkal lassabb lendület volt tapasztalható a tavalyi évi eredményhez képest, köszönhetően annak a meghatározó tényezőnek, hogy relatív alacsony a kínálat ezeken a piacokon.

Az irodapiac befektetési volumene (51%-os növekedéssel) meg tudta közelíteni az évek óta stabil eredményeket mutató kiskereskedelmi piac szintjét, az egyre több átadásra került fejlesztésnek köszönhetően.

2018 első féléve - különösen a második negyedév - meglehetősen lassúnak tűnt az egy évvel korábbi szinthez képest a befektetési ingatlanpiacon. Mind a tranzakciók száma, mind ezek összesített - 360 millió eurót kitevő - volumene jócskán elmaradt a 2017-es adatokhoz képest. Az ügyletek száma az idei első félévben megfeleződött, míg összesített értékük markánsnak tűnő, 60%-os csökkenést mutatott. Ennek a drasztikus csökkenésnek az elsődleges oka, hogy nagyobb méretű tranzakciók zárása tolódott át 2018 harmadik negyedévére, melyek másfél hónapon belül jelentősen, 250 millió euróval növelik az idei év eddigi teljesítményét. Másodlagos oka a befektetési volumen és darabszám szűkülésének a kínálat alacsony szintje, így nem beszélhetünk strukturális vagy lokális problémákról. A kiemelt minőségű kereskedelmi ingatlanok felárazódása a hozamok csökkenésén és a bérleti díjak egyértelmű emelkedésén keresztül jelentős megtérülést biztosít mind a fejlesztőknek, mind a piacon jelen lévő befektetőknek. Megfigyelhető a prágai és varsói piac tekintetében a budapesti árelőnyének a szűkülése.

- mondta Vécsey Bence, a Colliers International magyarországi irodájának befektetési igazgatója.


Vécsey Bence MRICS

ingatlan befektetési üzletág igazgató

Colliers International Hungary

Vécsey Bence 2006-ban csatlakozott a DTZ Közép-kelet-európai befektetési csapatához, ahol intézményi ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadást részben magyarországi, illetve régiós ingatlanügyletekben. 2010 és... Tovább »Friss számok a régiós ingatlanbefektetési piacról

“A 2016-17-ben látott hozamcsökkenés érzékelhető lassulása volt megfigyelhető 2018 első félévében, így a prágai és varsói prémium irodapiaci hozamok csökkenése volt az említésre méltó elmozdulás a régióban. A budapesti és bukaresti iroda- illetve ipari ingatlan piacon a következő 12 hónapban további csökkenésre számítunk a hozamok tekintetében. 12 főváros közül 6 városban várunk növekedést az üresedési ráta tekintetében az ipari ingatlan- és irodapiacon, azt követően, hogy számos negyedéven keresztül folyamatos csökkenés volt tapasztalható az egész régióban. Ennek a trendfordulónak elsődlegesen a növekvő kínálat a kiváltó oka. A bérleti díjak növekedése a KKE régióban az ipari ingatlanok piacán - ezen belül is Budapesten - volt a legerősebb." - tette hozzá Mark Robinson, a Colliers International CEE regionális piackutatási igazgatója.


Mark Robinson

CEE Research Specialist

Colliers International

 Tovább »

máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
nyugdíjasok